Ugens debat: Hvorfor får datacentrene lov at ligge, hvor de vil?

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

René Low

Det vil passe mig fint ikke at høre et kvæk mere om sådanne menneskeskabte tåbeligheder. Så kan jeg leve i en boble, hvor jeg kan bilde mig selv ind, at vi er geniale. At det faktisk går fremad med raketfart og ikke bagud. Det gør ondt at opleve så meget teknologisk dumhed.

Claus Rudbeck

Hvor er det dog en trist besked at læse - selvom det jo ikke kommer som den store overraskelse, idet placering af indtil flere af disse datacentre har været kendt i et stykke tid. Nu kommer vi til at se GWh fosse ud af dise bygninger ... uden at vi åbenbart evner at udnytte energien.

Michael Larsen

Er det ikke bare et symptom på at alle de fine ord om at udnytte overskudsvarme også rammer realiteternes verden på et tidspunkt. Så er der for lidt til at det er rentabelt, så er det for langt væk, så er det noget tredje, der er galt. Vi ender måske ikke helt derude, hvor det er billigere at transportere strøm til varmepumper, men et godt stykke ad vejen i den retning kommer vi da.

Erik Troelsen

Tusind tak til Christiansborg. Som sædvanlig er ambitionsniveauet lig nul, når alle skåltalerne er holdt, og politikerne har fået deres medieafhængighed tilfredsstillet. Dette er et endnu eksempel på, at politik og politikere ikke løser noget, for politikere prioriterer i sidste ende kun sig selv.

Martin Lauritzen

Men er det ikke også vores, vælgernes, skyld? Vi bliver ved med at stemme på de samme politikere, der ikke vil tage problemerne alvorligt, ikke lytter til fagkundskaben og bare fedter rundt med populistiske budskaber og politik. Sig fra og stem på nogen, der prøver/vil noget andet!

Jesper Musaeus

»Det bør være op til virksomhederne selv, og i dialog med Energinet, at finde de mest hensigtsmæssige placeringer for deres datacentre,« skriver energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V). Note 1 til ministeren: Energinet leverer el og har ingen incitamenter til udnyttelse af overskudsvarme. Note 2 til ministeren: Det er billigere at flytte strøm end at flytte lunkent vand.

Hans Jørgen Nielsen

Havde man set disse situationer komme? Desværre må vi alle sige ja.

Hvorfor har man ikke krævet, at overskudsvarmen let skulle kunne overføres til opvarmning i lokalområdet? Nu får vi så en flok datacentre, som hæver det nationale elforbrug ganske markant. Den slags dispositioner er IMO langt mere forargelig end VW’s dieseludstødning. Vindmølleejerne slipper i øvrigt også godt fra at parkere deres møller, når kilowattprisen bliver lav. Så kan vi andre fyre med træ imens.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

Emner : Fjernvarme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men er det ikke også vores, vælgernes, skyld? Vi bliver ved med at stemme på de samme politikere, der ikke vil tage problemerne alvorligt, ikke lytter til fagkundskaben og bare fedter rundt med populistiske budskaber og politik. Sig fra og stem på nogen, der prøver/vil noget andet!

Der er jo reelt set kun 2 partier som vil høre på eksperter som siger noget andet end partierne selv mener...

Hvis du vil stille op så skal vi nok stemme på dig :-)

 • 1
 • 1

Jeg bliver lidt træt, når man skriver, at nogen har sovet i timen... Hør her..... hele processen med datacentre har været under massiv politisk bevågenhed - MEN det handler jo om rent politisk kamp - regeringen VIL have og har arbejdet for at tiltrække så mange datacentre som muligt - MEN ville IKKE svare bare nogenlunde oplysende om præmisser og fx hvorledes de vil sikre at varmen udnyttes. Alle de grønne ord var blot pæn indpakning for at få en generel accept af centrene..... Ingen sov - men hvor vi står nu, er et direkte resultat af politiske valg hos både den tidligere og nuværende regering - og når vi andre stiller spørgsmål, bredes tågeslør ud.... Se fx denne stribe af spørgsmål der er stillet i 2015-2017:

https://www.ft.dk/da/search?q=datacentre&S...

Det var - som det fremgår i DR-linket ovenfor - SF's Pia Dyhr, der som daværende minister førte an.... og lige siden har især EL boret i, hvad det var for vilkår regeringen lovede Apple mm - og som helt sikkert også var en af baggrundene for, at PSO blev overført fra elprisen (hvor den hører hjemme) til skattefinansieret. Og krav blev fejet ind under gulvtæppet.....

mvh Karl Vogt-Nielsen Tidl grøn rådgiver i Enhedslisten

 • 8
 • 1

Med amternes forsvinden i 2007 er der reelt ikke længere nogen overordnet fysisk planlægning. Når det så ovenikøbet har skullet være tys-tys og de enkelte kommuner er blevet kontaktet i hemmelighed af et kontor i UM så bliver resultatet som det bliver. Man kan mene meget om amterne, men denneher havde regionplanerne fanget - til de kommuners raseri, der så blev forbigået på grund af deres objektive funktionelle begrænsninger. Derfor fik regionerne iøvrigt ikke planopgaverne. Kommunerne ville selv...

 • 4
 • 1

Det er faktisk interessant at se placeringen af de mange nye datacentre i Jylland og på Fyn - hvis man ser på den oprindelige plan for atomkraft fra 80erne, så ligger datacentrene nærmest i en ring omkring den planlagte placering af det jyske atomkraftværk på Gyllingnæs ved Horsens! Så mon ikke det var på tide at tage planen op til revision, og måske overveje at bygge alligevel, så kunne det stå færdigt om 15 - 20 år, og så kunne det også forsyne de mange elbiler som regeringen drømmer om at vi skal have til den tid!

 • 2
 • 6

I artiklen på side 4 i uge 45 (9. november) er det anført, at der kræves en varmepumpe til at løfte temperaturen til 60-70 grader fra de ca. 30, som er udgangstemperaturen for datacentret. Den oversete detalje er, at varmepumpen også producerer køling, som er det, datacentret har brug for. Det betyder, at der ville være ganske mange penge at hente i en helhedsløsning. Jeg forholder mig ikke til evt. "grønne" energiafgifter. Som oftest er der tale om sorte statsafgifter, der stiller sig i vejen for de energiteknisk optimale løsninger.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten