Ugens debat: Har EU sat private solceller fri?

Ifølge en ny EU-aftale må myndighederne ikke længere lægge hindringer i vejen for, at private kan deltage i omstillingen af energisystemet. Men hvad betyder det egentlig? Læs nogle af ing.dk-læsernes bud her og fortsæt under denne artikel.

Illustration: MI Grafik

Peter Jensen
Godt gået EU! Der er dog 18 måneder, til reglerne træder i kraft. Det bliver spændende af få afprøvet, hvad der er »urimelige administrative byrder, skatter eller afgifter«. Der skal nok nogle sager for EU-Domstolen for at finde den juridiske grænse mellem rimeligt og urimeligt i denne sammenhæng.

Mogens Bülow
Mon ikke vi så bliver nødt til at rydde op i vores afgiftsrod? Hvis en forbruger bruger el til opvarmning, er der afgift på el-regningen. Hvis naboen bruger fjernvarme til opvarmning, er der afgift i produktionsleddet. Hvem er det, der skal betale afgifter? Forbrugerene eller producenterne? Jo flere nye systemer, der vinder frem, jo værre bliver det, når man ikke ved det.

Chr. Hansen
Lige nu er sagsbehandlingstiderne for ansøgning om tilsagn 14-26 uger, før du må installere et solcelleanlæg. Når du så har fået tilsagn og tilsluttet dit anlæg, går der igen 14-26 uger, før du har fået det godkendt og kan tage det i brug.

Jimmy Sølvsteen Nielsen
Hvis private har fri adgang til elnettet (en vital del af vores infrastruktur), hvem skal staten så komme efter, når noget går galt? Jeg synes, det lyder fornuftigt at kræve, at aktører på el-markedet opretter et privat firma og kan stilles til ansvar for deres handlinger. