Ugens debat: Nytter det overhovedet noget at ændre kostvaner?

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

Kurt Christensen

Umm ... Så skal vi lære at lave nogle retter, der er lige så nemme at lave som at stege en kotelet og giver samme velbehag!

Peder Simonsen

Problemet er, at menneskeheden konstant bliver flere og flere, og at der hele tiden skal produceres mere og mere. Så selv om vi kører i elbiler og spiser mindre kød, vil det ikke ændre alverden. Det, som vil batte meget mere i det store hele, er fødselskvoter på globalt plan, så vi ikke bliver flere mennesker.

Gorm Dannesboe

Ja, overbefolkning er en stor del af problemet, men at reducere verdens befolkning er en ret langsigtet løsning. Ifølge sidste rapport fra IPCC skal der ske noget meget drastisk inden for få år. Vores vaner kan i teorien ændres med det samme. Det kan befolkningsantallet selvfølgelig også, meeeeen det er nok lidt drastisk. Så i mine øjne er det, der skal til, en ændring af vores forbrug, mad og transport. Samt en reduktion eller stagnering af befolkningstallet.

Erik Brandt Petersen

Under 10 procent af den globale CO2-udledning stammer fra føde­vareproduktion. Selv hvis vi slagtede alle husdyr, ville udledningen kun falde et par procent.

Erik Petersen

Menuforslag som disse bryder desværre aldrig proteinindholdet ned i aminosyrer. Røde bønner og kylling indeholder f.eks. den samme mængde protein, men du skal spise 570 g bønner mod 125 g kylling for at få dækket dit daglige behov for alle de essentielle aminosyrer.

Bent Andersen

Rigtigt! Der findes en mængde essentielle aminosyrer og fedt­syrer. Veganere/vegetarer står her over for et stort problem: Der er ikke nogen plantebaseret ernæring, der kan sikre dette indhold af aminosyrer og fedtsyrer. Animalsk ernæring kan.

Bjarne Hellemann

Det er en dum idé at blande sundhed og klimaproblemer sammen i en pærevælling. Begge dele er vigtige, men af forskellige årsager, og ideen om, at hvis vi bare levede sundere, så ville det gavne klimaet væsentligt, virker ikke særlig velfunderet. Men det giver ekstra medvind for vegetarer og veganere, ud over de gamle etiske og sundhedsmæssige argumenter.

Christian Lundstrøm

Jeg synes, det er trist at fødevarer fylder så meget i klimadebatten og at nogen næsten får det til at lyde som om man har fundet de vises sten og løsningen på hele klimaproblemet. Men det er på ingen måde tilfældet og det fjerner fokus fra de områder hvor det reelt rykker at gøre noget. I et land som Danmark er de største energislugere transport, opvarmning og elektricitet! Herefter kommer vores forbrug af elektronik, tøj med mere, og først med med 5-10 procent kommer fødevarer.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Plantebaseret næring har både protein, essentielle aminosyrer og fedtsyrer. Til spædbørn anbefaler man dog lidt kød, da hjernen ellers mister ca. 1% af sin intelligens.

Hvis du indfører to kødfri dage om ugen sparer du 445kg CO2 om året. Med seks dage sparer du 1335kg.

Drop den lange flyvetur til Bangkok og spar 4 ton.

Drop streaming af TV - en times HD-streaming svarer til at koge 8l vand. Brug grønne lydstreamingstjenester, iTunes bruger 83% grøn energi. Personlig hører jeg MP3, men jeg er jo også liiiidt gammel:-)

 • 7
 • 0

Som lars pointere er der andre langt mere effektive måder at mindske co2 udledningen på. Flyrejser, som en af de helt lette og vanvittigt destruktive for kloden.

Men et barn mindre giver mere end en faktor 50 over en flyrejse mindre co2 udledning.

Så det er ikke svært at indse, hvor den letteste indsats med mindst mulig nedgang i ressourcer tilgængelige per capita findes.

For, hver importeret fattig til vestlige lande negeres veganer-metoden med langt mere end en faktor 10.

Den indvandring Danmark har fået de sidste 20 år har opvejet at hele befolkningen gik over på veganerdiæt.

