Ugens debat: Husk lige, hvad varmepumper egner sig til

Illustration: bigstock/Virrage Images

Diskussionen om varmepumper er ikke kun livlig blandt energieksperter. Også blandt læserne på ing.dk tager debatten altid fart, når emnet dukker op. Ikke alle læsere er enige i, at varmepumper er den bedste løsning alle steder, eller at vi selv kan klare eftersynet af pumperne.

Jens D. Madsen om at fjerne krav om eftersyn af varmepumper

Det er ikke muligt for montøren at se, om anlægget er tæt, når anlægget installeres – derfor kunne det være en fordel at indføre et eftersyn efter f.eks. ½ til 1 år efter installation med henblik på at tjekke for trykfald.

Er der ikke trykfald, kan man fint nøjes med eftersyn herefter hvert 2 år. Derudover bør ejerne selv tjekke, at ventilatoren ikke dækkes, f.eks. af løv og blade eller andet der kan forhindre indsugningen.

I dag er der mange, der ikke får deres varmepumper set efter nogensinde, simpelthen fordi prisen for det 1-årlige eftersyn er høj, og det er for dyrt. Ændres eftersyn til hvert andet år, vil langt flere få deres anlæg tjekket, specielt for luft-luft-varmepumper, blandt andet for at beholde 5- eller 10-årsgarantien.

Panasonic stiller krav om eftersyn efter 3 og 5 år, for at deres 5-års basisgaranti dækker. Det er således intet problem for deres garanti, at lovkravet sættes til hvert andet år.

Ole Ørsted om lovgivning om støj fra varmepumper

Skal vi tage lidt ved lære af England, som de senere år har brugt milliarder på at ‘tvangsskifte’ millioner af gasfyr med varmepumper, her luft-vand, og brugt det kolde Skandinavien som reference, her, hvor vi alle elsker varmepumper! Men man har dels glemt at fortælle, at skandinavisk byggeri generelt er langt bedre isoleret og med 2-3-lagstermoruder, ligesom det meste nybyggeri er med gulvvarme.

Så nu sidder mange englændere og fryser på kolde vinterdage, da anlæggene ikke lige kan levere de +60 grader, som deres centralvarmeanlæg med radiatorer kræver. Så jeg håber, de danske sælgere rådgiver deres kunder ordentligt og forbereder dem på en ekstra udgift til udskiftning af samtlige radiatorer, da det langtfra er alle, der bare kan brække gulvene op og lægge gulvvarme.

De fleste kender nok billedet af en klassisk engelsk gade med de mange rækkehuse, og her sidder der nu udedele og larmer lystigt 24/7, så de ikke får lukket et øje, så der ruller den ene erstatningssag efter den anden, hvilket hurtigt kan blive nye millarder. Jeg synes, varmepumper er genialt, dog nok bedst til jordvarme fra 120 cm dybde, men man skal bare lige huske, hvad det er egnet til i den anden ende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kan også få varmepumper uden udedel. Mærkeligt at de ikke (bl.a.) har tænkt på det i England. Og måske skulle man gøre det til at lovkrav i Danmark, i det mindste i byerne, for at undgå de larmende - og grimme - udedele. Sådan at det kun er i landzoner, at udedele er tilladt.

  • 3
  • 11

Det, der larmer i udedelen (i hvert fald i min Panasonic) er kompresseren - ventilatoren siger nærmest ingenting (igen, for min).

Man kan snildt lave en varmepumpe, så kompressoren sidder inden i huset, så det eneste, der sidder ude er fordamper og ventilator. Sådanne varmepumper har været på markedet i hvert fald på et tidspunkt - nogen af vores venner har nemlig sådan een. De beretter, at den indendørs kompressor larmer meget lidt, og ikke er et problem.

Så at varmepumper larmer er et teknologisk problem, der enkelt vil kunne løses gennem passende design og ikke en naturlov.

  • 13
  • 1

Ingen udedel. Så må der skal laves nogle store huller i muren. Er det en god løsning?

Hvis du eksempelvis har et BR 08 hus 164m2 så kan du nøjes med 2 stk 125 mm2 Ø huller i væggen, i projekt som jeg var involveret i der valgte jeg dog 160 mm Ø som optimering / mindre modstand.

Varmepumpen der blev brugt var model RX 50 : https://comfortzone.se/wp-content/uploads/...

Elforbrug hos varmepumpen ca: 3.000 kWh + ventilationsvifte ca: 500 kWh og så skal man lige huske, at heroppe er fyringssæson hele året, det vil sige, at opvarmingsbehov ifølge SBi er 10 - 15 % højere end i Danmark.

  • 5
  • 3

TIng larmer, når der ikke er investeret tilstrækkelig umage i at få dem til at lade være.

Det er et ingeniørmæssigt problem.

Det har især at gøre med hvor effektive de skal være.

Eksempel:

En helt moderne 12kW (2,7kW max forbrug) A+++ effektiv luft/vand udedel har en fordamperflade på 0,75m2 (750 x 1000mm) fødet af en Ø580mm ventilator med lydoptimerede opslidsede vinger, og den fylder mere end en stor kummefryser. (samme størrelse på 8 og 10kW varmepumper)

Der skal flyttes meget luft, der vil øge flow/lydniveau væsentligt hvis det skal føres igennem rør af mindre diameter ind og ud af huset. (=umuligt)

Det er ikke køleskabs effekt der skal til for at opvarme et gennemsnitligt parcelhus.

