Ukendt smed skal forvandle 70.000 ton madaffald fra danske supermarkeder til biogas

Om alt går vel, vil 70.000 ton organisk butiksaffald fra alle Coops og Dansk Supermarkeds butikker inden udgangen af i år ende som biogas, efter at plast-, metal- og papiremballage er frasorteret ved hjælp af en særlig mekanisk sorteringsproces, som indehaveren af N.C. Miljø i Ørbæk har udviklet gennem de seneste år.

»Det er en mekanisk proces, hvor vi bare tilsætter lidt vand,« siger Niels Christian Nielsen, som er smed og indehaver af virksomheden.

Og så vil han ellers ikke sige mere, for teknologien er ved at blive patenteret.

I praksis kører teknologien i Nyborg i en hal på affaldsbehandlingsanlægget Nord (tidligere Kommunekemi).

Illustration: Biopress

Flere kilder bekræfter dog, at sorteringsanlægget virker og uden problemer kan adskille madaffaldet fra foliebakker, plastindpakning og dåser. Og ifølge Niels Christian Nielsen vil det også kunne sortere det organiske affald fra i skraldeposen fra private danskere.

Eneste anlæg i Danmark

Hos Dansk Supermarked forklarer afdelingschef Ulrik Lolk, at N.C. Miljø reelt er alene om at kunne foretage denne frasortering i det organiske affald, og at man i løbet af året regner med at få behandlet mindst 20-30.000 ton madaffald på denne type anlæg, hvorefter det organiske affald går til biogas.

»De faste fraktioner, der kommer ud af anlægget, er pæne og rene,« siger han.

Coops programchef, Signe Frese, ser også N.C. Miljø's teknologi som en både bæredygtig og økonomisk fordelagtig måde at udnytte det organiske affald på. I øjeblikket behandler anlægget på Fyn affald fra butikkerne på hele Fyn samt i Københavns og Frederiksberg Kommuner.

Men i løbet af 2014 vil i alt 40.000 ton madaffald fra Coops butikker komme med:

»Men vi ser selvfølgelig gerne etableret sorteringsanlæg på Sjælland og Jylland, så vi ikke skal køre så langt med affaldet,« siger hun.

200 kroner pr. ton affald

N.C. Miljøs eksisterende anlæg har en sorteringskapacitet på 25-30 ton i timen med usorteret affald fra supermarkeder, mens anlægget kan behandle 40-45 ton kildesorteret organisk affald i timen.

»Prisen ligger på cirka 200 kroner pr. ton usorteret affald fra supermarkedet, og jeg regner med, at et anlæg med den nævnte kapacitet vil koste i omegnen af 10 mio. kroner,« forklarer Niels Christian Nielsen.

Niels Christian Nielsen tilføjer, at han på det seneste er blevet kontaktet af flere kommuner, der gerne vil have ham til at placere et sorteringsanlæg i nærheden af deres kommune.

N.C. Miljø er nemlig i gang med at søge om tilladelse til placering af tilsvarende sorteringsanlæg på Sjælland og i Jylland for at undgå lang transport og deraf følgende udgifter og pres på miljøet.

»Vi regner med at etablere to anlæg i Jylland og ét på Sjælland i indeværende år – og supplere med mindst ét anlæg mere i Jylland i 2015,« siger han.

Læs også: Kommuner efterlyser central sortering af affald

N.C. Miljø samarbejder også med Naturgas Fyn. Anlægget i Nyborg skulle egentlig have stået i Ørbæk, hvor Naturgas Fyn vil bygge et større anlæg, men naboklager har forsinket processen. Indtil da køres det sorterede organiske affald hen til forskellige biogasanlæg i landet.

Virksomhedens teknologi har i øvrigt også vakt interesse hos kineserne, som gerne vil købe et anlæg til sortering af husholdningsaffald. Nyborg Kommune prøver i øjeblikket at etablere et biogasanlæg i området, som sammen med N.C. Miljøs teknologi skulle være et udstillingsvindue for dansk teknologi inden for omdannelse af organisk affald til energi.

Byggede første anlæg i Polen

Niels Christian Nielsen forklarer, at han har en fortid som forhandler af bioolie fra udlandet og derfor begyndte at interessere sig for at bruge madrester til energifremstilling.

Det allerførste anlæg blev bygget i Polen i samarbejde med en østtysker, mens det nuværende er bygget her i landet:

»Jeg spildte først to år med at udvikle på den samme proces som alle andre, men siden 2012 har jeg knoklet på det aktuelle design og kom efterhånden tættere og tættere på den rigtige løsning,« siger han.

Hvornår patentet er færdigbehandlet, og teknologien bliver tilgængelig, kan han ikke siger noget om på nuværende tidspunkt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder rigtig spændende! I nærmeste fremtid er det nærliggende at opføre en række anlæg i tilknytning til biogasanlæg.

 • 2
 • 0

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men jeg håber det bedste for ham og hans maskine, - han lyder til at være en dygtig sælger, så lad det være det næste eksporteventyr for DK

 • 4
 • 0

"Og så vil han ellers ikke sige mere, for teknologien er ved at blive patenteret."

Er det ikke sådan, at hvis der er indgivet en patentansøgning, så skal den være offentlig tilgængelig?

 • 2
 • 0

Er det ikke sådan, at hvis der er indgivet en patentansøgning, så skal den være offentlig tilgængelig?

Som jeg umiddelbart opfatter det-som-står-mellem-linierne, så er der ikke indgivet en ansøgning endnu. Derfor giver det måske god mening at holde kortene tæt til kroppen.

Hvis JEG havde så lovende teknologi mellem hænderne, ville jeg nok syntes at en hvilken som helst unødig omtale af systemet var ganske uønsket. Alene på grund af frygten for industrispionage.

Det lyder næsten for godt til at være sandt...

Det var også min første tanke. Men noget kunne også tyde på at der er mange som har konkrete erfaringer med systemet, hvilket er lidt svært for mig at argumentere imod. Hvis systemet viser sig så effektivt og billigt, så har det vel potentiale til at blive en kassesucces. Ikke blot for den gode smed, men også for landet.

Alle ønsker om en vellykket patentregistrering og en stor succes herfra.

 • 4
 • 1

Et ganske traditionel Dansk måde at lave et succesprodukt, uden for mange lærde og helst langt ude på landet. Men denne fremgangsmåde er snart glemt i dette "vidensamfund".

 • 3
 • 0

Når man samtidigt kan få 2 væsentlige slutbruger (COOP og Dansk Supermarked) at udtale sig positivt om projektet, så er der vel ikke så meget at tvivle på, samt at N.C. Miljø kan udføre det 50 - 60 % billigere end REnescience - DONG Energy overasker vel heller ingen?

 • 0
 • 0

En patentansøgning bliver offentlig tilgængelig efter 18 måneder. I den periode kan det betale sig at være lidt tilbageholdende med informationer, fordi i samme øjeblik det kommer ud hvordan værket arbejder, kan andre forsøge sig med diverse forbedringstiltag, og evt. selv søge disse videreudviklinger patenteret, så konkurrenterne står bedre i mulig krydslicensaftaler. Senest 12 måneder efter indlevering af en ansøgning kan ansøger gå videre i diverse udlande og opnå prioritet fra den første ansøgning, og her har ansøger en sidste mulighed for at skrive eventuelle egne forbedringer ind i ansøgningen, det er ret almindeligt at man gør det, og så er det bedst at man ikke har offentliggjort noget fra den oprindelige ansøgning. Det giver derfor mening at være en anelse lukket her i starten af en patenteringsproces. Og så kan vi jo reelt ikke vide om ansøgningen er på plads endnu.

 • 0
 • 0

Langt den største del af Dansk industri er startet ved hjælp af små ukendte personer der har sat noget i gang.

Måske er det ikke smart at offentliggøre hvad anlægget egentlig kan, der er jo utallige måder at lave det samme, så andre kan finde på at lede efter metoder til det.

Men held og lykke med projektet.

Selv om sikkerhedsnålen er opfundet, kan det godt være der er nogen som finder på noget smartere.

 • 2
 • 0

"Virksomhedens teknologi har i øvrigt også vakt interesse hos kineserne, som gerne vil købe et anlæg til sortering af husholdningsaffald. "

Jeg har hørt rygter om at de suverænt fleste kinesiske ingeniører tager en master i reverse engineering...

 • 3
 • 0

Sjovt igen at høre om den ukendte smed, der i 1979 blev landskendt for at have konstrueret Danmarks første fungerende biogasanlæg i Nr. Åby på Fyn. Omtalt på hele bagsiden af BT. Han og gårdejer Hans Åge Jespersen fik Dansk Arbejdes Initiativdiplom 1979 for indsatsen højtideligt overrakt af minister Poul Møller Det hele er beskrevet i min bog "Gassen brænder" udgivet i marts 1979. Bogen findes hos velassorterede danske boghandlere,

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten