Ugens ekspertspørgsmål: Hvorfor er havet salt?

Erik Kristiansen stiller denne uges præmierede spørgsmål:

Hvorfor er havet salt?

Formand for Dansk Akvakultur, Karl Iver Dahl Madsen, svarer:

Der var engang, hvor Jorden bestod af ild og sten og damp, men for cirka fire milliarder år siden kølede Jorden tilstrækkeligt af til, at vandet kunne forblive i flydende tilstand.

Vandet opløste salte fra de omgivende mineraler, og der opstod et urhav med en saltholdighed på 9 promille. Siden den tid er der tilført yderligere store mængder salte til havet fra floder og som atmosfærisk nedfald. Da vandmængden er tilnærmelsesvis konstant på grund af fordampningen, er der sket en støt forøgelse af havets saltindhold op til det nuværende niveau på ca. 35 promille.

Det skønnes, at der tilføres 4*109 ton salt pr. år til havet, og at der ved udfældning og sedimentation fjernes samme mængde salt, således at oceanerne er i ligevægt ved den nuværende saltholdighed.

I kystlaguner og indhave med høj fordampning kan saltholdigheden nå meget højere op. I Det Døde Hav er saltholdigheden eksempelvis 315 promille.

Hvordan kan vi vide, at oceanerne oprindeligt var på 9 promille? Det ved vi blandt andet, fordi livet, som opstod i urhavet, har en indre saltholdighed på 9 promille, altså den såkaldte fysiologiske saltholdighed.

Siden den tid har et af livets store udfordringer været konstant at tilpasse sig til svingende saltholdigheder. Den ultimative løsning på dette problem er at gå på land, men landorganismerne har til gengæld mistet evnen til at udskille salt, og kan derfor kun opfylde deres væskebehov med ferskvand.

Nogle fiskearter, for eksempel ål og laksefisk, har udviklet evnen til at kunne leve og trives på begge sider af de 9 promille. Når vandet er salt, kan fiskene udskille salt, og når vandet er ferskt, kan de holde på saltet ved at udskille vand. Jo længere væk saltholdigheden er fra det fysiologisk optimale, jo mere energi kræver disse processer.

Østersøen vest for Bornholm og hen mod Lolland har en saltholdighed på cirka 9 promille, som netop er ideelt til opdræt af fisk.

Erik Kristiansen vinder to billetter til Experimentarium for sit spørgsmål.

Er du rigtig klog? Nu kan du udfordre dine venner med ekspert-spørgsmål fra Scientariet i Ingeniørens nye Facebook-quiz "Så ka' du lære det!". Klik her for at deltage i quizzen og teste dine venner.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov, juh@ing.dk.

Dokumentation

Dansk Akvakultur

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det skulle utvivlsomt være 4 x 10^9 tons.

Det er ved at blive en genganger på Ingeniørens hjemmeside med den der potensfejl :-)

En god indikator er dog det der med at der står 4 x NNN tons. Hvis ikke der var en potens indblandet kunne man jo bare have skrevet 436 tons...

En lignende indikator kan bruges i de fleste andre tilfælde med denne - trods alt IRRITERENDE - fejltype.

Hvorfor kan det ikke lade sig gøre på Ingeniørens nyhedssider at undgå den slags kreperlige typografiske fejl? Det må ellers være ret ligetil skulle man synes - om ikke andet for forfatteren lige at tjekke at det oversættes korrekt fra tekstbehandlingsprogrammet til hjemmesideformatet :-))))

 • Jesper
 • 0
 • 0

Man har hørt tidligere, at en stor del af alt det salt som forefindes i verdenshavene, skulle stamme fra dengang "Middelhavet" var en saltsø. Barrieren ved Gibraltar/Marokko blev gennembrudt ved et jordskælv og saltet blev udvasket i Atlanterhavet.

 • 0
 • 0

Man har hørt tidligere, at en stor del af alt det salt som forefindes i verdenshavene, skulle stamme fra dengang "Middelhavet" var en saltsø. Barrieren ved Gibraltar/Marokko blev gennembrudt ved et jordskælv og saltet blev udvasket i Atlanterhavet.

Gibraltarstrædet lukkede for 5,9 mio år siden, og blev gennembrudt igen for 5,4 mio år siden. Dengang lå havoverfladen i Middelhavet ca. 2km under det nuværende niveau. Når Middelhavet er ved at blive lukket af (Afrika driver mod nord) bliver Gibraltar til en smal kanal, hvor vand fra Atlanterhavet strømmer ind. Pga. den store nettofordampning i Middelhavet, vil salt opkoncenteres her. Saltet stammer så hovedsalig fra verdenshavene alligvel, men har blot midlertidig været ophobet i Middelhavet. Middelhavets saltindhold er 38 promille, lidt højere end Atlanterhavet, da der strømmer mere vand ind end ud pga. den store fordampning.

 • 0
 • 0

Hvordan kan vi vide, at oceanerne oprindeligt var på 9 promille? Det ved vi blandt andet, fordi livet, som opstod i urhavet, har en indre saltholdighed på 9 promille, altså den såkaldte fysiologiske saltholdighed.

Det er kun en teori, og meningerne er delte. Det kan diskuteres om urorganismerne har optimeret sig til omgivelsernes saltindhold, eller om der over tid har justeret saltindholdet til hvor de biologiske processer forløber mest effektiv.

 • 0
 • 0

Det er kun en teori, og meningerne er delte.

Tak for den oplysning, det var jeg ikke klar over. Jeg er dog umiddelbart skeptisk over for tilpasningsteorien. I så fald ville oceaniske organismer have 35 ppt salt i blodet, som er optimalt. Og i øvrigt ville saltindholdet i kroppen variere stærkt fra biotop til biotop? mvh Karl Iver

 • 0
 • 0

Kan ikke forstå I mener havet kun har 9 promille salt? Jeg mener bestemt de danske haves saltindhold er ca 2,5 procent! Mit saltvandsakvarie (der skal efterligne de mere sydlige himmelstrøgs vande) skal gerne holdes på mellem 3-3,5% salt?

 • 0
 • 0

Min kone har netop købt noget havsalt fra Portugal i en fin glasbeholder hos COOP. Det koster næsten 15 kr. for 100 gr. Og det smager sgu af salt, og det ser fint ud, det må man lade producenterne !

Hmm... Men noget siger mig dog at hun har købt denne mængde NaCl en smule for dyrt...

Jeg ved godt at man kan købe salt for dyrt, eksempelvis på Læsø. Men kan nogen fortælle mig om det vi strør på vejene om vinteren ikke er nøjagtigt det samme NaCl som hun købte, eller er der en forskel i renheden ? For der er i hvert fald i prisen :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten