Ugens debat: Hvorfor kan staten ikke finde ud af at sælge?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ugens debat: Hvorfor kan staten ikke finde ud af at sælge?

Endnu en gang har staten problemer med at sælge dele fra. Denne gang var det salget af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut, SSI, der skulle have givet penge til statskassen. Men det endte med en regning på 1,5 milliarder kroner og en lære i, hvordan man ikke sælger et statsligt aktiv. Forløbet har derfor modtaget uhørt hård kritik fra Rigsrevisionen. Sundhedsministeriets svar på kritikken var, at man ikke kunne genkende tallene. Her er et udpluk fra debatten under artiklen: Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder:

Illustration: MI Grafik

Jens Friis
Det er manglende forståelse af markedsmekanismer. Det giver besparelser i første udbud og måske i andet. Derefter er der kun én eller få spillere tilbage, og så bliver konkurrencen ringe, med højere omkostninger til følge.

Thomas Pedersen
Mærsk havde som aktiv politik, at man aldrig lagde alle ordrerne hos ét firma – heller ikke selvom de var bedst eller billigst. Ingen leverandører skal føle sig sikre, og der skal opretholdes et alternativ. Der er alt andet lige større risiko for, at to mega-store globale leverandører kan blive enige om prisen, end at en håndfuld mindre leverandører kan.

Mikael Ibsen
Ingen grund til at gentage listen over projekter, ofte på opportunistisk baggrund, der er blevet skubbet i gang i formodning om store resultater, og uden at lytte til besindige personer og organisationer. Ve' sæl' ka' sæl' – gider ikke høre på de andre – nok suppleret med en ikke særlig sund magtbevidsthed af typen, der nemt fører til hybris. Eller rettere, har ført til hybris.

»Udflytningen« er et eklatant eksempel herpå: »Vi gør det, fordi vi politisk vil det. Der findes ikke den evaluering, der vil få regeringen til at mene noget andet om det her,« siger statsministeren.

Jeg er alvorligt bange for, at demokratiet på længere sigt er betydeligt mere udfordret, end godt er, hvis man bliver ved med at skalte og valte – og sjuske – med borgerne og deres værdier. Det har demokratiet ikke fortjent.

Niels Bent Johansen
Staten er ikke en virksomhed, hvor alle divisioner skal give overskud eller lukkes. Mange opgaver udspringer af statens rolle som instrument for social udligning og beredskab.

Et statsejet DSB skal naturligvis betjene selv afsides liggende byer – selvom det ikke kan løbe rundt. Et statsejet postvæsen skal naturligvis bringe post ud selv til det fjerneste hus – selvom et almindeligt frimærke ikke dækker omkostningerne. Et statsejet seruminstitut skal selvfølgeligt producere vacciner og holde et beredskab, så vi kan afværge epidemier. Det næste bliver vel at vi skal sælge forsvaret til Blackwell.

Statens opgaver kan ikke måles med vanlige cost-benefit-analyser, hvor målene er et resultat af analysen. Muligvis kan man benytte cost-efficiency-analyser, når statens servicemål er fastlagt.

Desværre har de seneste regeringer (siden 2001) haft et andet mantra – nemlig at staten skal betragtes og drives som en virksomhed, hvor efterspørgsel og marked dirigerer målsætninger og investeringer. Desværre har alle besparelser og forandringer nu så også ødelagt statens evne til at levere de smuler, der er tilbage. Det gør jo sagen nem for dem, der taler for at udlicitere alle statens opgaver. Men det er ikke løsningen. Tværtimod skal staten hjemtage alle opgaver.

Fortsæt gerne debatten her under artiklen.

Det samme med IC4 togene, samme med F-35, der er ingen objektiv grund til at sælge vores statslige apparater andet end handelskontrakter.

  • 3
  • 7

Staten, dvs den til enhver tid siddende regering, skal ikke sælge ud af vores infrastruktur og samfundsværdier.
Det er respektløst overfor vores forældre der har arbejdet intenst på at bygge en af verdends bedste og mest velfungerende socialstat.
En stat, der med rette er vurderet som en af de mest velfungerende i verden.

Vi skal ikke afmontere vores institutioner, eller i mangel på politisk flertal, sabotere dem, men tværtimod styrke dem og bygge dem større og bedre.

Vi skal IKKE have et land, med fattige der sover under broer, og som overlever ved at dykke i skraldespande og ved at håbe at en lokal kirke holder suppekøkkenet åbent, som i det store lberale ikon USA!

Danmark er IKKE en forretning, der skal drives efter de gammel- kapitalistiske principer, men en moderne demokratisk velfærdsstat, der behandler sine svageste børn, lige så anstændigt som de stærkeste!

  • 26
  • 4