Ugens debat: Roadpricing eller afgifter?
Ifølge transportminister Thomas Danielsen (V) er spørgsmålet ikke om, men hvornår vi får roadpricing. Læserne på ing.dk diskuterede i stedet, om ministeren ikke hellere skulle se på befordringsfradraget eller parkeringsafgifterne.
Kristian Glejbøl
Hvad med at sløjfe befordringsfradraget? Det er statsunderstøttet privatmonobilisme. Erstat det med et fradrag, der kun gives, hvis man transporterer sig CO2-neutralt, altså ved egen kraft, i offentlig transport, eller som passager i en andens bil.
Nicolai Klausen
Det har altid undret mig, at befordringsfradraget udgør en økonomisk tilskyndelse til at fremme øget trængsel, selv når alle transportformer bliver CO2-neutrale og forurening dermed ikke længere er en bekymring. Dette skyldes, at sådanne incitamenter stadig har negativ indvirkning på trafikbelastningen.
Niels Munthe
Der er gået lidt hønen og ægget i den. For alle (næsten), der bor uden for de store byer, så kræver det en gedigen opgradering af den offentlige transport, hvis vi skal kunne undvære bilen. Ofte er der reelt ikke et alternativ. Det er ikke en tilskyndelse til trængsel, men øger incitamentet til at bo uden for byen. Hvad tror du, der sker med boligpriserne i de store byer, hvis det bliver vigtigere for folk at bo tæt på deres arbejdsplads?
Frode Greisen
Vi ingeniører kan godt lide tekniske løsninger. Men vi må erkende, at de kan blive dyre og utilstrækkelige. En billigere løsning end roadpricing til at få mindre bilkørsel i byer kunne være forhøjede parkeringsafgifter. Det koster ikke mange håndører at øge prisen i de store byer. Beboerne kunne også tilskyndes til ikke at eje biler. Vi betaler på Frederiksberg 170 kr./år, så vidt jeg husker – den licens kunne ganges med 50 eller mere. Så ville flere måske overveje at undvære bil eller bruge delebil.
Jens D. Madsen
Roadpricing kan fint bygges sammen med automatisk fartafgift, således at politiet ikke mere behøver at bruge tid på at fange fartglade bilister. Som eksempel kan lovgivningen ændres, så der betales en kilometertakst, og tidstakst, hvis der køres hurtigere, end man må, og hvis det samlede beløb over en rullende periode over tre år kommer over et fast niveau, så vil det svare til et eller flere klip i kørekortet. Måske vil en automatisk opkrævning af fartbøder være mere lukrativ end roadpricing – politikerne kan måske ligefrem spekulere i at optimere fartgrænse og pris efter største indtægter.
