Ugens debat: IT-specialister sværger til papir

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

Illustration: Version2

Morten Hertz

Hvor er jeg dog ligeglad med, hvad en eller anden cand.scient.pol. hos Digitaliseringsstyrelsen påstår at vide om sikkerhed! At påstå, at en app på samme enhed er lige så sikker som en separat nøgleviser, viser klart niveauet.

Dennis Høj

Jeg ser det som en kæmpe nedgradering på brugeroplevelsen at droppe pap, som i øvrigt fungerer upåklageligt og er nemt at have med sig i pungen.

Stig Christensen

I dag skal man bruge sit papkort til at registrere sin NemID-app første gang. Hvordan vil det mon foregå fremover, f.eks. når man får en ny telefon – hvordan får man så hurtigt MitID-appen registreret? Skal man vente på noget i posten?

Jens Hansen

Set ud fra bankernes synspunkt er et system sikkert nok, så længe de har et fornuftigt tab på systemet. Og de laver ikke mere sikkerhed end nødvendigt for, at det er en god forretning for dem. Dette niveau af ‘sikkerhed’ bruger man så på NemID-app’en. Altså, med en bank-app ryger der nogle penge, hvis den bliver hacket, ingen skade er sket, for det kalkulerer bankerne med. I tilfældet NemID/MitID ryger der nogle identiteter, hvilket ikke ser ud til at genere Adam Lebech (vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, red.).

Christian Nobel

Se, her nærmer du dig pudlens kerne. For bankerne kan for så vidt lave lige så mange systemer baseret på papkort, apps eller auratydning, som de vil. Men det bør være helt, helt anderledes, når vi taler identitet i alle andre sammenhænge. Så endnu en gang: Adskil de to dele, og tilbyd dernæst en ægte digital signatur, så også private parter kan sende sikre mails mellem hinanden.

Bent Lauge Madsen

Det er åndelig dovenskab at bruge mobilløsningen: At huske de seks cifre er en god øvelse, i hvert tilfælde for os, der nærmer os støvets år.

Søren Jessen

Mine forældre og deres jævnaldrende (som er 80+) vil betragte dette som endnu et forsøg på at fratage dem muligheden for at klare sig selv uden hjælp. De er ikke særlig fortrolige med smartphones og pc’er; for dem vil det være et stort tilbageskridt. Selv har jeg svært ved at se en øget sikkerhed med mobilløsningen frem for en fysisk adskilt løsning, som pap kan være den ene del af.

Kjeld Flarup Christensen

Der burde laves et borgerforslag, som præciserer, at MitID ikke skal være validt i forhold til juridiske ting som tinglysning. Hvad bankerne så går og laver i forhold til netbank, må egentlig være deres problem. Men kommer de med et MitID-signeret lånedokument, så er det bare ikke juridisk gyldigt.

Henrik Størner

De fleste kommentarer viser, at brugerne her på V2 er meget mere opmærksomme på sikkerhed end hr. og fru Danmark. Og derfor udtaler sig fra en position langt oppe i elfenbenstårnet. Alternativet til en app er for 99 pct. af brugerne ikke papkortet. Det er et fotografi af papkortet, som ligger på mobilen.

Dorthe Frøstrup

Jeg ved ikke, hvem de 99 pct. er? Jeg kender ingen – absolut ingen – der har et billede af deres nøglekort på telefonen. De fleste normalt begavede mennesker forstår godt, at et billede af nøglekortet udgør en sikkerhedsmæssig risiko! Hvad mange derimod kan have problemer med at forstå er, hvorfor en app kan udgøre en sikkerhedsmæssig risiko – og vupti, så ‘snyder’ vi en hel befolkning til at overgå til en løsning, de ikke forstår, og som sikkerhedsmæssigt kun er få niveauer over et billede af nøglekortet i telefonen.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har brugt nøgle kort i mange år og senest skiftet til app Og hvilken befrielse at slippe for dette kort ..og med app kan man logge på med sin telefon uden at have nøglekortet med Man skal blot huske koden til appen nemt og smart

 • 0
 • 6

Så er der fuldt hus for de Akademiske Klaphatte

Endelig, efter en årrække, er AK'erne ved at få has på det eneste de overhovedet har gjort rigtigt i forbindelse implementationen af NemID, nemlig nøglekortet.

Jeg græmmes!

 • 11
 • 0

Jeg har brugt nøgle kort i mange år og senest skiftet til app Og hvilken befrielse at slippe for dette kort ..og med app kan man logge på med sin telefon uden at have nøglekortet med Man skal blot huske koden til appen nemt og smart

Nemt er sjældent lig med sikkert. Hvad synes du er vigtigst, når vi taler om et system der potentielt kan give en anden adgang til at sælge dit hus, læse og ændre dine indberetninger til skat, eller optage et lån i dit navn?

Kunne begge systemer ikke køre parallelt, så man selv kan vælge?

Så vil de fleste nok vælge den nemme, usikre løsning. Fordi de ikke er eksperter i IT-sikkerhed. Se ovenstående for et eksempel.

Skal man lade dem det, eller bør staten kun udbyde tilpas sikre løsninger?

 • 6
 • 0

Det er ikke fordi IT-specialisterne nødvendigvis "sværger til papir", men som Peter H. Rankin Hansen siger, så er papkortet nok det eneste der ikke er lavet forkert i forbindelse med pantsætningen af den personlige sikkerhed hos et firma der er ejet af en amerikansk kapitalfond.

Men det betyder ikke at IT-specialisterne er afvisende over for at der laves en ikke-papir løsning, den skal bare laves korrekt og sikkert - hvilket ikke ligger i det der er forslået med gammel vin på nye flasker.

Sålænge den helt basale sikkerhed, i form af adskillelse af nøgle og certifikat, samt 100% kontrol over egen nøgle, ikke bliver implementeret, så kan der hældes nok så meget sukker på kagen - den er stadig uspiselig.

Og sålænge der ikke bliver etableret en ægte mulighed for digital signering, også mellem private parter, så er det ikke engang en halv løsning.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten