DET TALER VI OM på ing.dk Verdens største passagerfly nærmer sig produktionsstop
John Messerschmidt Ekstrand
Jeg tror, kravene til infrastruktur er for store. Dvs. de nødvendige ombygninger af lufthavne har snævret de mulige anvendelser for meget ind. Det er trods alt det eneste (udbredte kommercielle) fly, der kræver særligt brede landingsbaner og to-etagers boarding. Hvis der havde været flere lufthavne med de krævede rammer, ville flere selskaber måske have bundet an med flyet.
Thomas Pedersen
A380 var udset til at være kongen over en hub-and-spoke-strategi, hvor langdistancerejsende skulle lade sig transportere til store hubs og samles i megatransporter. Men så kom Boeing og tilbød det modsatte, nemlig direkte rejse over samme distance fra flere, mindre lufthavne, til næsten samme sædepris. RIP A380. Men det lader ikke til, at Airbus lider nogen nød, og andre medier beretter, at deres overskud steg 29 pct., og at de har ordrer for over 3.000 mia. kr.
Jens Olsen
Der er jo så dem, der siger, at med den konstante stigning i passagertallet vil det snart blive så svært at skaffe slots i de travle lufthavne, at flyselskaberne i stedet for at indsætte flere afgange vil blive nødt til at indsætte større fly også på point-to-point-ruter. Og at der derfor vil blive efterspørgsel på et fly som A380 igen.
Bent Johansen
Det var hele filosofien bag A380. Udviklingen gik bare i en anden retning. Regeringer rundt om i verden kan ikke modstå presset og lader lufthavnene udvide. Selv den yderst problematiske udvidelse af Heathrow med en tredje rullebane, som blandt andet kræver nedrivning af en hel landsby ender med at blive en realitet. Udvider lufthavnene, bliver der plads til flere afgange direkte dertil, folk nu skal hen, i stedet for at flyve fra hub til hub.
Bo Leth Andersen
Jeg har også undret mig over den manglende fragtudgave, men A380 er nok optimeret rigeligt til passagertrafik, hvor B747 fra starten var designet med henblik på fragt.
Bent Johansen
Det er ret enkelt: Ingen har efterspurgt en fragtudgave. Hvorfor ikke? Blandt de største fragtruter er postruterne fra USA til Asien. De flyves blandt andet med B747, som sagtens ville kunne flyve direkte. Men det gør de ikke, de laver et stop i Anchorage i Alaska, simpelthen for ikke at skulle lette med en masse brændstof ombord, som så er ballast det meste af vejen og øger brændstofforbruget. Et sådan stop vil passagerer være utilfreds med, men gods klager ikke. Der er altså ikke behov for et stort fragtfly med lang rækkevidde.
Bo Leth Andersen
Den manglende fragtversion kan have medvirket til det manglende salg. Problemet er, at der ikke er et brugtmarked for A380. Et program for konvertering til fragt kunne være grundlag for et brugtmarked og dermed gøre nye fly mere attraktive. j
