Ukendt succesfirma genskaber fordums tele-hub

Illustration: RTX

Tilbage i 1990’erne var Aalborg kendt som Danmarks svar på Silicon Valley inden for mobilteknologi, for flere internationale giganter som Nokia, Intel, Texas Instrument og Motorola havde udviklingsafdelinger i byen, ligesom danske virksomheder producerede mobiltelefoner med mærkerne Storno, AP og Dancall til den første generation mobilnetværk NMT og siden GSM-nettet.

Så kom it-boblen, senere en finanskrise og ikke mindst nye kraftige smartphones fra Apple og Samsung. I løbet af en kort årrække forsvandt tusindvis af teknologijob i det nordjyske, og det gik især ud over ingeniører med hang til radioprotokoller.

Her 20 år senere ser det ud til, at skuden vender, og antallet af ingeniørjob med fokus på radiosignaler stiger igen.

Det oplever man blandt andet hos RTX, der har hovedsæde i Nørresundby. De har været med hele vejen fra festen i 90’erne til nedgangen i 00’erne, hvor de oplevede at skrumpe gevaldigt ind. Nu melder RTX om et comeback af dimensioner.

»RTX har siden de glade mobildage i 1990’erne levet en lidt omtumlet tilværelse, hvor man blev børsnoteret kort tid før it-boblen brast i 2000. Ti år senere blev der sat gang i en turnaround-proces, som vi nu for alvor ser resultaterne af,« siger Peter Røpke, der har været adm. direktør siden 2016.

RTX er oprindelig udsprunget af hedengangne Dancall, som i 1990’erne producerede millioner af mobiltelefoner i Pandrup i Nordjylland. I dag udvikler og designer virksomheden trådløse kommunikationsløsninger til andre producenter, der har brug for trådløs overførsel af lyd og data i høj kvalitet, blandt andet medicinsk udstyr, musikinstrumenter og mere klassiske headsets til virksomhedskommunikation.

Omtumlet tilværelse

Siden turnaround-processen er virksomheden vokset betragteligt, og over de seneste tre år er omkring 100 nye medarbejdere blevet ansat – de fleste på hovedkontoret i Nørresundby, men også i afdelinger i Hongkong og Kina. Det kan ses på virksomhedens image blandt ingeniører i Danmark, for RTX er årets højdespringer med et hop op ad listen på hele 44 pladser på et enkelt år i Ingeniørens årlige Profilanalyse.

En væsentlig forklaring på RTX’ opblomstring er den hastigt stigende brug af trådløse teknologier. Bare tag et kig omkring dig lige nu. Du får næsten med garanti øje på et trådløst produkt. Måske et headset til din smartphone, lamper i loftet, der styres fra din smartphone, eller digitale termostater på radiatoren.

RTX leverer blandt andet løsninger til OL og er underleverandører til kommunikationsløsninger, der bruges til Formel 1. Illustration: RTX

»Verden bliver bare mere trådløs, og det nyder vi godt af. Vi arbejder med trådløse teknologier i tre segmenter: sundhedssektoren, virksomhedskommunikation og så audio, som trådløse opkoblinger til instrumenter, scener og mikrofoner. Det er alt sammen områder med særlige krav, der rækker ud over de konventionelle standarder som Bluetooth, 4G og wifi,« forklarer Peter Røpke.

Det er især de kortrækkende trådløse teknologier til indendørs brug, som RTX har specialiseret sig i – dog ikke den slags, vi andre kender fra vores forbrugerelektronik.

»Enhver kan købe en standard-wifi-chip og aktivere den med open source-software. Vi bygger i stedet på toppen af standardchips og lægger så vores eget softwarelag ovenpå. På den måde kan vi optimere strømforbruget, reducere latenstiden og hæve kvaliteten,« fortæller Peter Røpke.

I kølvandet på finanskrisen fik mange virksomheder travlt med at skære ind til benet og fokusere på få kerneområder. Det har de nydt godt af hos RTX, som i dag særligt fokuserer på store teknologispillere som Cisco, Plantronics, Yamaha og Alcatel.

»De store virksomheder har været gode til at afklare, hvad de internt er gode til, og hvad de gerne vil overlade til os.«

Audio og radio spiller godt sammen

Når man på få år skal ansatte mange nye medarbejdere over en kort periode, vil mange virksomheder kigge efter nyuddannede ingeniører. Sådan har de ikke grebet det an hos RTX, hvor flere nye medarbejdere er gamle kendinge fra mobilbranchen.

Det gælder også topchefen i RTX, Peter Røpke selv. Han er uddannet civilingeniør og arbejdede i mange år for Nokia, både på hovedkontoret i Finland og som ansvarlig for Nokias afdeling i Sydhavnen i København. Nedgangen i den danske teleindustri fik ham til at søge mod andre brancher, blandt andet pumpeproducenten Grundfos, og senere i malingsgiganten Flügger, hvor han var direktør. Han kan genkende det samme karriereforløb hos flere af sine nye medarbejdere.

»Der er ingen tvivl om, at ingeniør­kompetencerne inden for trådløs teknologi stadig er stærke i Danmark, og især i Nordjylland. Vi har været i stand til at tiltrække mange af de erfarne folk, der ellers havde forladt radio- og telebranchen, da Nokia, Motorola, Intel og andre lukkede ned i Danmark,« siger Peter Røpke.

Direktør Peter Røpke taler om et comeback af dimensioner til radio- og teleingeniører i Nordjylland. Illustration: RTX

Det er dog ikke ensbetydende med, at RTX ikke har et godt øje til Aalborg Universitet og de nyuddannede ingeniører, da der ifølge direktøren stadig er et stærkt forskningsmiljø omkring Institut for Elektroniske Systemer.

Han understreger, at de trådløse kompetencer ikke kun er koncentreret i den nordlige del af Danmark. I den stik modsatte retning, omkring hovedstaden, finder du i dag også mange ingeniører med stærke evner inden for radioteknologi, blandt andet på grund af den store høreapparatsklynge med Widex, Oticon og GN i spidsen. Samtidig er der stadig tætte forbindelse til Lund i Sverige, hvor Ericsson har mange udviklingsaktiviteter, blandt andet inden for 5G, hvor flere store projekter testes af i Danmark med TDC. Netop kombinationen af trådløse radioteknologier og audio er rigtig god.

»Vi kommer ikke tilbage til de gode heydays i 90’erne. Men vi har nogle særlige kompetencer i Danmark, som jeg tror, vi kan udnytte bedre end i dag,« siger Peter Røpke og peger på et samarbejde om udvikling af bedre taleforståelse over trådløs kommunikation, som RTX er involveret i sammen med en høreapparat­producent.

Samler IoT-løsninger

Den trådløse opblomstring sker ikke kun for at klippe de besværlige kabler, der hidtil har forbundet mange enheder. Mange af de maskiner, vi omgiver os med i hverdagen, er også blevet koblet online de seneste år. Det kan være køkkenmaskinen, plæneklipperen eller tunge maskiner i industrien. Alt sammen er samlet under den samme paraply: Internet of Things. Det voksende virvar af opkoblede enheder betyder også, at mange slutbrugere efterspørger integrerede løsninger, så de ikke skal bruge unødigt mange apps eller forskellige hardwareløsninger.

»Vi bevæger os mod mere samlede systemløsninger, hvor vi forbinder forskellige løsninger i ét system. Eksempelvis arbejder vi med at udvikle produkter, som automatisk positioneres i en bygning,« siger Peter Røpke.

Det er altså ikke nok at bygge en trådløs forbindelse mellem et headset og en telefon eller forbinde medicinsk udstyr med et centralt netværk. Nu skal den også kunne vise, hvor udstyret befinder sig fysisk i en bygning.

