Ugens debat: Nytter det noget at sortere affaldet?

Plus5. juni 2021 kl. 14:001
Ugens debat: Nytter det noget at sortere affaldet?
Illustration: MI Grafik.
Brug af robotter til efter­sortering giver lige så god kvalitet i genanvendelsen af plast samt mad- og drikkekartoner som kildesortering, skrev vi for nylig på baggrund af en ny rapport. I debatten på ing.dk benyttede mange lejligheden til at lufte en generel kritik af kilde­sortering af affald.
Artiklen er ældre end 30 dage

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. juni 2021 kl. 21:30

Hvis de enkelte fraktioner skal kunne genanvendes, skal de have en kvalitet, så de er egnede til at indgå i en proces med henblik på at få nye råvarer, som kan bruges bredt.

Man kan sagten lave enklere systemer end det af folketinget besluttede, som reelt kun har til formål at øge genanvendelsesprocenten. En øget genanvendelsesprocent giver dog ingen garanti for mere genanvendelse!

Hvis man undlod at indsamle plast, pap, tekstil og fødevarekartoner, ville man følge sund fornuft. Og så skal man gå tilbage til at samle flasker og glas via kuber, som vi jo har vænnet os til at gøre i mere end 30 år via en effektiv og billig ordning med høj andel til genbrug og genanvendelse.

Men at blande alle fraktioner vil med sikkerhed føre til, at hele mængden ville ende i forbrænding. Enhver bør kunne sige sig selv, at sammenblanding af alle fraktioner via indsamling i komprimatorbil, vil give nogle mængder, som i teorien måske kan sorteres, men som i praksis ikke vil give følelige mængder, som har en kvalitet, som kan genanvendes.

En komprimatorbil ælter det hele sammen og presser det hårdt. Papir, pap, metal og glas som æltes med madvarer og lortebleer bliver IKKE til genanvendelige råvarer som med fordel kan indgå i andre processer end forbrænding!

For at øge genanvendelsen med fornuft, skal vi undlade at blande madaffald, papir og metal med restaffald. Til gengæld ville det eneste rigtige være at lægge plast, tekstil og fødevarekartoner i restaffaldet.

Det har i flere år været brugt at blande metal, glas og plast (en såkaldt MGP-ordning). I praksis har det været så svært at skille ad, og at spildet har været så voldsomt, at gevinsten har været stærkt negativ. Det dur simpelthen ikke!

Så lad os nøjes med at samle madaffald, papir, metal og restaffald ved husholdningerne. Flasker og glas skal i kuber som tidligere. Pap er en rigtig god vare at genanvende - og kan evt. indsamles i større bebyggelser via ejendomsfunktionærerne. Plast kan være en fraktion på genbrugspladserne, mens tekstilaffald og fødevarekartoner bør i plastaffaldet - tøj lægger vi naturligvis stadig til International Børnehjælp, Røde Kors eller afleverer i genbrugsbutikkerne. Det vil være til at administrere for de fleste og være en logisk opdeling.

Og så skal der på genbrugspladserne være langt mere kontrol - og langt mere hjælp til aflæsningen. Tilmed bør man etablere små centre, hvor sammensatte produkter kan blive skilt ad i materialer, som hver for sig efterfølgende kan sendes til optimal behandling.