

Det begyndte som en idé på Ingeniørens redaktion:
»Hvorfor ikke bruge udtjente bilbatterier som ellager derhjemme?«
»Vi skaffer en stribe batterier og aktiverer vores brugere om et fælles projekt.«
Men nu er det bare sådan, at bilbatterier ser ud til at overleve bilerne.
De holder længe, og det viste sig derfor helt umuligt at skaffe nogen.
Men i jagten på batterierne løb vi ind i ingeniør Mads Aarup.
Til dagligt arbejder han med energifællesskaber og intelligent opladning. Og så er han talsperson for Forenede Danske Elbilister (FDEL).
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Hent Profilanalysen og årets ranglister
Profilanalysen 202326. maj kl. 11:24
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvis noget teknisk udstyr - også til elinstallation er købt i DK/EU er det CE godkendt. Hvis det ikke er det (eller hvis der er "fusket" med CE mærkningen) så er det forhandleren der har et problem. Så vidt jeg ved er det i de nyeste CE direktiver forhandler/importør der har ansvaret hvis det kommer udenfor EU. Så principielt kan der aldrig kunne forekomme ikke CE godkendt installationsmateriel i danske huse.
Mht til at lave installationer i set eget privat ejendom burde grundloven trumfe alt andet lovgivning: § 72. Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse.
Det var vel den der gjorde at under Corona at forsamlingsforbuddet ikke gjaldt i private hjem. Det kunne være interessant at få en juridisk vurdering af om man må rode med el i sin egen private ejendom.
Personligt har jeg lavet en del el selv - senest installeret EV lader og varmpumpe - incl udvidet min hovedtavle. Fandt for øvrigt ved den lejlighed at jord/PE i hele mit hus slet ikke var forbundet til jord – de svæver. Huset er bygget i 2003 med en af Sjællands største elinstallatører på el-entreprisen. Vil sætte en kasse Rød Tuborg det er lavet sådan i mange af de andre huse i udstykningen.
Så hvis Sikkerhedsstyrelsen tropper op ved min dør vil jeg bede dem om at skaffe en retskendelse – i mellemtidend kan jeg sikkert få en installatør til at godkende det hele. Jeg tvivler dog på styrelsen gider bruge så mange ressourcer på mig.
Jeg mener for øvrigt man burde deregulere elområdet – evt bruge de sparede penge på mere kontrol. Jeg vil mene jeg som ingeniør har samme evne til at overholde standarder – jeg vil også være lange bedre til at lave tekniske beregninger. Især i disse tider hvor der skal rulles EV ladere og VP’er ud.
Som nævnt skal faste installationer installeres af elektriker. Denne elektriker vil ikke installere dette medmindre det er CE godkendt, og der er en manual der beskriver hvorledes det skal installeres.
Desuden skal det overholde de samme grid codes, og sikkerheds krav som andre convertere der føder ind i el-nettet, som f.eks. solar invertere.
Og der skal vel være de samme aftaler mht. afregning med el selskabet som ved PV anlæg.
Desuden skal det overholde sikkerheds krav for beskyttelse af batterier som andre UPS anlæg.
- IEC 62477-1 Safety requirements for power electronic converter systems and equipment.
- IEC 62040-1 Uninterruptible power systems.
- IEC 62109-1 Safety of power converters for use in photovoltaic power systems.
Det er nødvendigt at huske, at regler og love er noget vi selv laver (i modsætning til naturlovene). Derfor kan der sagtens dukke muligheder og løsninger op, som i øjeblikket er ulovlige, men som potentielt kan lovliggøres.
Næppe. Det er et ufravigeligt og meget fornuftigt krav, at all fast elinstallation skal udføres af en autoriseret elektriker - uanset spændingsniveauet, da der ved store strømme skal tages hensyn til spændingsfald og opvarmning med deraf følgende brandrisiko, selv om spændingen er lav nok til at være ufarlig. Op til tusindvis af ampere fra et batterisystem er ikke noget, folk selv skal rode med uden bevis for, at de ved, hvad de gør.
Det er nødvendigt at huske, at regler og love er noget vi selv laver (i modsætning til naturlovene). Derfor kan der sagtens dukke muligheder og løsninger op, som i øjeblikket er ulovlige, men som potentielt kan lovliggøres.
Jeg forsøgte bare at tænke forbi det rejste spørgsmål om no-break i flere lejligheder ved at forsyne parallelt til de sædvanlige AC kabler.
Forsyning af flere lejligheder er med stor sandsynlighed ikke lovlig - uanset hvor mange matrikler eller andre grænser de omfatter.
Lad mig ikke nævne eksempler som afsporer debatten.
Det vil da ikke ændre noget ved problematikken. Hvis en inverter konstant er tilsluttet elnettet, vil den forsyne alle på det net. Ønsker man ø-drift, så kun én selv får glæde af den oplagrede energi, må man nødvendigvis have en kontaktor, der kan koble elnettet fra, og den skal leve op til nogle ret strenge sikkerhedskrav.