 • 9
 • 4

Jeg har ændret kostvaner totalt. Siden januar 2016 har jeg hverken spist kød, æg eller mælkeprodukter, og jeg har det bedre end nogensinde. Jeg er dog også meget opmærksom på at få alt det man skal have. Det kræver at man lærer noget om ernæring, eller kender én som ved en masse om det, men det kan altså sagtens lade sig gøre at leve helt uden ovenstående.

Det absolut eneste, som man (p.t.) ikke kan få fra planter, er Vitamin B12, så det kræver supplement i en eller anden form. B12 kommer normalt fra en jordbakterie, og meget tyder på at der engang var tilstrækkeligt med B12 i planter, men det kan være en længere diskussion at komme ind på.

 • 6
 • 1

Men dette sted er et teknikerforum, og teknikere tror ikke. De foretrækker facts frem for "feel good" holdninger.

Bananer fra Mellemamerika kommer hertil i kølebåde og modnes kunstigt. Det koster en del energi......men bananerne er skam fairtrade økologisk dyrkede(påståes det !).... det lyder godt i COOP´s beskrivelse. Men det er en frugt vi sagtens kan undvære . transporten udleder en masse CO". https://mad.coop.dk/frugt-og-groent#!/frug...

I det følgende link kam man se hvordan de økologiske bananer høstes og pakkes https://www.youtube.com/watch?v=_l7sak6Vlq8

Og sådan forholder de sig med de fleste friske, såkaldte økologiske grøntsager, vi møder i butikkerne. De kommer de mærkeligste steder fra i verden med CO2 udledende fly og skibe, fordi vi ikke har og ikke kan have friske grøntsager hele året, uden at det er ret energikrævende. Hvis vi ville have dansk fremstillede friske grøntsager hele året, kan de kun fremstilles i et drivhus og næppe økologisk og energifrit .

Hvis man vil være veganer fordi man tror at det giver mindre CO2 er man utilladelig naiv. Jeg kan acceptere at man ikke kan lide tanken om at slagte dyr, for at spise dem, men det har været nødvendigt, at skaffe sig animalsk føde jo højere man kommer mod nord da dykning af grøntsager nærmest er umuligt. Grønlændere og Samere levede udelukkende af kød og fisk . Men fordi man kan skaffe dem grøntsager med fly hele året har de ændret deres kostvaner noget, men transporten gør, at det ikke er helt så billigt som på vore breddegrader. Men vor mulighed for hele tiden at kunne få friske grøntsager, beror på at der bruges energi til gødning, dyrkning, høst og transport af grøntsager fra hele verden.

Mine forældre var vegetarianere og minderne derfra får mig til at tænke på grøntudvalget sent på vintrene den gang. Jeg var 7 år( 1952) da importforbuddet blev ophævet og vi igen kunne få bananer (Men ikke vandmeloner og Coca cola :) )

Hvis man mente, at den trafik skulle ophøre, fordi den er enormt CO2 udledende ville veganere få det helbredsmæssigt slemt. Jeg husker dem fra mine forældres omgangskreds som ret anæmiske.

 • 7
 • 7

Lad os holde op med at flyve frugt, grøntsager, blomster m.m.m. fra Mellem- og Sydamerika, Afrika og Asien til Europa.

Derved sparer vi en betydelig udledning af CO2.

Samtidig hjælper vi mange millioner mennesker, som bor i de tre kontinenter til at blive ludfattige; med lidt held skulle vi kunne øge almindelig fattigdom med 20% og ekstrem fattigdom med 10-15%. Mange mennesker i de verdensdele lever af, at vi rige køber deres produkter.

Har man lyst til at øge verdens fattigdom, er et stop af import fra fjerne lande et godt skridt på vejen frem.

 • 5
 • 2

Hej Bjarke Mønnike

Men dette sted er et teknikerforum, og teknikere tror ikke. De foretrækker facts frem for "feel good" holdninger.

Og sådan forholder de sig med de fleste friske, såkaldte økologiske grøntsager, vi møder i butikkerne. De kommer de mærkeligste steder fra i verden med CO2 udledende fly og skibe, fordi vi ikke har og ikke kan have friske grøntsager hele året, uden at det er ret energikrævende. Hvis vi ville have dansk fremstillede friske grøntsager hele året, kan de kun fremstilles i et drivhus og næppe økologisk og energifrit .

Hvis man vil være veganer fordi man tror at det giver mindre CO2 er man utilladelig naiv.

Når man starter med at henviser til facts frem for "feel good", så tænker jeg at man bør omhyggelig med at holde styr på sine forudsætninger. - Man behøver blive veganer for at reducere sit kødindtag. - Man behøver ikke spise friske grøntsager. Kartofler kan lagres og grøntsager på frost er udmærket. - Man behøver ikke flyve grøntsager ind fra de mærkeligst steder i verden - Grøntsager behøver ikke være økologiske og fairtrade.

PS. Fik du bananer i 52? Du har været temmelig priviligeret.

 • 8
 • 2

... det var et udmærket kampråb fra mine unge dage. Det hjælper selvfølgeligt ikke hvis man alene lægger sine egne kostvaner om. Men hvis alle tænker sådan og derfor ikke gør noget, så sker der aldrig nogen forandring. Så nogen er nødt til at tage de første skridt.

 • 3
 • 0

Hej Niels Peter Jensen.

Jeg fik bananer allerede i 1950 da jeg sammen med med min mor, bror og kusine var på tøjindkøb i Malmø :) Min familie var i grønthandlerbranchen og glædede sig overordentligt til at A:V Kirkebye og Fyffes igen kunne levere bananer. Og ja det kunne de. Bananer solgtes til priser fra 35 til 50 øre stykket. Gennemsnits timelønnen dengang var ca. 3.5 kr. før skat !

file:///C:/Users/Bjarke%20M%C3%B8nnike/Downloads/JAO07294-Data-for-arbejdstid-og-timeloen.pdf

Kig i den sidste planche under lna.

 • 0
 • 2

file:///C:/Users/Bjarke%20M%C3%B8nnike/Downloads/JAO07294-Data-for-arbejdstid-og-timeloen.pdf

Kig i den sidste planche under lna.

Jeg synes, det er pænt af dig, sådan at stille din private pc til rådighed. Men du skal nok ændre lidt på rettighederne, for at vi andre kan se filen.

On topic. Fruen og jeg har det sidste år været flexitarer. Vi spiser vegetarisk 4 gange om ugen, og når vi spiser kød i weekenden, så er det kylling elller svinekød.

Mvh Bjørn

 • 4
 • 0

Hvis vi ville have dansk fremstillede friske grøntsager hele året, kan de kun fremstilles i et drivhus og næppe økologisk og energifrit .

Vi skal nok (gen)lære at mange grøntsager kun er tilgængelige få måneder om året, hvis de skal være helt friske. Men næsten alle kan fryses eller henkoges og en god del kan lagres ret nemt.

Vi skal nok også (gen)lære at ting som rødbeder, kartofler, porrer med flere, er ganske fin mad.

øko-porrer og kål findes stadigt helt friske, det er bare at gå gang med at hakke dem fri af den frosne jord.

 • 7
 • 0

Til Lars Røssel

Plantebaseret næring har både protein, essentielle aminosyrer og fedtsyrer. Til spædbørn anbefaler man dog lidt kød, da hjernen ellers mister ca. 1% af sin intelligens.

Dit udsagn er korrekt, men hvor mange af "kødfornægterne" er i grunden klar over, hvordan man får dækket sit behov for essentielle aminosyrer? Se fx. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaand.... Og hvor mange kender mangelsymptomerne?

 • 2
 • 4

Hvis der er en drivhuseffekt og vand ikke giver en drivhuseffekt og drivhuseffekten ikke er logaritmisk aftagende, og mennesket har stor betydning for luftens indhold af CO2. Så er den bedste måde at at mindske udslippet på, er ved at hæve prisen på olie. Den alternative måde er at dræbe forsvarsløse, fremtidige forbrugere af olie. Det er det vi gør i Yemen.

 • 1
 • 1

B12 kommer normalt fra en jordbakterie

Der er mindst 4 Kilder til b12 vitamin. Spis konventionelt kød der indeholder B12 fordi dyrene er blevet fodret med B12 vitamin. Eller Spis B12 vitamin ligesom de konventionelle dyr der normalt ikke får lov til at komme udenfor og derfor ikke har lejlighed til at optage B12 vitamin fra jorden som de sammen med menneskene førhen har gjort i mange årtusinder. Eller Gå med sandaler eller barfodet på jord. Og den bedste til sidst: Så, lug, høst og tilbered dine egne grøntsager. Det vil, forudsat du ikke bærer gummihandsker/støvler, give tilstrækkeligt B12 vitamin til hele året. Leveren har kapacitet til at lagre B12 til 3 års forbrug.

 • 1
 • 0

Madspild ligger på nr 3 over klimasyndere, så det var et godt sted at starte. . . Biler ligger nr 43 og fly nr 49, så helt forkert er det ikke at lave sine mad vaner om. Madspild og affald skader mennesker, planeten og koster masser af penge, at skære i det er en no-brainer Hvis man samtidig producerer madvarer smart, gør en smule ved sit kødindtag, m.m, er det i steder for en udgift en indtægt for hver familie, og en kæmpe gave for både Klima, og Miljø

 • 0
 • 0

Bananer fra Mellemamerika kommer hertil i kølebåde og modnes kunstigt. ... Og sådan forholder de sig med de fleste friske, såkaldte økologiske grøntsager, vi møder i butikkerne.

Inden man stopper importen af blomster, frugt og grøntsager fra den 3. verden, skal man være opmærksom på, at denne export danner grundlaget for, at det er lykkedes at trække næsten 1/4 af Jordens befolkning ud af fattigdom.

Stopper vi denne import, skal vi enten først finde andre leveveje for de fattige, eller sige "'Up yours!' med dem, lad dem spise kage".

 • 4
 • 0

Jeg har de sidste 3 måneder meget ofte brugt de her plante baserede pålægs muligheder der er dukket op i almindelige supermarkeder. Det er ikke dyre end kvalitetes pålæg og ligner kødpølse med dild eller rød/grøn peber i. Det smager absolut godt og jeg pynter alligevel mine smørebrødsmader meget højt med tomater/asparges/kryderurter og mayonaise og peber. Jeg kan se på min maves størelse at det har haft en virkning i positiv retning og det var det der i første omgang var motivationen. Inspirerret af et besøg hos en gammel ven der var blevet vegetar. Han havde tabt 30-40 kilo på 2 år uden at han havde gjort andet end at blive veganer. Det kunne jeg ikke lade være med at fundere lidt over.

 • 1
 • 0

Komplimenter din fossile 4 hjuler med en elektrisk 2 hjuler. Jeg startede for 7 år siden, dengang pendlede jeg 34 kilometer pr dag til arbejde. min gamle bil bruger ca 222g/km det blev til ca 2 ton CO2 pr år og 1000 kr sparet pr måned i udgift til benzin. Men allervigtigst jeg frigjorde mig selv far den daglige monotome nedværdigende kvægtransport. Havde jeg vidst det ville jeg være parat til at betale for dette priviligie.

nu køre jeg ca 5000 km pr år til arbejde og alt andet kørsel, det giver en besparelse på 1.1 ton CO2 pr år. Jeg har lige fyldt 60 liter benzin på audien, sidst jeg tankede var i slut november 2018. Det er en særdeles effektiv hybrid transport løsning som oven i købet har gjort mig super mobil.

Når det kommer til lyd er jeg en CO2 gris. det er næsten udelukkende en lille plastik sølv skive der skal spinnes op i høj hastighed, eller endnu være min Thorens TD124 der skal igang sætte en 4.5 kg tung pladetallerken plus klasse A Riaa forforstærker. Men der er vidst endnu ikke opfundet nogen mere effektiv vej til lyd himlen. :-) Og dog... måske hvis jeg skifter til min 1972 Technics SL1200 direct drive jeg kan spare et miligram.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten