Uklart, hvorfor glasgulv revnede i Salling: Nu bygges endnu en glasbro

5. juli 2021 kl. 14:013
Uklart, hvorfor glasgulv revnede i Salling: Nu bygges endnu en glasbro
Illustration: Salling Group.
Trods grundige undersøgelser har glasekspert ikke kunnet fastslå årsagen til, at det øverste lag gulvglas i stormagasinet Sallings udsigtsplatform revnede. Men der var ingen fare, og nu er hele glaspladen skiftet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et gys går nok gennem kroppen på de fleste, der stiller sig ud på en glasplade 27 meter over gadeplan, men i midten af maj gik der også en gysen gennem dem, der passerede under stormagasinet Sallings såkaldte Skywalk i Aarhus.

De kunne nemlig se tydelige revner i glasgulvet. Attraktionen, som er besøgt at millioner af gæster siden åbningen i august 2017, blev med det samme spærret af, og efterfølgende har Salling og den glasekspert, der projekterede udsigtsplatformen, ledt efter årsagen til revnernes opståen - men uden held.

»Vi kan se noget, der ligner to små stenslag i det øverste lag glas. Det er dem, der har fået glasset til at revne. Men selv om vi har tjekket vores videoovervågning, har vi ikke kunnet finde frem til, hvordan de er opstået,« fortæller Henrik Haudrum Olesen, der er bygge- og etableringschef i Salling Group.

Ingen nedstyrtningsfare

Til gengæld kan han fastslå, at revnerne på intet tidspunkt udgjorde en sikkerhedsrisiko - hverken for besøgende på skywalken, eller dem, der gik rundt nedenunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Revnen opstod i glasbunden på den "skywalk" som det aarhusianske stormagasin Salling åbnede i 2017. Illustration: Salling Group.

»Når man så på pladen nedefra, kunne man sagtens antage, at den var revnet hele vejen igennem. Men når man gik ud på broen, hvor den ligger, var det tydeligt, at det kun var det øverste lag glas, der var revnet. Og det er slet ikke farligt, for det er ikke en del af den bærende konstruktion.«

"Offerglas" revnede

Glaspladen er 1,8 meter på hver led og limet sammen af tre lag glas med en samlet tykkelse på otte cm. De to nederste lag glas er de bærende lag. De er projekteret til en regningsmæssig last på 500 kg/m2. I beregningerne indlægges der desuden en sikkerhedsfaktor, så den reelle bæreevne er 800-900 kg/m2.

Øverst ligger der et lag glas, som er et slags offerlag. Det skal optage de mekaniske påvirkninger - slag, ridser fra sten i de besøgendes sko og den slags, som udsigtsplatformen uundgåeligt vil blive udsat for. Fordi der ikke var revner i de to bærende lag, var der ifølge Henrik Haudrum Olesen ingen risiko for, at pladen - og eventuelle besøgende - skulle falde ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selv om det øverste lag glas revner, er der ikke noget, der falder ned. Så der var aldrig nogen sikkerhedsrisiko.«

Men selv om det kun er det øverste lag glas, der er revnet, skal hele pladen dog skiftes ud.

»Vi har diskuteret med leverandøren, om man kunne lave et offerglas, som kunne udskiftes, men hvis der kan trænge bare den mindste smule luft ind mellem glaslagene, vil man få fugt og skidt ind, og så bliver glasset uklart, og dermed går ideen ligesom af det. Derfor er alle tre lag limet sammen.«

Vælger samme løsning igen

Selv om offerlaget nu har vist sig at kunne revne, har Salling og leverandøren valgt at udskifte det med en glasplade, der er identisk med den oprindelige.

»Vi har ikke kunnet komme med en konklusion med to streger under, hvad der fik det øverste lag glas til at revne. Dem, der projekterede det oprindeligt, har gået beregningerne igennem igen, og kommet frem til, at der ikke er nogen sikkerhedsrisiko ved konstruktionen, så skulle det øverste lag glas revne igen, må vi bare skifte pladen endnu en gang.«

Skywalken åbnede igen for et par uger siden, og ifølge Henrik Haudrum Olesen, virker det ikke til, at publikum er blevet skræmt bort af revnerne.

»Gæsterne virker trygge ved at stå derude. Vi har endda haft en, der gik ud og lavede en baglæns salto på pladen,« fortæller han således.

Bygger endnu en glasbro

»Thrill« kalder arkitekterne fra Henning Larsen den nye glasbro, som de har tegnet til Salling Groups planlagte udvidelse af taghaven på stormagasinet i Aarhus. Illustration: Salling Group.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk er taghaven og skywalken så populær, at Salling nu planlægger at bygge endnu en "glasbro" oven på stormagasinet. Ifølge planer, der blev offentliggjort i sidste uge, vil Salling nemlig udvide taghaven og bygge en bro med bund af glas henover stormagasinets glasoverdækkede atrium.

»Som reference til glasbroen mod gågaden skabes der over ovenlyssvinduet ved atriet en tværgående forbindelse med glas i gulvet, som danner et loop på Skywalk-ruten. Her kan de dristige bevæge sig ud og opleve suget i maven ved at svæve højt over Stormagasinet med kig hele vejen ned igennem atriet til Salling Super, som er beliggende langt nedenunder. Herved sker der en fin visuel forbindelse mellem Rooftoppen på taget og Sallings indre,« står der således i nabohøringsmaterialet.

Link Illustration: Ingeniøren.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. juli 2021 kl. 10:55

Det er punktlaster, som er problemet ikke de jævnt fordelte laster som omtales. Prøv at læse de relevante normer. VH Arne H. Jørgensen

2
6. juli 2021 kl. 13:24

Jeg har eksempler på, at måger behandler sten som var det muslinger og flyver højt op for derefter at tabe stenen/muslingen med henblik på fortærring af indmaden.

Det kostede et ovenlys og nogle forskrækkede folk i lokalet.

1
6. juli 2021 kl. 13:16

Jeg skrev for en del år siden om et par plader der var revnede i den "nye" Flintholm stations glas overdækning (over sporet mod Ballerup). Jeg fik efter tid svar tilbage at det vil der blive set på, "næste gang der er nogen på taget". Jeg har ikke set efter for nyligt, da jeg blev træt af at kontrollere og se de samme revner, og jeg skifter så heller ikke mere der.

Jeg antager sådanne plader er ret tunge, og dermed farlige at få igennem sig. Jeg havde det dårligt med at stå der og vide at revnerne var der.