Ugens debat: Roadpricing eller afgifter?

31. marts kl. 11:2511
roadpricing
Illustration: Barmalini/Bigstock.
Læserne på ing.dk diskuterede, om ministeren ikke skulle se på befordringsfradraget eller parkeringsafgifterne fremfor roadpricing.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ifølge transportminister Thomas Danielsen (V) er spørgsmålet ikke om, men hvornår vi får roadpricing. Læserne på ing.dk diskuterede i stedet, om ministeren ikke hellere skulle se på befordringsfradraget eller parkeringsafgifterne.

Kristian Glejbøl

Hvad med at sløjfe befordringsfradraget? Det er statsunderstøttet privatmonobilisme. Erstat det med et fradrag, der kun gives, hvis man transporterer sig CO2-neutralt, altså ved egen kraft, i offentlig transport, eller som passager i en andens bil.

Nicolai Klausen

Det har altid undret mig, at befordringsfradraget udgør en økonomisk tilskyndelse til at fremme øget trængsel, selv når alle transportformer bliver CO2-neutrale og forurening dermed ikke længere er en bekymring. Dette skyldes, at sådanne incitamenter stadig har negativ indvirkning på trafikbelastningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels Munthe

Der er gået lidt hønen og ægget i den. For alle (næsten), der bor uden for de store byer, så kræver det en gedigen opgradering af den offentlige transport, hvis vi skal kunne undvære bilen. Ofte er der reelt ikke et alternativ. Det er ikke en tilskyndelse til trængsel, men øger  incitamentet til at bo uden for byen. Hvad tror du, der sker med boligpriserne i de store byer, hvis det bliver vigtigere for folk at bo tæt på deres arbejdsplads?

Frode Greisen

Vi ingeniører kan godt lide tekniske løsninger. Men vi må erkende, at de kan blive dyre og utilstrækkelige. En billigere løsning end roadpricing til at få mindre bilkørsel i byer kunne være forhøjede parkeringsafgifter. Det koster ikke mange håndører at øge prisen i de store byer. Beboerne kunne også tilskyndes til ikke at eje biler.  Vi  betaler på Frederiksberg 170 kr./år, så vidt jeg husker – den licens kunne ganges med 50 eller mere. Så ville flere måske overveje at undvære bil eller bruge delebil.

Jens D. Madsen

Roadpricing kan fint bygges sammen med automatisk fartafgift, således at politiet ikke mere behøver at bruge tid på at fange fartglade bilister. Som eksempel kan lovgivningen ændres, så der betales en kilometertakst, og tidstakst, hvis der køres hurtigere, end man må, og hvis det samlede beløb over en rullende periode over tre  år kommer over et fast niveau, så vil det svare til et eller flere klip i kørekortet. Måske vil en automatisk opkrævning af fartbøder være mere lukrativ end roadpricing – politikerne kan måske ligefrem spekulere i at optimere fartgrænse og pris efter største indtægter.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
3. april kl. 16:31

Der er flere kommuner i Københavnsområdet der nedlægger buslinjer, samtidigt med at man vil indføre vejanprisningsskatter, det hænger ikke sammen og det hænger slet ikke sammen for Udkantsdanmark, hvor der akdrig vil kunne opnås nogen rimelig dækning af offentlig transport, som vil gøre personbilen overflødig. Og så er der jo lige hele problematikken omkring overvågning. Hvis S og V vil have et oprør fra omegns- og landkommuner, som vi så det med Betalingsringen, så er det det rette sted at starte.

9
1. april kl. 12:16

Det er jo en spændende debat. Vort lille land er jo delt i 2 dele: hvor der er offentlig transport og hvor der ikke er. Hvor der er offentligt transport (der får tilskud) kunne det måske overvejes pga. trængsel, så personer flytter fra privat transport til offentligt. Hvor der ikke er offentlig transport, skal der ikke flere omkostninger på, de nuværende afgifter er høje nok. Ja, jeg bor i Jylland, hvor offentligt transport efterhånden er ukendt, der mener jeg ikke der er brug for flere omkostninger for at familier kan få dagligdagen til 'at hænge sammen'. For alt transport til skoler med børn, til arbejde kræver at man er selvhjulpen. Der mener jeg næsten der burde være et tilskud for at man klarer sig selv, da der ikke er glæde af tilskud til offentlig transport. Nej, det er ikke let. KM afgift for lastbiler - transport: Det vil gøre alt transport uden for storbyerne dyrere, dermed gøre eksporten dyrere for produktionsvirksomhederne, der ikke er i storbyerne. Det kan koste på eksportindtægterne. Nej, før man 'farer ud i noget sådant' bør konsekvenserne dybt overvejes, hvilket Danmark ønsker man

10
3. april kl. 11:53

KM afgift for lastbiler

Det er jo en afgift på alt hvad vi køber i supermarkedet, ikke kun på eksporten. Men det kan måske give en kæmpe opblomstring til den lokale gårdbutik. ;-)

6
1. april kl. 10:17

Hverken eller!

Hjemme arbejdspladser til alle de arbejdsfunktioner der kan håndteres hjemmefra er vejen frem !

  • Kortest mulig transport tid !
  • Aflastning af eksisterende vejnet !
  • Aflastning af nuværende offentligt transport !

"Frøken Corona" viste os at det godt kan lade sig gøre, og langt de fleste arbejdspladser har derfor de nødvendige IT systemer på plads til at fortsætte !

Roadpricing er intet andet end en tommelskrue beskatning flot pakket ind i fine ord!

4
1. april kl. 08:47

Hvis man indfører road pricing skal elbilerne så betale mere når de nu slider mere på vejene ?

5
1. april kl. 09:21

Det kommer an på, om roadpricing skal betale for vejene, om det skal mindske CO2 fra transport, eller mindske trængslen. Find formålet, og så kan de forskellige ting vægtes

7
1. april kl. 10:34

Det kommer an på, om roadpricing skal betale for vejene...

Naturligvis skal den betale for vejene, der er jo ingen registreringsafgift på elbiler så den indtægt som var "designet" til at financiere vejene er væk.

Alt det andet er adfærdsskat.

8
1. april kl. 10:46

Naturligvis skal den betale for vejene, der er jo ingen registreringsafgift på elbiler så den indtægt som var "designet" til at financiere vejene er væk.

Der er stadigt ejer afgiften! (Som i øvrigt bliver sat noget så hidsigt op)

Sådan stiger ejerafgifterne År Stigning i forhold til 2021-sats 2022 3,0 pct. 2023 9,7 pct 2024 16,8 pct. 2025 24,4 pct 2026 36,9 pct.

Kilde: FDM; https://fdm.dk/nyheder/bilist/2021-09-nu-skal-bilejerne-betale-co2-ejerafgift-saadan-regnes-den-ud

3
31. marts kl. 15:47

Mere overvågning, nej tak.

2
31. marts kl. 15:37

Rodpricing dør på overvågning af samfundet debatten.

Fjern kørselsfradraget og man lukker Danmark vest for E-45

Bedste løsning: Gør offentlig transport gratis og forbyd privatbilisme i byer over 10000 indbyggere, Bare antallet af biler der fjernes med tilhørende energiforbrug for fremstilling af disse bliver enormt.

1
31. marts kl. 14:57

en ikke-fjernelig kommentar!