»På hospitaler og til store events er der ofte store udfordringer med at finde frem til det rigtige udstyr og de rigtige medarbejdere. Normalt bruger du gps og wifi til tracking. Vi har selv udviklet en Bluetooth beacon med retningsbestemt antenne, som gør, at du meget præcist kan finde udstyret uden at skulle sætte særligt udstyr op,« siger Peter Røpke.

Selvom RTX i dag ikke kun designer og udvikler produkter, men også er ansvarlig for produktionen, så skal du som forbruger nok ikke sætte næsen op efter at kunne tage et RTX-headset ned fra hylden i elektronikbutikken i fremtiden. RTX fortsætter som en såkaldt ODM (Original Design Manufacturer), der designer, udvikler og producerer produkter under andre brands.

Klar til teknologiskift

I disse år kaster mange teknologivirksomheder store investeringer efter trådløse teknologier, og det kan ses på de centrale radiostandarder som Bluetooth og 5G. Blue­tooth får i år en voldsom opgradering af audio-funktionaliteten, så eksempelvis høreapparater kan køre over Bluetooth Low Energy, mens 5G lige nu bliver rullet ud i Danmark og resten af verden og kommer til at levere massive forbedringer af kapacitet og hastighed i de mobile datanetværk.

Alligevel vurderer Peter Røpke ikke, at RTX risikerer at se deres specialløsninger blive overflødige, og at virksomheden dermed risikerer at havne i samme situation som i begyndelsen af 00’erne.

»Vi er hele tiden klar til at tage nye teknologier ind. Lige nu er der et tomrum mellem de meget datakrævende applikationer, der skal køre over 5G, og så de IoT-teknologier, der bruger meget smalle datakanaler. Vi udfylder det tomrum med løsninger til applikationer, der kræver tale og har et moderat databehov,« siger Peter Røpke.

Krise åbner også døre

Den globale elektronikindustri var blandt de første brancher, der mærkede coronakrisen komme snigende. Den store globale mobil­konference, Mobile World Conference, blev som en af de første store europæiske arrangementer aflyst tilbage i februar. Det skete i kølvandet på voldsomme rystelser i de globale forsyningskæder, da de kinesiske fabrikker ikke åbnede som planlagt efter det kinesiske nytår i januar. Det har man også mærket hos RTX, hvor omsætningen er faldet med 18 procent i andet kvartal af virksomhedens regnskabsår, der løber fra oktober 2019 til udgangen af marts i år. Det er især opgaverne inden for professionel audio, der er påvirket.

Illustration: RTX

»Vi leverer blandt andet løsninger, der skulle have været brugt til kommunikations­løsninger under OL i Tokyo, ligesom vi er underleverandører til kommunikations­løsninger, der bruges til Formel 1, og her oplever vi selvfølgelig en del opbremsning,« siger Peter Røpke.

Samtidig har forsyningskæderne også været påvirket af nedbrud i produktionen og leverancerne fra Asien. Men corona­pandemien har ikke kun skabt problemer; den har også åbnet døre.

»Ordrerne er udskudt – ikke aflyst. Og vi ser en øget interesse for vores løsninger i sundhedssektoren,« fortæller Peter Røpke.

Internt har nedlukningen i både Hongkong og Danmark ikke været den store omvæltning. Faktisk kan flere af RTX-med­arbejderne måske se frem til at arbejde mere hjemmefra i fremtiden.

»Meget af vores arbejde er software­udvikling, og her har hjemmearbejde vist sig ret effektivt. Det stiller større krav til opgavefordelingen, og der vil stadig være behov for at mødes fysisk, når vi skal lave integrationsarbejde. Men mange opgaver er faktisk blevet løst hurtigere her under krisen,« fortæller Peter Røpke.

Læs magasinet Profil 2020

Profil 2020

Se listen over de 111 største ingeniørvirksomheders image HER