Mange hybridinvertere kan køre ø-drift. Som regel udført med en automatisk transfer switch, så der kommer en minimal afbrydelse når der skiftes til ø-drift.
Det er også almindeligt med overvågning af strøm på de tre faser, så at inverteren levere lige akurart den rigtige strøm til at det går i nul ved måleren.
Hvis nu hver lejlighed havde en inverter, som beskrevet, OG der blev udført en sekundær DC-forsyning fra et fælles batteri (i kælder eller udhus/skur), så ville lejlighederne vel have no-break. Batterierne lades uafhængigt og kan endog lades fra solceller.</p>
<p>Jeg siger ikke det er en god eller billig løsning, men jeg ser den som teknisk mulig.
Er det lovligt? Der er monopol i Danmark på at lave elforsyning og et sådant fælles DC anlæg bryder med dette monopol.
Som jeg forstår artiklens beskrivelse af inverterne, så:
- henter de effekt fra nettet når der ikke er DC input
- synkroniserer og sender AC på det lokale net fra DC-input når muligt og på en no-break måde. Endvidere, at det er KUN til forbrug "lokalt" og UDEN outfeed til nettet - hvilket er et indlysende sikkerhedskrav.
Hvis nu hver lejlighed havde en inverter, som beskrevet, OG der blev udført en sekundær DC-forsyning fra et fælles batteri (i kælder eller udhus/skur), så ville lejlighederne vel have no-break. Batterierne lades uafhængigt og kan endog lades fra solceller.
Det vil da ikke ændre noget ved problematikken. Hvis en inverter konstant er tilsluttet elnettet, vil den forsyne alle på det net. Ønsker man ø-drift, så kun én selv får glæde af den oplagrede energi, må man nødvendigvis have en kontaktor, der kan koble elnettet fra, og den skal leve op til nogle ret strenge sikkerhedskrav.
USA har langt mindre stabil elforsyning end Danmark, og der er ganske mange off-grid boliger,
Det er da yderst fornuftigt at kunne køre i ø-drift - ikke mindst med det aller vigtigste, som f.eks. lys, kommunikation og køle/frys, så man ikke er helt "lost" i en krise- eller krigssituation. Det er bare kompliceret og dyrt, hvis en enhed både skal kunne benytte strøm fra elnettet og fra et batteri. Derfor satser jeg selv på, at laveffektenheder udelukkende forsynes med 20 Vdc direkte fra et batteri, som lades fra solceller og fra elnettet, når strømmen er billig. Derved får jeg en meget nyttig UPS funktion og et meget billigt system uden invertere og uden kompliceret teknik til at belaste solpanelerne optimalt - det klarer batteriet udmærket. Omkring 60 % af en boligs elforbrug kan med fordel drives på den måde. Højeffektenheder, som f.eks. komfur og støvsuger, strømforsynes så blot fra 230/400 Vac.
Har man overskud af DC i f.eks. perioder med meget sol, er der naturligvis intet til hinder for, at batteriet via en inverter kobles til elnettet og dermed mere eller mindre kommer til at drive de enheder, der forsynes fra det, og da der aldrig sker nogen omkobling, vil hverken enheder på 20 Vdc eller 230/400 Vac opleve nogen spændingsdyk ved skift.
Er du helt sikker på det hele, du skriver ?
Hvis nu hver lejlighed havde en inverter, som beskrevet, OG der blev udført en sekundær DC-forsyning fra et fælles batteri (i kælder eller udhus/skur), så ville lejlighederne vel have no-break. Batterierne lades uafhængigt og kan endog lades fra solceller.
Jeg siger ikke det er en god eller billig løsning, men jeg ser den som teknisk mulig.
På YouTube er der en længere serie ("Ambition Strikes") om et par, som indretter sig off-grid i Idaho. De sponseres blandt andet af et firma som fremstiller små (under 30 kg) bærbare batteri-converter- aggregater, som de oplader fra store solceller og/eller en halvstor (overskudslager) dieseldrevet generator. Desuden findes et batteri-converter aggregat med indbygget benzinmotor (plæneklipper-størrelse).
(Note: helt uafhængigt af det beskrevne, så har de et meget, meget stort og dubleret batterisystem, som lades som beskrevet ovenfor; de små, bærbare, batterier er ekstra, uafhængigt, system fra byggefasen).
Pointen er, at de her AC-forsyninger, fra indbyggede batterier, findes. De kan så lades fra forskellige kilder. I video-serien benyttes de også til alverdens værktøjer - som er for store til indbyggede batterier - eg. til svejsning og plasmaskæring. OG naturligvis ril den basale bygningsforsyning.
USA har langt mindre stabil elforsyning end Danmark, og der er ganske mange off-grid boliger, så det er naturligt at ser her findes et matked og en produktudvikling. Jeg har ikke forsøgt at finde priser, men der er rale om off-the-shelf produkter. Næppe 3-faset AC, men helt sikkert 1-fase 230 V.
Hvordan vil man i dette projekt koble til ø-drift uden en kortvarig afbrydelse af egen elforsyning ved enhver omkobling?</p>
<p>»De fleste invertere er netsynkrone, dvs. de støtter op om og er hele tiden tilsluttet elnettet. Derfor ingen afbrydelser. Hvis inverteren når sin maksimale produktion og stadig ikke kan følge forbruget, så kommer de sidste kW fra nettet. Elforbruget er dermed ikke begrænset til inverterens kapacitet. Man kan altid købe det sidste og få det meste fra inverteren. Den skal således ikke dimensioneres efter ens maksimale effekttræk.«
Det var ikke det, der er pointen!
Hvis inverteren konstant er tilsluttet elnettet ligesom for de fleste solcelleejere, vil den strøm, den genererer, både gå til egen og andres elforbrug - altså ikke kun til dine egne lejligheder. Du skrev imidlertid i sidste tråd, at batterikapaciteten er sat efter eget elforbrug og ikke hele kvarterets:
Jeg har bestilt en 12kW tre-faset DEYE inverter i Samkøb 6 på Strømitag.dk. Den er omtrent dobbelt så kraftig, som jeg selv har brug for, men tilstrækkelig til at trække resten af opgangen på i alt seks lejligheder med ret høj dækning, hvis de vil være med en dag.</p>
<p>Batteriet bliver på ca 10 kWh (godt 50 Volt 200 Ah) og er mere end rigeligt til de 18 timers batteridrift i døgnet og ca 2000 kWh forbrug om året uden at skulle hverken stresses eller dybdeaflades.</p>
<p>Hvis hele opgangen skal med, så bygger vi sikkert et til batteri. Vi får langt bedre økonomi ved at dele et 20 kWh system mellem 6 lejligheder end ved at have et 10 kWh system hver!
Hvis inverteren altid bare laver strøm direkte til elnettet, som du nu skriver, kan batteriet have en vilkårlig størrelse, og du behøver ikke at spørge de andre lejere, om de vil være med. Det giver heller ikke mening at producere strøm til det elnet, som du samtidig lader fra.
Når der lagres fra elnettet, vil det derfor være mest hensigtsmæssigt, at alle lejligheder samtidig blot strømforsynes direkte fra nettet, og at inverteren er stoppet, så der ikke er nogen tomgangstab. Hvis strømmen først skal via en AC-DC konverter ind på batteripolerne og derefter via en inverter ind på elforsyningen til lejlighederne, vil det give store tab. Til gengæld vil du få en UPS (Uninterruptible Power Supply) funktion, så elforsyningen til lejlighederne ikke bliver afbrudt selv kortvarigt, hvis elnettet kobler ud, og det kan blive en stor fordel i fremtiden, hvor den fremragende spændingskvalitet, vi p.t. har, nok ikke kan garanteres. Vi har f.eks. på det sidste haft 2 netudfald af relativ lang varighed inden for blot et par uger.
Hvis du ikke vil acceptere tabet i en UPS og ikke vil levere strøm til hele kvarteret, bliver du nødt til at have en kontaktor, der kan koble lejlighederne om mellem direkte strøm fra elnettet og strøm fra inverteren. Det betyder imidlertid, at:
- Inverteren skal kunne køre i ø-drift med egen 50 Hz reference, hvilket langt de fleste invertere ikke kan. Faktisk har de et "grid anti-islanding" system, der forhindrer, at de kører, hvis elnettet ikke er spændingsførende, for ellers kan man ikke garantere, at det kan gøres spændingsfrit ved service.
- Enhver omkobling mellem intern og ekstern elforsyning vil afbryde spændingen til lejlighederne mere eller mindre kortvarigt alt efter hvor hurtigt, inverteren starter op, og kontaktoren skifter. Det kan mange enheder måske ikke kan acceptere. F.eks. kobler mange AC-DC konvertere ud i en længere periode selv ved meget korte netafbrydelser, og hvis de f.eks. driver LED-belysning, vil det kunne ses. Jeg er heller ikke sikker på, at TV og mange computere er glad for "huller" i strømmen. Systemet kan dog være så intelligent, at inverteren startes op og fasesynkroniseres, inden kontaktoren kobles om; men så begynder det at blive ganske kompliceret, og man slipper stadig ikke for en meget kortvarig afbrydelse, når kontaktoren skifter.
Det bliver jo nok som med alt andet, at der er nogen der har RET til at tjene (mange) penge på det, uanset om det man selv kan lave er godt nok.
Samtidig går det hele så i stå, fordi det bliver så absurd dyrt, at det ikke kan betale sig :-)
Og hvordan vil økonomien med dette set up se ud?