Michael Fos
Ved at vælge teknologi ud fra tågede ideologiske holdninger og uden skyggen af teknisk viden har vi gennem årtier sat Danmark på en kurs, der vil ende med et havari. Danmarks elforsyning er vital infrastruktur. Hvis elnettet ikke kan levere, fungerer landet simpelthen ikke. Ved at vælge vindmøller som den bærende energikilde har vi været tvunget til også at vælge biomasse, som er en økologisk katastrofe for verdens skove.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Baser det på akraft + VE-mix! Akraft (konventionel i første omgang, men med massiv støtte til Molten Salt tech, og plads og lov til prototyper, selvfølgelig!!) som basislast, indfør et intelligent 400 kV net (der i øvrigt også er nødvendigt til omstillingen til el i transportsektoren), og resten af load går til VE: Vind, sol, bølger, biomasse, PtX, you name it.
@Louise
Skrev du ikke selv max 5-10 år ? Så er atomkraft da helt håbløst.
FN har sagt det tydeligst af alle: Omstil jeres energimix ellers er klimaet toast. Og vi taler max 5-10 år, som vi har til omstillingen, ikke mere.
Så derfor er løsningen her i DK: Hav værker, der producerer vores egen energi, primært el (varme kan vi alle omstille til elvarme ligesom i Sverige) (selvfølgelig ?!).
Baser det på akraft + VE-mix! Akraft (konventionel i første omgang, men med massiv støtte til Molten Salt tech, og plads og lov til prototyper, selvfølgelig!!) som basislast, indfør et intelligent 400 kV net (der i øvrigt også er nødvendigt til omstillingen til el i transportsektoren), og resten af load går til VE: Vind, sol, bølger, biomasse, PtX, you name it.
Ekstra bonus: Brint kan produceres direkte og i større mængder ved driften fra de store konventionelle vandkølede akraftværker. Der er ikke brug for PtX, men det kan selvfølgelig også installeres til det fluktuerende VE overskud, hvis det ønskes.
Og gå så for syv @&$%# sammen i EU (Euroatom) og tal konkrete løsninger på opbevaring af konventionel brugt brændsel til senere brug i fx Molten Salt reaktorer (MSR). Her er det også tid til fælles retningslinier for kompaktering/genbrug af mellem- og lavaktivt affald. Det kan godt nås og gøres på baggrund af det efterhånden store antal færdige decommissioneringer af akraftværker og forsøgsreaktorer, vi er oppe på nu.
Problemerne ved DC kan løse! Jeg har før lufte tanken med et DC system her i dette forum og flere har påpeget at der er massive problemer med at lave tænd/slukke af DC.
Denne video taler for sig selv: https://www.youtube.com/watch?v=Zez2r1RPpWY ! En bryder til HVDC fylder som en sportshal og koster derefter. AC har også den kæmpe fordel, at det er meget let at lave spændingskonvertering vha. en transformator, hvilket var den primære årsag til, at AC vandt.
Desuden kan et elnet opfattes som en transmissionslinje, hvor enhver ændring i belastningen vil give anledning til spændingsdyk, spændingsstigninger og ringninger. I et AC-net stabiliseres det i nogen grad af den kinetiske energi, der er oplagret i roterende maskiner såvel generatorer som motorer; men den stabilisering findes ikke i et DC-net, hvilket gør det endnu sværere at bryde DC, for selv om man slukker lysbuen, får man en voldsom ringning. Hele denne problemstilling er beskrevet og illustreret med computersimuleringer i afsnit A.10 - Load Switching and Communication side 186 i Max-i specifikationen: https://www.max-i.org/specification.pdf , og jeg er netop ved at lægge sidste hånd på en stikkontakt til Max-i, der dæmper ringningen og begrænser indkoblingsstrømmen til max 5 A/ms.
Et lavspændt DC-net, som Max-i, der benytter 20 V, er fremragende som supplement til 230 Vac i fremtidens huse, hvor det vil kunne give en stor besparelse i energi og ressourcer - se https://max-i.org/green-smart-house-solution.html ; men DC duer ganske simpelt ikke til forsyningsnettet og endnu mindre, hvis man, som du foreslår, vil benytte en variabel spænding. At man så efter min mening burde overveje 16 2/3 Hz til vindmøller og højeffekt "back-bones", så flere kabler kan graves ned, er en anden sag. Den frekvens kan også accepteres af de fleste eltog, så de vil kunne drives direkte fra et sådant net.
