Ukendt tysk miniput på oliejagt i Sønderjylland

Dansk olie- og gasefterforskning på land tiltrækker små og ukendte selskaber. I Midtjylland og på Lolland og Falster leder det London-noterede New World Oil and Gas med lys, lygter og 3D-seismik efter kulbrinter i den danske undergrund.

Nu er endnu en ukendt spiller kommet på banen, denne gang i Sønderjylland, det tyske Jutland Petroleum, der ikke tidligere har haft efterforskningstilladelser Danmark.

»Vi satser på at finde olie frem for gas, og vi er umiddelbart meget optimistiske,« siger administrerende direktør Franz Nieberding.

Det tyske selskab vil mere eller mindre efterforske det sønderjyske område, hvor det statsejede polske selskab PGNiG tidligere havde licens. Ifølge kilder tæt på forløbet brugte polakkerne mere end 100 millioner kroner på 3D-seismik og en boring ved Felsted i Sønderjylland uden at finde andet end sur gas.

Det skræmmer på ingen måde Franz Nieberding, der er sikker på, at han kan løfte opgaven bedre end polakkerne.

»PGNiG ledte i en anden og mindre dyb geologisk struktur end det område, vi søger i. Jeg har analyseret området og det arbejde, der har været lavet før. Jeg tror, vi har større sandsynlighed for at finde olie,« siger Franz Nieberding.

Jutland Petroleum sætter jagten ind i området øst, vest og syd for Løgumkloster, fortæller den tyske geolog og direktør, der samtidig er æresprofessor ved Ruhr-universitetet i Bochum og har arbejdet i olie- og gassektoren i mere end 30 år, blandt andet i USA og i Tyskland.

Løgumkloster ligger mere end 40 kilometer vest for det område, hvor PGNiG forgæves søgte efter olie med sin boring. Til gengæld er området en del af samme aflejringsbassin som i Nordtyskland, hvor der i 1960’erne og 1970’erne var en række oliebrønde omkring Flensburg, fortæller Franz Nieberding.

Om det bliver til en prøveboring med den kommende danske licens er for tidligt at sige, lyder det fra Nieberding, der har base i Heidelberg.

I første omgang vil tyskerne anvende deres egen geologiske model på eksisterende seismisk data. Efter planen vil det formentlig føre til, at tyskerne laver detaljeret 3D-seismik i en specifik del af licensområdet. Det vil dog tidligst ske fra 2016, vurderer han.

»En eventuel prøveboring i Sønderjylland ligger med andre ord en fire-fem år ude i fremtiden i bedste fald,« siger Franz Nieberding.

Jutland Petroleum er et joint venture mellem Franz Nieberdings eget konsulentfirma Herzford International og Deutsche Rohstof. Sidstnævnte er et investeringsselskab, der også har hovedsæde i Heidelberg.

Vi leder efter konventionel olie

Deutsche Rohstoff har projekter i flere lande herunder efterforskning og produktion af sjældne jordarter og metaller i Tyskland, Australien og Canada, samt produktion af skiferolie i Colorado, USA.

I Sydtyskland er firmaet involveret i olieefterforskning gennem sit delejerskab af Rhein Petroleum, hvor også Franz Nieberding tidligere har været partner, men har solgt til hollandske Tulip Oil.

I Sydtyskland er der dog ikke tale om produktion af skiferolie, og det bliver heller ikke tilfældet i Danmark, hvilket også Energistyrelsen understregede i sin meddelelse om åben dør-ansøgningen fra Jutland Petroleum af hensyn til det politisk følsomme emne.

»Det er konventionel olie, vi leder efter,« siger Franz Nieberding.

Ansøgningen fra det tyske olieselskab ligger nu hos Energistyrelsen. Her forventer man at have en afklaring for eller imod ansøgningen i løbet af efteråret, og Franz Nieberding er klar til at rykke, når tilladelsen lander.

»Vi glæder os til at komme i gang og lave vores egne analyser og modeller ud fra de data, der allerede foreligger. Men det ser umiddelbart lovende ud, ellers var vi ikke gået ind i projektet,« siger Franz Nieberding.