Ugens debat: Hvordan kan vi genanvende husholdningernes glas bedre?

Plus12. november 2021 kl. 17:301
Hos Reiling i Næstved sorteres op mod 75 procent af alt dansk glasaffald. Men alt for meget godt glas går tabt på grund af dårlig håndtering, lyder det fra firmaet.
Illustration: Simon Freiesleben.
Meget af det glas, der sendes til genanvendelse fra især husholdningernes ­affaldssortering, kan ikke bruges til ny emballage. Sorteringen fungerer for dårligt, og det problem havde læserne på ing.dk flere løsninger på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. november 2021 kl. 16:32

Man opgør normalt affaldsmængderne ved sortering af restaffald - hvad finder man her, som kunne have været genanvendt via udsortering! Måske mangler man i disse opgørelser en specifik vurdering af, om det enkelte emne reelt er egnet til at genanvende. Vi taler om rigtig mange emner, hvor man kan diskutere egnetheden: Det indfarvede glas (hvide flasker), flasker som er i 'heldækkende' plastetiket, glas, som er halvt fyldt med indhold, glas i forkerte kvaliteter (vinduesglas, krystalglas, skår mm.).

Der bliver set på, om det kan energiudnyttes, hvilket glas jo ikke kan i nævneværdigt omfang, men bliver det også vurderet om det reelt kan genanvendes?

Og spørgsmålet er også om det kan genBRUGES - og hvordan det efterfølgende vil blive behandlet under indsamling og transport. Endelig må man vel vurdere genbrug i forhold til materialegenanvendelse: Hvis 5 % ekstra bliver genanvendt, mens man mister 20 % genbrug - hvad er så bedst?

Tilsyneladende ser man kun på de samlede mængder af materiale, fordi den bagvedliggene dagsorden alene går på at øge de mængder, som kan registreres genanvendt - uanset hvordan den objektivt set bedste affaldsbehandling er set i forhold til en helhedsbetragtning.