Din fiksering på mig lyder imho mentalt usund Svend, sig mig: drømmer du også om mig om natten? ???En vis person
Nej, ikke nødvendigvis, men det er også ret så langt fra, hvad du mener: Nemlig at vi skal skide højt og flot på vore efterkommere for selv at have et optimalt liv - du skulle skamme dig!Nej du skal skam kæmpe for at berede deres vej så grønt så det skærer i øjnene
Og det bliver de heldigvis også, modsat dig er ungdommen heldigvis fuldt bevidst om problemerne og er foregangstyper for den grønne omstilling. Var der nogen, der sagde Greta Thunberg?Også selvom børnene måske synes de bør høres og ønsker indflydelse
Du kan selvfølgelig vælge at leve resten af dit liv i det spor, du kører nu, men så må du også finde dig i, at en stadigt voksende del af befolkningen betragte dig dom det, du er.
PS: Jeg er helt på det rene med, at indlægget var ren trolling (specifikt efter mig) - men alligevel lidt sjovt at udstille absurditeterne ?
Selvfølge skal ville være selvforsyne med vedvarende energi!
Den overordnet plan for elforsyning med vedvarende energiDer skal være flere enheder her kan veksle virke med el-netet. Når der strøm overskud skal elbiler lades helt op (set i forhold til hvad der er bedst for batteriet) varmepumper skal leve varme og overskudsvarme skal sendes til buffertanke. Når der underskud strøm skal el-netet understøttes af kraft/varme enheder der kan laver strøm lokalt hvor der brug for det. Kraft/varme enheder skal drives med grøn metan gas (vi har allerede byge nette til dette i 1980erne) eller biomasse. Noget af energien kan også komme fra Elbiler der kan bruge noget af deres overskud strøm fra batarier til at sende tilbage på nettet (hvis man kan købe strøm til 1 kr og sælge det igen for omkring 2,5 til 4,50 kr. vil det give godt mening for den enkelt ejer af elbiler at gøre dette)
her ville jeg gerne lukke AC/DC kæphesten ud af stalden igen
Sådan kan det nye elforsyning styres og reguleresDet er temligt svært at holde styr på et el-system med vekselstrøm, hvor der mange enheder der kobler sig ind og ud af. Jeg mener derfor at man skal understøtte det eksisterende el system med et pallet el-system baseret på DC strøm hvor spændingen variere, her kan den mange variable enheder veksle virke med hinanden. Om en enhed tænder eller slukker afhænger af den spænding den oplever lokalt. Inverters styre interfacene mellem de to el-systemer. Hvis der er behovet for strøm på AC systemet kan inverteren overføre strøm fra DC systemet lokalt, er der lave spænding på DC systemet er det aktiveringen signal til at kraft/varm enhederne kan starte.
Problemerne ved DC kan løse!Jeg har før lufte tanken med et DC system her i dette forum og flere har påpeget at der er massive problemer med at lave tænd/slukke af DC. Det er dog min opfattelse at disse problemer kan løses med en lidt anderledes indgangsvinkel til opbygning af de enkelte dele i DC netværket. Men et DC netværk er meget anderledes end den teknologi der anvendes nu!
Disse tider er allerede en realitet. Se blot morgendagens elpriser https://www.emd.dk/el/ der kommer til at toppe over de 3 kroner per kWh, her hvor det stille frostvejr så småt er ved at indfinde sig over Europa. Det er bestemt sundt at begynde at øve sig på at flytte sit elforbrug i forhold til de variable priser. Godt for pengepungen og for elnettet.Ja det "koster" lidt, at forsyne os selv med grøn strøm og vi skal ændre vaner men det behøver ikke at blive kedeligt, man kan lave meget uden at bruge strøm.
Jeg har dog bange anelse for hvad der er i vente, elprismæssigt, hvis vi støder ind i en mere massiv kuldeperiode i løbet af vinteren.
Hvad er der galt i at få støtte fra resten af verden og vore gamle kraftværker, Jens Arne?uden støtte fra resten af verden og vore gamle kraftværker så ville forsyningssikkerheden for de nyeste anlæg vi har investeret i vel være omkring 40%
Glemmer du ikke lige at uden støtte fra resten af verden og vore gamle kraftværker så ville forsyningssikkerheden for de nyeste anlæg vi har investeret i vel være omkring 40% :-) Så ideen med gasturbiner er at fremtidssikre den nuværende forsyningssikkerhed når de gamle kraftværker nedlægges og naboerne måske engang kommer på andre tanker end at være krykke for vor grønne omstilling. Og husk at ifølge de grønne i Tyskland så er russisk gas grøn for så slipper de bekvemt udenom atomkraft :-)JAH - jeg foretrækker nu, at vi bevarer forsyningssikkerheden på 99,996% i stedet for at følge resten af verden
Hele indlægget er fornuftig tale.Om vi fremover vil klare det alene med naturgas som hjælpebrændsel eller vi også på sigt vil inddrage atomkraft må være op til kommende generationer!
En vis person vil sikkert påpege at det skam ikke er op til de kommende generationer. Nej du skal skam kæmpe for at berede deres vej så grønt så det skærer i øjnene, og så de i hans optik ikke skal rage nogle kastanjer ud af ilden. Alt andet er kortsynet egoisme og at skide på børn og børnebørn. Også selvom børnene måske synes de bør høres og ønsker indflydelse.
proportionssans skal sørge for en elforsyning der fungerer som i resten af verden og kan levere efter behov!
JAH - jeg foretrækker nu, at vi bevarer forsyningssikkerheden på 99,996% i stedet for at følge resten af verden
Det er netop denne religiøse alt eller intet tankegang jeg finder så skadelig, den hvor det bedste er det godes værste fjende!<a href="https://www.gottliebpaludan.com/en/post/gr..">https://www.gottliebpalud…;.
For hvorfor bygge enorme øer eller andet monstrøst når man helt enkelt kan have vindmølleparker hvor billige gasturbineanlæg udgør reserve og backup? Selvfølgelig bliver der et vist forbrug af brændsel, men det vil stadig være en stor forbedring i forhold til at have kulkraftværker kørende rundt omkring os. Og så er gasturbiner afprøvet teknologi i modsætning til øer hvor ingen kan sige hvornår de er sunket i havet igen!
Så vi skal i stedet indrette os efter nye (klima)religiøse normer?Hvad med at vi indrettede samfundet og vores liv lidt mere efter el tilgængelighed. Hvis der er strøm (vind, sol, vand ) så kan vi producere og gå på arbejde etc. Vores uge er indrettet efter gamle religiøse regler der nok er ved at være lidt forældet.
For et par generationer siden uddøde smålandbruget hvor arbejde og overlevelse hang nøje sammen med klimaet og husmandsfolkets børn kom i stedet på universitetet. Klimabevidstheden tog de med sig, men gjorde det nu til deres religion, og i 70erne udkom deres bibel "Oprør fra midten" som kanoniserede det gamle landsbysamfunds livsvisdom.
Det kan være forklaringen på at klimaet specielt her i landet har fået en så altdominerende plads i mange forhold i samfundet og at der lige som med middelalderens kirker ikke synes at være grænser for hvor mange ressourcer der må bruges på det!
Så kampen står om vi skal indrette elforsyning og samfundet i øvrigt afhængig af hvordan vinden blæser, eller vi med lidt sund fornuft og proportionssans skal sørge for en elforsyning der fungerer som i resten af verden og kan levere efter behov! For hvis ikke bliver svært at lade el fortrænge vort fossile energiforbrug og i øvrigt opretholde vor konkurrenceevne i fremtiden! Om vi fremover vil klare det alene med naturgas som hjælpebrændsel eller vi også på sigt vil inddrage atomkraft må være op til kommende generationer!
- Som Frede nævner, ville vi kune minimere forbruget af energi til transport hvis der kom et "krav" om brugen af hjemmearbejde Staten kunne jo gå foran og indføre 2 dages hjemmearbejde i de dele af staten som primært består af kontorarbejde.
- En ændring af bygningsreglementet, så der bliver sat krav om at en bygning skal have monteret solceler og solfanger, som skal kunne dække f.eks. 70 % af årsnormen af el og varme.
- at man i industrien minimere forbruget af emballage, f.eks. at emballagen ikke må være mere en 10 % større end varens volume (kig på en pakke cornflakes eller kartoffelchips)
- at der laves regler for hvor meget strøm elektronik på bruge når der ikke er "tændt" for dem (standby strøm).
- At man kigger på hvorledes de resourser som der er i samfundet anvendes bedst muligt (tag et smut forbi din lokale genbrugsplads og se hvor mange resurser der går til spilde)-
Det er min overbevisning, at der ikke er en stor løsning til kunne forsyne os selv med grøn strøm, men mange forskellige små løsninger på problemet. Dog bør man kigge på hvordan kan vi minimere det forbrug som vi har i dag, behøver gadelamper f.eks. at være tændt hele natten?
Hvad med at vi indrettede samfundet og vores liv lidt mere efter el tilgængelighed. Hvis der er strøm (vind, sol, vand ) så kan vi producere og gå på arbejde etc. Vores uge er indrettet efter gamle religiøse regler der nok er ved at være lidt forældet. Når strømmen er dyr så må vi spare på den f.eks. ikke oplade bilen eller sænke temperaturen lidt i dele af huset eller slukke gaming PC'en. Nå der så er gratis/billig strøm så kan man slå sig løs og "hygge" sig i sin elbil og køre 800km nonstop. Atomkraft ser ikke ud til at løse problemerne, se f.eks. Finlands nye reaktor, den tog 20 år at bygge (og producerer ikke ligefrem billig strøm) for ikke at snakke om affaldsproblemet. Ja det "koster" lidt, at forsyne os selv med grøn strøm og vi skal ændre vaner men det behøver ikke at blive kedeligt, man kan lave meget uden at bruge strøm.