Kompressoren er en støjsvag Panasonic rotationskompressor.

Varmepumpen ligger på 52db(A) (hvilket er i den bedste halvdel) det lyder ikke af noget om dagen, og overdøves nemt af en roligt forbipasserende bil på vejen 25Mtr. væk.

Loven siger at lydniveauet ikke må overstige 35db ved skel om natten, hvor et køleskab ligger på ca 45db. (Godt at køleskabe i det mindste står indenfor ;0)

.

En af de væsentligste salgsparametre ved varmepumper er netop lavt lydniveau, så der har åbenbart i årevis været stor mangel på kvalificerede ingeniører, så man undgår at bygge store støjvægge i forbindelse med varmepumper.

Igen går Ing.dk debattørenes utrolige viden og kompetancer til spilde, og tænk bare på hvad der kunne udrettes verden over hvis alle andre var lige så kloge som os.

  • 3
  • 1

Der skal flyttes meget luft, der vil øge flow/lydniveau væsentligt hvis det skal føres igennem rør af mindre diameter ind og ud af huset. (=umuligt)

Ikke relevant. Man skal ikke have luften ind i huset, fordi man flytter kompressoren derind. Man skal have kølemediet gennem væggen, gennem relativt tynde rør (ligesom man plejer). Det der så sidder udenfor, er fordamperen og den (helt rigtigt ganske støjsvage) ventilator.

Igen går Ing.dk debattørenes utrolige viden og kompetancer til spilde, og tænk bare på hvad der kunne udrettes verden over hvis alle andre var lige så kloge som os.

Akja...

  • 2
  • 0

Der skal flyttes meget luft, der vil øge flow/lydniveau væsentligt hvis det skal føres igennem rør af mindre diameter ind og ud af huset. (=umuligt)

Varmepumpen RX 50 som jeg nævner i #4 har max luftskifte på 240 m3 /t og vælger man 125 mm Ø rør så er lufthastigheden 5,5 m/s og med 160 mm Ø rør 3,3 m/s og det er ikke en lufthastighed der er synderlig generende og varmepumpen er på 4,8 kW.

En helt moderne 12kW (2,7kW max forbrug) A+++ effektiv luft/vand udedel har en fordamperflade på 0,75m2 (750 x 1000mm) fødet af en Ø580mm ventilator med lydoptimerede opslidsede vinger,

Ud fra ovenstående eksempel, så kan du roligt bruge 200 mmØ til tilgang og afkast om du monterer 12 kW varmepumen indenfor klimaskærmen. ( forudsat at huset er minimum BR 08 -10 )!!!

  • 2
  • 3

Varmepumpen RX 50 som jeg nævner i #4 har max luftskifte på 240 m3 /t og vælger man 125 mm Ø rør så er lufthastigheden 5,5 m/s og med 160 mm Ø rør 3,3 m/s og det er ikke en lufthastighed der er synderlig generende og varmepumpen er på 4,8 kW.

Som du skriver er den på under 5kW, den er ikke en af de mest effektive, og den har alligevel et støjniveau opgivet til 50db, hvor den 12kW jeg omtaler ligger på 52db.

Altså ingen støjbesparelse ved at flytte hele varmepumpen indendørs, tværtimod, en RX 65 på 7kW er opgivet til 53db.

.

Luftmængder der flyttes støjer, derfor kræves stor plads/længde til dæmpning. De færreste har nogen fornemmelse for hvor lavt 35db som loven foreskriver i virkeligheden er.

  • 3
  • 2

"Støjen fra ventilatoren er susende og kan i nogle tilfælde indeholde en tone, som kan høres tydeligt i den øvrige støj. Støjen skyldes luftturbulensen omkring ventilato- rens vinger, og den stiger meget kraftigt, når omdrejningshastigheden øges. Da for- dampereffekten også stiger med omdrejningshastigheden, må producenten overveje disse hensyn."

"En lille ventilator, der roterer hurtigt, støjer meget mere end en stor, der roterer langsomt."

"Kompressoren støjer i de fleste varmepumper mindre end ventilatoren."

https://ens.dk/sites/ens.dk/files/varme/ve...

  • 1
  • 1

Udedel: Jeg har et (iøvrigt helt standard) kombineret ventilations/varmepumpe -anlæg uden udedel. Det står i et lille isoleret mellemrum på gummifødder. Der er 2 gange ø150 huller i ydervæggen med en diskret rist over. Der kan med meget god vilje høres en svag brummen indendørs når alt iøvrigt er stille, mindre larm end køleskabet, udendørs er det nærmest lydløst på 5 meters afstand - der er lyddæmpere på alle ind/ud kanaler. Jeg synes det er et rigtig godt princip, ingen larm bliver eksporteret til naboer og der er heller ikke nogen udendørs "øjebæ". Det kan varmt anbefales.

  • 5
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten