Uhyggelig duo: Influenza og RSV kan slå pjalterne sammen i ny hybridvirus

28. oktober 2022 kl. 10:08
Uhyggelig duo: Influenza og RSV kan slå pjalterne sammen i ny hybridvirus
Illustration: Ingeniøren.
Forskere har observeret, at influenza kan arve gener og proteiner fra RSV og potentielt snige sig uden om influenza-antistoffer og dybere ned i lungerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

De to luftvejsvirusser influenza A og RSV (Respiratorisk syncytialvirus) kan samle kræfterne i en ny hybridvirus, skriver The Guardian.

Det særligt alvorlige ligger i, at de samlede egenskaber giver den nye viruspartikel endnu større mulighed for at omgå immunsystemet og inficere lungevævet.

»Den slags hybridvirus har aldrig været beskrevet før,« siger Pablo Murcia til The Guardian.

Han er professor og leder af undersøgelsen, som netop er publiceret i Nature Microbiology.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kender allerede til virus, der kan udveksle gener, og det ses jævnligt med SARS-CoV-2, hvor varianter eller undervarianter udveksler gener og bliver rekombinante.

Men i dette tilfælde var der tale om to helt forskellige virusstammer, som har formået at finde sammen.

Og som forskerne skriver i diskussionsafsnittet i forskningsartiklen, så er der en stigende bevidsthed om, at virusser kan arbejde sammen, men typisk bliver de undersøgt separat i forskningsforsøg.

Form som et palmetræ

Ifølge forskerne er det relativt almindeligt, at man kan blive smittet med begge typer virus på samme tid, men det har altså ikke tidligere været observeret, hvad der rent genetisk så kunne ske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ved at inficere humane celler fra lungerne med både influenza A og RSV fandt de ud af, at der ikke opstod konkurrence, men snarere samarbejde i cellerne.

Ifølge forskningsprojektet så de, hvordan influenzavirussen replicerede sig lige så meget eller mere, hvis RSV var til stede, mens RSV faldt i replikation, hvilket ifølge forskerne også gav ny viden, da det f.eks. har vist sig modsat, når forkølelsesvirussen rhinovirus er til stede samtidig med influenza.

Den nydannede virus tog form som et palmetræ, hvor RSV udgjorde stammen, mens influenzaen lagde sig som blade på træet.

Det viste sig videre, at dette palmetræ var i stand til at snige sig uden om antistoffer mod influenzavirus – det brugte simpelthen bare proteinerne fra RSV til at trænge ind med.

På den måde risikerer man også, at influenzavirussen kommer dybere ned i lungerne, end den ellers ville gøre, da RSV lægger sig dybere, og derfor kan der være risiko for, at hybridvirussen trigger såkaldt viral lungebetændelse, som ifølge Statens Serum Institut ellers ikke ses så ofte, men især kan opstå og være dødelig for svækkede patientgrupper.

Pablo Murcia understreger, at dette er et laboratorieforsøg, så der skal mere arbejde til for at vise, om denne hybrid rent faktisk foregår i mennesker, der går rundt og er smittede med begge virusser. Og så vil de også gerne finde ud af, om alle typer luftvejsvirus i princippet kan udføre dette trick.

»Mit gæt er, at det kan de godt. Og jeg antager, at det også gælder for dyrevirus,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger