'Uheld' med amerikansk atommissil: Tre ansatte frataget deres autorisation
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

'Uheld' med amerikansk atommissil: Tre ansatte frataget deres autorisation

Affyring af interkontinentalt Minuteman III-missil. Illustration: US Air Force

Et atombevæbnet interkontinentalt ballistisk missiler har lidt alvorlig skade som følge af, at et mekanikerhold ikke fulgte retningslinjerne for at arbejde med missilet. US Air Force har derfor midlertidigt frataget tre ansatte deres godkendelse til at arbejde med atomvåben. Det skriver en række internationale medier, herunder forsvarsmediet IHS Jane's.

Skaden skete, da et LGM-30 Minuteman III-missil indledningsvist blev erklæret ikke-operationelt under en standardtest. US Air Force sendte den efterfølgende morgen et reparationshold ned for at undersøge missilet, Juliet-07, i den underjordiske silo ved F.E. Warren Air Force Base nær grænsen mellem Wyoming og Utah. Holdets arbejde resulterede i skader, som har krævet efterfølgende reparationer for 1,8 millioner dollars.

Hændelsen fandt sted i maj 2014, men først nu oplyser US Air Force offentligt om skaderne. Og først i november sidste år lå undersøgelsesrapporten om hændelsen fra luftvåbenets Accident Investigation Board klar.

Læs også: US Navy vil skyde missiler ned med projektiler

Undersøgelsesrapporten bliver ikke offentliggjort, og US Air Force afviser at oplyse detaljer om hændelsen med henvisning til, at oplysningerne er fortrolige og for følsomme til at blive offentliggjort.

Det amerikanske luftvåben oplyser dog, at undersøgelsesrapporten har identificeret to medvirkende faktorer til skaderne. Dels at lederen af reparationsholdet 'ikke fulgte de tekniske vejledninger korrekt' under fejlfindingsarbejdet. Dels, at den pågældende leder 'manglede de nødvendige færdigheder' til at forudse konsekvenserne af sine indgreb under arbejdet med missilet.

Minuteman III-missiler er de eneste jordbaserede interkontinentale ballistiske missiler i det amerikanske forsvar. Antallet af Minuteman III-missiler toppede i 1970'erne med 1.000 missiler og er i dag nede på 454 missiler, fordelt på tre forskellige militære baser i USA.

Læste engang et anonymt interview med en tekniker der arbejde med at vedligeholde de Amerikanske atommissiler. Det er helt normalt at snyde på checkups af personalet, springe over gærdet hvor det er lavest, osv. Der er generelt meget lavt fokus på reel vedligehold, og reglerne passer ikke med ressourcerne - så de bliver ikke taget seriøst.

  • 3
  • 0

er at ulykken skete mens der var et uafhængigt review undervejs som skulle afdække om der var kompetence- og andre problemer.

Og man holdt denne "hændelse" hemmelig overfor review panelet.

  • 2
  • 1