Ugens ekspertspørgsmål: Er druer lige så gavnlige for helbredet som rødvin?

Kim Pedersen spørger:

Når det nu er påvist, at (moderat) indtagelse af rødvin har en gavnlig virkning på helbreddet, kan den samme effekt så ikke opnås ved at drikke druesaft fra mørke druer? Det er vel næppe alkoholen, der bidrager positivt?

Lars O. Dragsted, professor ved Institute of Human Nutrition, Faculty of Life Sciences på Københavns Universitet, svarer:

Den gavnlige sundhedsmæssige effekt af rødvin er kontroversiel (kan diskuteres), men hvis den findes, skyldes den formentlig en blanding af virkningen af druekomponenter og virkningen af alkohol.

For druer, såvel som for frugt i al almindelighed, gælder, at den bedste evidens for virkning knytter sig til frugten, mens saft og andre produkter har mere begrænsede virkninger.

Så hele druer giver temmelig sikkert en sundhedsmæssig gevinst, mens virkningen af druesaft og vin vil være relativt ringere.

For alkohol er der observeret en lavere risiko for visse hjertesygdomme ved moderat indtag, men der er andre undersøgelser, der med samme vægt viser en øget kræftrisiko, jo mere man indtager.

Sundhedsstyrelsen fastholder dog anbefalingerne for alkoholindtag (de maksimalt 14 og 21 genstande om ugen for henholdsvis kvinder og mænd).

Kim Pedersen vinder to billetter til Danfoss Universe for sit spørgsmål.

Er du rigtig klog?
Nu kan du udfordre dine venner med ekspert-spørgsmål fra Scientariet i Ingeniørens nye Facebook-quiz "Så ka' du lære det!". Klik her for at deltage i quizzen og teste dine venner.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er korrekt, at visse undersøgelser viser, at små mængder alkohol indtaget jævnligt har en lille gunstig effekt ift hjerte/karsygdomme. Men det er højst een genstand (eet glas vin) dagligt for mænd og ½ for kvinder. Og kun for visse aldersgrupper. - Druerne er vist sunde for os alle hele tiden.

Venligst CB

  • 0
  • 0

In the book "Foods that fight Cancer" by Beliveau and Gingras, McClelland & Stewart 2005, they write that reservatrol is an active cancer fighting component. Reservatrol exist in the skin of grapes, and is released during the fermentation of red wines. It is not present in grape juice or white wines, which are fermented without the skin.

  • 0
  • 0

In the book "Foods that fight Cancer" by Beliveau and Gingras, McClelland & Stewart 2005, they write that reservatrol is an active cancer fighting component. Reservatrol exist in the skin of grapes, and is released during the fermentation of red wines. It is not present in grape juice or white wines, which are fermented without the skin.

So - do you have a point? - An opinion towards this subject?

Venligst CB

  • 0
  • 0

[quote]In the book "Foods that fight Cancer" by Beliveau and Gingras, McClelland & Stewart 2005, they write that reservatrol is an active cancer fighting component. Reservatrol exist in the skin of grapes, and is released during the fermentation of red wines. It is not present in grape juice or white wines, which are fermented without the skin.

So - do you have a point? - An opinion towards this subject?

Venligst CB[/quote] Han besvarer to spørgsmål, hvoraf den ene er om det er alkoholen der gør forskellen, og det er det ikke, det andet er at vin virker mens druer ikke gør, da stoffet frigøres ved fermenteringen.

  • 0
  • 0

[quoteHan besvarer to spørgsmål, hvoraf den ene er om det er alkoholen der gør forskellen, og det er det ikke, det andet er at vin virker mens druer ikke gør, da stoffet frigøres ved fermenteringen.[/quote]

Ikke helt Kim, Det Helge skriver er, at det aktive stof er reservatrol og det findes i skrællen af druerne. Stoffet frigøres fra skallen og går over i saften hvis skallerne er med i gæringen. Derfor er det sundt at spise druer (med skræl) og at drikke rødvin. Der er ingen virkning for druesaft og hvidvin.

  • 0
  • 0

[quote]Han besvarer to spørgsmål, hvoraf den ene er om det er alkoholen der gør forskellen, og det er det ikke, det andet er at vin virker mens druer ikke gør, da stoffet frigøres ved fermenteringen.

Ikke helt Kim, Det Helge skriver er, at det aktive stof er reservatrol og det findes i skrællen af druerne. Stoffet frigøres fra skallen og går over i saften hvis skallerne er med i gæringen. Derfor er det sundt at spise druer (med skræl) og at drikke rødvin. Der er ingen virkning for druesaft og hvidvin.[/quote] OK, forudsat at vi kan bruge stoffet uden gæringsprocessen.

  • 0
  • 0

Beliveau and Gingras seem to indicate that reservatrol is not absorbed well by the body from grape skins. It is better released in the presence of alcohol during the fermentation process.

NB: Beliveau and Gingras also writes: "It is important to note, that despite the relatively small amounts of reservatrol in grape juice, this beverage may nevertheless be very beneficial to health."

  • 0
  • 0

Øh - og hvorfor er svaret NEJ?

Se evt. http://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol hvorfra jeg citerer: "Resveratrol content also stayed stable in the skins of grapes and pomace taken after fermentation and stored for a long period" Samt "Blueberries have about twice as much resveratrol as bilberries, but there is great regional variation. These fruits have less than ten percent of the resveratrol of grapes. Cooking or heat processing of these berries will contribute to the degradation of resveratrol, reducing it by up to half" - Stoffet virker rimelig stabilt -

  • 0
  • 0

Én ting er, at resveratrol frigøres fra skallen og går over i rødvinen under gæringen, så vi får glæde af den, selvom skrællerne siden sis fra. Men det synes jeg ikke nødvendigvis medfører, at vi ikke kan få ligeså meget glæde af resveratrolen, hvis vi bare spiser de røde druer. Vi får jo det gavnlige stof i os, og det kan måske frigøres ligeså godt under fordøjelsen som under gæring. Kroppens laboratorium er i stand til mange ting. Men selvfølgelig må vi så undvære alkoholens virkning, som måske også kun er begrænset sjov, hvis den også skal være gavnlig. Men godt smager det jo allenfals. Så ud fra, hvad der indtil videre er nævnt, synes jeg, hvad resversatrolen angår, at trådens spørgsmål stadig står åbent. Steen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten