Ugens debat: Det er svært at tjene penge på egen strøm

Illustration: Freepik

Holger Skjerning

At være selvforsynende nævnes flere steder som et ønske fra solcelleejere. Men ‘selvforsynende’ er man kun, hvis man hele tiden har strøm nok til sit forbrug. Det er nemt nok (men dyrt) at købe så mange solceller, at de i solskin producerer lige så meget strøm, som man bruger hele ugen eller døgnet. Men det er ikke selvforsyning! For det betyder jo, at man sælger strøm i solskin – og køber strøm de 80 procent af tiden, hvor produktionen er lille eller nul. Det vil derfor være alle os andre (samfundet), der sikrer, at solcelle­ejeren får strøm om morgenen, om aftenen, om natten og i gråvejr. Så skal strømmen enten komme fra stabile kraftværker eller importeres, som vi gør nu. Så det er meget langt fra ‘selvforsyning’.

Anders Majland

Det er ret ligetil at være stort set selvforsynende via solceller og batteri i sommerhalvåret - flere dages gråvejr undtaget. Straks værre ser det ud om vinteren. I de 3-4 mørkeste måneder produceres næsten ikke noget af betydning. Helt galt går det med kombinationen med elvarme (varmepumpe), da man så i en typisk husholdning vil have langt over halvdelen af sit elbehov de måneder, hvor der stort set ikke er nogen produktion. Men elvarme er jo med varmepumper blevet stuerent igen, efter at det tidligere var en udskældt opvarmningsform. Afgiften (ud over husstandens første 4.000 kWh) er også næsten væk. Tilføjer man endnu en politisk kæledægge i form af en elbil, hjælper det heller ikke stort på det direkte egetforbrug. Men privatøkonomisk kan solceller med det øjeblikkelige prisniveau på energi nemt betale sig. Det gode spørgsmål er, hvornår/om elprisen kommer tilbage til niveauet før den nuværende krise. I 2021 fik jeg i snit 53 øre for den strøm, jeg ikke brugte direkte – året før blot 17 øre.

Chris Bagge

Og allerede her er det så, filmen knækker. Det er formodentlig en god forretning privatøkonomisk, men det er rigtig dyrt for samfundet med en masse kilder med en høj, men kortvarig spidsproduktion. Produktionen falder ikke sammen med behovet. Det gør, at der skal etableres alternativ kapacitet, og det kommer samfundet/’os andre’ til at betale. Samfundsøkonomisk er det ikke optimalt.

Brian Dalby

Selvom man ikke bliver selvforsynende, så kan solceller være en ganske fin idé, hvis man kan udnytte produktionen så meget som muligt selv. Derfor fik vi et lille anlæg, da vi byggede hus. Ikke det mindste, men heller ikke for stort, for dengang kunne man ikke få noget for overskuddet (gruppe 5), og produktionen skal bruges med det samme. Det er dog ændret så vi kan få en smule for overskuddet, men det betaler ikke anlægget. Det mest ærgerlige er dog, at vi bliver straffet økonomisk pga. solcellerne, efter at vi har købt elbil. Anlægget er ikke stort nok til et væsentligt bidrag til elbilen, og solen leverer mest, når vi ikke er hjemme. Til gengæld kan vi så betale fuld afgift uden mulighed for refusion på al strøm til elbilen.

Emner : Energi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...så kan en husstand ikke blive "selvforsynende" fordi der altid er en grænse for hvor meget reserve man kan opmagasinere og den grænse afgøres dels af økonomien og dels af de regler der gælder på den pågældende ejendom. Det er ikke anderledes end størrelsen af tanken til et oliefyr.

 • 10
 • 0

"men det er rigtig dyrt for samfundet med en masse kilder med en høj, men kortvarig spidsproduktion"

Jeg kan ikke se andet end at en kommerciel park med koncentreret 10 til 100 gange større spidsproduktion må være værre.

De små anlæg belaster ikke det lokale net mere end det almindelige forbrug, som det er bygget til. Den decentrale produktion bruges for det meste af nogle af de andre forbrugere på samme net.

 • 29
 • 4

Jeg vil sige at for ikke at belaste nettet unødigt, så kig efter ens eget forbrug i de lyse timer, og lav et anlæg der kan dække det, derved ville man kunne mindske ens strømforbrug og spare lidt på el regningen, samt en minimal invistering så tilbage betalingstiden er også kort. Kig på jeres forbrug på eloverblik.dk og se hvad ens gennemsnits forbrug er på en time, og lave et lille anlæg der kan klare det. Har man penge så kan man investere i et batteri og derved større anlæg, så man kan gennem til senere. Evt kan man invistere i en inverter der kan køre Off-grid with Grid Backup, derved leverer man ikke til nettet, men kan aftage hvis man ikke selv har nok. Om vi som borger bliver selvforsynende tvivler jeg stærkt på med mindre man har mange penge. Men jo det ville da være fedt at kunne være selvforsynende. Eller havde råd til det :) Bare en lille tanke :)

 • 3
 • 1

Solceller og El-biler har en del til fælles! Under ideelle forhold og med optimerede regnemetoder er det bare helt fantastisk. MEN i den Triste virkelige verden kan et drømmescenarie aldrig opnås. Der er mange forhold - som på snedig vis - er blevet holdt ude af Excel arket. Eller som - på kalkuleret vis - er blevet medregnet i Excel arket. Men den slags julelege kan man ikke lave i den Triste virkelige verden. Der skal enten en svindler eller en politiker til for at opnå de helt Super optimale resultater. Derfor skal jeg ikke have solceller og vil aldrig købe en el-bil.

 • 2
 • 36

Forkert fokus.. selvforsynede eller ødrift er et tåbeligt mål at have det er for dyrt og besværligt med mindre det er ens hobby. Tænk på robusthed.. tænk på at kunne klare sig i kortere perioder ved et nedsat forbrug, det giver en helt anden økonomi og setup. . Tænk på at kunne producere strøm nok til at din fryser og køleskab stadig fungere, måske endda nok til at drive varmeforsyningen (hvis du ikke er hoppet på varmepumpe bølgen) internet, TV m.m er ikke kritiske og dem skal du ikke spilde strøm på.

 • 7
 • 1

Nogen prøver DIY:

2022-Jul-9, forums.whirlpool.net.au: New Install Batteries & Inverters - Grid Arbitrage: Citat: "... Still working on Solar forecasting. Solcast is doing a good job forecasting with feedback. Most of mine have been pretty accurate. The purple dot is the forecast for that day, and the light green was the produced energy. ... Doing manual peak shaving at the moment so our electricity bills have come right down already – now to get ready to sell into the spikes when they happen ..."

 • 4
 • 0

Svjh. kan man få 4kWh pr liter diesel så 3,5kr pr kWh. Billigere somme tider end at købe det igenem el nettet. faktisk billigere de sidste 2 dage. mærkelig tid vi lever i.

Er man lidt fiks på fingrene, så skal man bare forbi hos ophuggeren og få fat i kombineret køleaggregat fra en kølecontainer. Køleanlægget bruger man som varmepumpe og de ca. 60 % som er spildvarme i dieselmotoren kan så tilmed indvindes og sikre god COP på varmepumpen. Elmotoren som oprindeligt drev køleanlægget når dieselmotoren ikke var i drift, kan nu bruges som generator og da det er en asynkronmotor så kræver det kun at man anskaffer 3 stk. kondensatorer til at magnetisere generatoren med og kan man leve med at spændingen varierer med belastningen, så virker det udmærket.

Har man følsomt udstyr, så kan man investere i inverter og husker man at montere den indenfor klimaskærmen, så kommer tabet i inverteren til gode som opvarming.

Løber man ind i tidspunkter hvor strømmen på nettet er billig, så bruger man selvfølgelig elmotoren og køleaggregatet som varmepumpe. COP på varmepumpen bliver nu lavere da man nu ikke kan gøre gavn af spildvarmen fra dieselmotoren, men må høste energien i den temperatur som udeluften nu engang har.

Med ovenstående løsning, så er man godt rustet til vinterens komme og hvad despoten Putler kan finde på. En sådan gammel dieselmotor er i øvrigt ikke så kræsen, så gratis fritureolje kan sagtens spædes op i dieselen.

 • 3
 • 1

Solceller på taget er en måde at forudbetale en vis andel af sin elregning og dermed få denne andel til en fast og inflationssikret pris.

Nærværende anlæg blev beregnet til at gå i nul over en tidsperiode på op mod 20 år, ved uændrede elpriser og nettariffer i alle 20 år dvs. uden inflations korigering.

Beregnet pre Putins hjerneblødning.

Kan det svare sig?

For at kunne svare på det spørgsmål, så skal man først beslutte sig hvad det skal stilles op mod !

Hvis penge Hvilket alternativ skulle pengene så bruges på ?

Profit til elproducenterne, en båd, jordomrejse, bil, 0 rente i banken.........

Hvis andre parametre Hvilke og hvordan skal disse så vægtes ?

Det er vel kun individuelt vi hver i sær kan afgøre hvilke og vægten af disse.

 • 6
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten