Uisolerede rør sikrer kollektiv varmeforsyning til hel landsby vest for København

Plus21. marts kl. 05:0010
Uisolerede rør sikrer kollektiv varmeforsyning til hel landsby vest for København
Det nye anlæg benytter jordvarme via et såkaldt termonet af uisolerede plastikrør på op til 30 cm i diameter. Varmen indvindes fra selve ledningsnettet og fra 23 lukkede lodrette jordvarmeboringer. Illustration: Termonet Danmark.
Der er for tiden stor interesse for termonet i de gas- og olieramte bysamfund landet over.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fjernvarme eller individuel varmepumpe.

Det skitseres ofte som et enten-eller, når alternativet til olie- eller gasfyret skal findes.

Ofte bliver sidstnævnte varmepumpe i mediebilledet betegnet som eneste mulighed for de husstande, der af kommunen har fået »klar besked« om, at de ikke har udsigt til at blive koblet på fjernvarmenettet.

Men det er slet ikke så sort-hvidt, da det faktisk er muligt med et både-og: Varmepumpe og fjernvarme.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
22. marts kl. 20:15

Henrik V, Om boringerne bliver udpint er et spørgsmål om dimensionering. På den lange bane kommer varmen til en lodret jordvarmeboring på to måder:

  • Konduktivt ved at varmen flytter sig i geologien omkring boringen
  • Konvektivt ved at strømmende vandlag flytter energi i lag omkring boringen.

Når jeg dimensionerer holder jeg konvektionen ude af billedet, og koncentrerer mig udelukkende om konduktionen i jordlagene. Jeg dimensionerer normalt med en 25 års teoretisk horisont. Dvs. at boringen ikke må overskride kravene til temperaturniveau i jordvarmebekendtgørelsen de første 25 år.

I praksis er der som regel en eller anden grad af konvektion. I hvert fald har jeg indtil nu ikke konstateret at boringer jeg har regnet på den måde er blevet koldere år for år, som den teoretiske beregning ellers siger. Det kan jeg se på de omkring 15 anlæg jeg har målere på. Det betyder jo så omvendt, at de anlæg hvor temperaturen ikke falder, er en smule overdimensioneret.

Med et termonet kan man få en bedre udnyttelse af de etablerede boringer. Fordi temperaturudviklingen er ret træg, kan man følge med i, hvornår der begynder at mangle kapacitet, i god tid inden det bliver et problem. Den kapacitet kan man så reetablere f.eks. med solpaneler eller anden billig energikilde, således at boringerne primært fungerer som et termisk jordbatteri.

Anlæg der bliver til is har jeg også mødt. Det sker som du rigtigt nok siger, når man fjerner mere varme, end jorden kan nå at tilføre.

9
22. marts kl. 20:10

Bliver disse lodrette boringer ikke udpint over tid (< 10 år) ?

Det kommer an på hvor meget varme man henter fra dem og om de eventuelt rammer noget grundvand der bevæger sig.

Varmetransporten fra jordens indre andrager 50 til 100mW/m2. Så er det let at regne ud hvor stort et areal varmen skal hentes fra.

Nogle anlæg baserer sig på en vis opladning om sommeren, hvor varme tilføres boringen.

8
22. marts kl. 20:07

Svend Jørgensen, i foreningen Termonet Danmark bruger vi følgende arbejdsdefinition:Et termonet er et forsyningsnet, der transporterer termisk energi, fra forskellige typer af energikilder, på tværs af flere matrikler ved en temperatur, der er relativt tæt på jordtemperatur.

Det er kun den sidste del omkring temperaturniveauet, der gør at definitionen ikke også kunne dække over traditionel fjernvarme.

En fjernvarmeforsyning baseret på termonet har meget til fælles med traditionel fjernvarme rent konceptuelt, men det er helt korrekt at mange komponenter er forskellige fra traditionel fjernvarme, og har en helt masse til fælles med jordvarme.

Men det er hverken et traditionelt fjernvarmeanlæg eller et traditionelt jordvarmeanlæg, det er både-og.

7
22. marts kl. 14:19

Bliver disse lodrette boringer ikke udpint over tid (< 10 år) ? Som jeg har forstået det virker traditionelle jordvarme anlæg så godt, fordi de hele tiden tilføres ny energi fra solen som opvarmer de øverste meter jord om sommeren. Anlægget køler så jorden ned om vinteren. Men hvor kommer varmen fra på den lange bane ved lodrette borringer ? Man skal meget langt ned (urealistisk langt de fleste steder) før man har kontakt til geotermisk energi i DK. Det foresvæver mig at jeg har læst om nogle anlæg som blev til enorme iskerne på få år. Husk venligst at "Ingen energi kan opstå, uden at en eller flere andre forsvinder" Mvh Henrik V

6
22. marts kl. 11:11

Jeg synes ikke forklaringen af hvad et Termonet er særlig god. Som jeg forstår det, er det blot et jordvarme system, hvor man deles om de rør der lægges i jorden, samt en boring ned i jorden hvor varmen hentes fra . Det har intet med traditionel fjernvarme at gøre, hvis jeg forstår det ret.

5
22. marts kl. 00:19

"Når elektricitet til varmepumperne hentes fra vedvarende energikilder, reduceres CO2-udledningen."

Hvis de brugte ren elvarme ville det samme gøre sig gældende.

Jeg vil gerne se noget mere om økonomien i dette termonet. I realiteten er det jordvarmepumpe, som almindeligvis ligger på den høje side af 100.000kr for et hus.

Det må egne sig glimrende til spredt bebyggelse, da det kræver en vis længde jordslange at samle varme fra. Ville der blive for lidt hvis alle meldte sig til?

3
21. marts kl. 17:39

Jeg tror vi skal passe på med at gøre afskrivningsperioden til et økonomi-spørgsmål (siger jeg, der er uddannet økonom). Amory Lovins foreslog i 1976 et energisystem for USA, der var baseret på vedvarende energi såsom vind og sol (https://en.wikipedia.org/wiki/Soft_energy_path). Siden han skrev den artikel, fik vi Danmark bygget et gasnet, som vi knap 50 år senere, har fundet ud af at vi skal væk fra.

Amory Lovins fremlægger et argument i denne dokumentar fra 1982: https://www.youtube.com/watch?v=4qvilNZvTWE Et argument om at vi skal vælge den teknologi, der løser slutbrugerproblemet på den mest energieffektive måde. At brænde naturgas eller biogas af i private gasfyr, var ikke svaret fra et ingeniørmæssigt synspunkt om energieffektivitet, men det økonomisk synspunkt om at vi kunne være selvforsynende med naturgas.

Personligt har jeg haft en dansk energiminister i mit eget hjem i 2018, der argumenterede for, at vi skulle beholde gasnettet fordi det endnu ikke var helt afskrevet. Et økonomisk argument, som Amory Lovins allerede havde tilbagevist teknologisk i 70'erne. Jeg mener derfor en tidshorisont på 30 år er alt for kort, når man kan argumentere overbevisende for, at man står med en langtidsholdbar løsning.

Hvis man ikke har mod på at se hele dokumentaren fra 1982, så lyt kun til de sidste ca. 5 minutter, der starter her: https://youtu.be/4qvilNZvTWE?t=1905Det er hårrejsende.

2
21. marts kl. 11:05

Ja, men er det egentlig pointen ?

Det er ikke et ingeniør-spørgsmål, men et økonomi-spørgsmål. Afskrivningstiden skal svare til den tekniske levetid - ellers står man med et anlæg aom nedlægges med gæld. Så mon ikke 30 år passer meget godt til den teknologiske udvikling ? Det betyder ikke, at enkeltdele, rør, måske ikke overlever længere.

1
21. marts kl. 10:37

PEM-rør godkendt til naturgas har, jf certificeringskravene, en garanteret levetid på 75 år.