Uhumsk kondensvand fundet på lukket slagteri for anden gang

Under et kontrolbesøg på Danish Crowns slageri i Ringsted mandag aften fandt fødevaremyndighederne fra Region Øst flere kølerum, hvor der dryppede kondensvand ned på svinekroppene fra udstyr oven over dem.

Fødevaremyndighederne beordrede derfor slagteriets kølerum lukket, og 250 medarbejdere blev sendt hjem.

Udstyret, som har samlet kondensvandet, bliver ikke gjort rent hver dag. Derfor er kondensvandet heller ikke rent, understreger Henning Knudsen, der er kontrolchef i Ringsted for Fødevareregion Øst og ansvarlig for kontrollen af slagteriet.

»Når det sidder på udstyr, der ikke bliver gjort rent og desinficeret hver dag, så er kondensvandet ikke rent længere. Så indeholder det jo skadelige bakterier og andre uhumskheder,« siger han.

Kondensvandet kan ifølge kontrolchefen være temmelig snavset.

»Der kan være støv og bakterier på udstyret. Og svampe og mug og alt muligt andet, hvad ved jeg. Og fra det udstyr dryppede kondensvandet ned på svinekroppene,« siger Henning Knudsen.

Slagteriet har fået besked på at fjerne det kød, der blev ramt af den snavsede cocktail.

»De har fået et påbud om at skære det forurenede kød af svinekroppene og smide det ud,« siger Henning Knudsen.

Myndighederne fandt problemet med dryppende kondensvand i stort set alle de kølerum, som slagteriet bruger, oplyser Henning Knudsen.

Kondens fra varme svinekroppe

Efter svinene er blevet slagtet, bliver de hængt på kroge og kørt igennem en frysetunnel, der fryser svinene på ydersiden.

Men det er først i de såkaldte udligningskølerum, at kødet når den lave temperatur, de skal have.

Slagtekroppenes indre er derfor varmere end kølerummet, og dampen fra kroppene stiger op og fortættes til kondens ved mødet med det kolde udstyr og loft i kølerummet.

Det var i udligningskølerummene kontrollen fandt det uhumske kondensvand.

»Der var kondens på en masse af de overliggende konstruktioner som glidestænger, kabelbakker, kølerør og så videre,« fortæller Henning Knudsen.

Kondensvandet er forbudt ifølge både dansk lov og EU-forordninger. Heri står der, at et slagteri skal gøre alt, hvad det kan, for at undgå kondens. Det har Danish Crown ifølge Henning Knudsen ikke gjort.

»Altså. De har ikke gjort nok, når der er kondens,« siger han

Danish Crown må ikke benytte kølerummene, før der er kommet styr på kondensvandet.

Ikke første gang

Også i foråret var der problemer med kondens i flere kølerum på slagteriet, fortæller Henning Knudsen. Dengang var det de amerikanske importmyndigheder, der opdagede det.

Danish Crown eksporterer et stort antal svin til USA hvert år, og amerikanerne tjekker alle fabrikker, der leverer fødevarer til landet - og altså også slagteriet i Ringsted.

Henning Knudsen er ikke klar over, hvilke tiltag Danish Crown dengang gjorde for at undgå problemet.

Det er ofte et problem med udluftning, der kan skabe problemer med kondens i kølerum, fortæller Henning Knudsen.

Han ved dog ikke præcist, hvad der har skabt problemerne for Danish Crown i Ringsted.

Myndighederne vil senere tjekke op på, om slagteriet nu får styr på kondensproblemet, lover Henning Knudsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kommunikationsdirektør i Danish Crown, Anne Villemoes, men divisionsdirektør Jens Haven Christiansen fra Danish Crown forsikrede i en meddelelse fra slagteriet tidligere tirsdag, at slagterigiganten arbejder på højtryk for at løse problemerne. Han lover trods det uhumske kondensvand også, at fødevaresikkerheden er i orden.

Slagteriet i Ringsted slagter 58.200 svin om ugen og har 1.100 ansatte. Svin til slagteriet vil i de kommende dage blive omdirigeret til andre slagterier i Jylland.

Danish Crowns meddelelse nævner ikke noget om, hvornår den lukkede slagtekæde, som koncernen betegner den berørte afdeling, forventes genåbnet, men slagteriet understreger, at de øvrige afdelinger fortsætter produktionen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er i 2003 udført videnskabelige undersøgelser i Polen at svin og rotter indeholder stort set de samme typer bakterier. Salmonella er hyppigt forekommende i såvel svin som i rotter. De rotter der har opholdt sig i slagterier har en særlig stor infektion af bakterier og vira og endda de resistente typer. Mærkeligt at dansk landbrugsforskning ikke har kommenteret denne polske forskning eller gennemført identiske undersøgelser. Men Regeringens salmonellaplan fik i 2006 fjernet vigtige anvisninger om gnaverbekæmpelse på foranledning af landbrugets egne interessorganisation Danish Meat Association. Prøv engang at læse Børsen den 26.10.2006. Jo-der er store økonomiske interesse der skal beskyttes i dansk landbrug, så pyt med kondensvand og salmonella. Kødet skal jo sælges uanset hvad. mvh Torben Sønnichsen BioLiving

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten