Ugens debat: Markedet og bredbåndspuljen

Et ualmindeligt bredt teleforlig sikrede før pinse ekstra penge til bredbåndspuljen og nedsatte et forum, der skal fremme 5G. Staten skal samtidig holde øje med kommunernes støtte til bredbånd og deres priser for masteleje. Specielt den fortsatte bredbåndspulje satte gang i debatten på ing.dk. Her følger et udpluk af debatten under artiklen Alle partier bag nyt teleforlig: Mere bredbåndspulje og røffel til kommuner:

Illustration: MI Grafik

Jens Jönsson
Endnu en gang klapper de i hænderne hos TDC, som de seneste to år har fået tre fjerdedele af de tildelte millioner. Som om selskabet ikke har penge nok til selv at investere. Og endnu en gang er vi en hel del mindre udbydere, som bliver løbet over ende af statstilskud. Suk! Vi etablerer netop derude, hvor de store ikke vil uden tilskud.

Kjeld Flarup Christensen
Jens, jeg tænker, om de har lyttet, og hævet barren! »Alle husstande og virksomheder skal have adgang til bredbånd på 100/30 Mbps i 2020.« Det er vist kun fiber- og kabel-tv-løsninger, som kan klare dette. Gad vide, hvor mange ADSL-installationer der kan klare dette, endsige kan opgraderes til det!

Lars F. Jensen
Det er der ganske mange – en høj procentdel – der kan. Mange kan endda komme til at kunne klare 200/30 eller mere over de eksisterende telefonlinjer. TDC har ved udgangen af året etableret op mod 2.500 fremskudte punkter/mindre centraler, hvor der er indstalleret VDSL2-udstyr, som nu er meget nærmere den enkelte kunde. Stort set alle opgraderede punkter/centraler er udstyret med 'vectoring', der er en effektiv støj-begrænsning , som muliggør ca. dobbelt hastighed inden for 500-1.000 m fra det fremskudte punkt.

Kjeld Flarup Christensen
Distance matters! Eftersom jeg i første omgang har 500 m til nærmeste nabo, så er jeg allerede ved at komme i bekneb på den løsning. 2020-målet om 100/30 til alle forekommer mig komplet umuligt.

Lars F. Jensen
Staten sikrer dig ikke – og skal ikke sikre dig – den laveste pris, men kun at du kan få adgang til en vis kvalitet til en ikke helt urimelig pris. Der er næppe mange mindre firmaer, der har brug for mere end 500 GB/md rent forretningsmæssigt. Det er helt sikkert ikke et samfundsproblem at skaffe billig internetadgang til et afgørende større forbrug end 500 GB/md. Staten skal ikke betale for 'rart, sødt eller sjovt'. Staten skal løse fælles opgaver og give os alle muligheder.

Lars F. Jensen
I meget høj grad er tilskuddet valgflæsk. Der er meget få, der ikke kan få eller inden for en kortere tid vil kunne få en god hastighed på markedet. I flere tilfælde er alt, der kræves, at beboerne og firmaerne i et område går sammen om en fælles udbygning. I Herslev og Kattinge aftalte bylauget, at TDC lagde en fiber til de to landsbyer og installerede to fremskudte punkter med VDSL-udstyr. Det gav god fart i internettet pga. de meget mindre afstande, og det var et krav, at omkring 100 skulle deltage i min. 6 mdr. På Hjarnø i Horsens Fjord etablerede TDC et lignende fremskudt punkt og leverer nu hurtigt internet på øen.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

Emner : 5G