Ugens ekspertspørgsmål: Hvorfor laves cigaretfiltre ikke af biologisk nedbrydeligt materiale?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ugens ekspertspørgsmål: Hvorfor laves cigaretfiltre ikke af biologisk nedbrydeligt materiale?

Carsten Jensen vil gerne vide følgende:

"Jeg har tit undret mig over, hvorfor cigaretfiltre ikke er lavet af et biologisk nedbrydeligt materiale, nu de er sådan et problem i naturen? Kan det ikke lade sig gøre, eller er lovgivningen for slap?"

Thomas Lindegaard, Produktudviklingschef hos Fiedler og Lundgren AB/British American Tobacco svarer:

Helt generelt er biologisk nedbrydelighed et mål for den tilbøjelighed et materiale har for at blive nedbrudt af biologiske elementer såsom mikroorganismer. Den tid, det tager for et materiale at blive nedbrudt, afhænger både af materialet selv og de omgivelser, som materialet befinder sig i. Sådan forholder det sig også med cigaretfiltre.

De cigaretfiltre, som British American Tobacco bruger, er lavet af cellulose acetat. Cellulose acetat fremstilles ved behandling af træ(papir)masse. Den største miljømæssige udfordring med denne type filtermateriale er dens relative modstandskraft mod vejr og vind, eks. regn og sollys, over en kort tidsperiode (måneder). Men filtre lavet af cellulose acetat kan nedbrydes af mikroorganismer og er dermed biologisk nedbrydelige. Filtrene vil ved nedbrydningen omdannes til kuldioxid og vand. Det tager alt afhængig af omgivelser imellem en og to måneder til tre år for naturen at nedbryde et filter.

Men cigaretfiltre er ikke kønne, når de flyder i naturen. Derfor samarbejder vi med filterproducenter omkring udvikling af cigaretfiltre, der kan nedbrydes hurtigere. Ligesom vi arbejder med at udvikle modificerede filtre af cellulose acetat, så undersøger vi samtidig den biologiske nedbrydelighed, produktionsmulighederne og forbrugerens accept af andre materialer, såsom cellulose papir, uld og andre organiske materialer. Det er dog for nærværende endnu ikke lykkedes at udvikle et filter i en tilstrækkelig ordentlig kvalitet.

Vi er ligeledes i gang med at foretage undersøgelser af den mulige påvirkning fra cigaretskodder af jorden. Der findes ikke entydig dokumentation for nogen overførsel fra skod til jord, hvilket sandsynligvis skal finde sin forklaring i, at de røgpartikler der er opsamlet på filteret inklusiv f.eks. nikotin udgør få tusindedele gram per filter og er ligeledes nedbrydelige.

Carsten Jensen vinder bogen, Primtal - Matematikkens gådefulde tal - fra A-Ø" af David Wells fra Nyt Teknisk Forlag for sit spørgsmål.

Er du rigtig klog? Nu kan du udfordre dine venner med ekspert-spørgsmål fra Scientariet i Ingeniørens nye Facebook-quiz "Så ka' du lære det!". Klik her for at deltage i quizzen og teste dine venner.

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Tine Havkrog, thb@ing.dk.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Sidste år kunne man læse en analyse som var fortaget på DTU omkring belastning af naturen.
Det viste sig at smådyr mistede liv pga. nikotin.
Det kommer ikke som en overraskelse af BAT ikke "kender" til denne undersøgelse.
Nu er det jo morsomt at der svares der kun er nogle tusindedele gram nikotin i filteret. Det er korrekt da en cigaret indeholder ca 10mg og nok det dobbelte i virkeligheden. Den dødelige mængde for en voksen person er et sted mellem 40 og 60mg.
Nikotin er vandopløsligt og derfor vil den trække ud i naturen og derved dræbe smådyr.
Nu indeholder cigaretfilter jo andet end nikotin. Det indeholer i henhold til producenten også tjære. Det meste af det er kræftfremkaldende.
Desværre har jeg ikke kunne google mig til rapporten fra DTU.

  • 0
  • 1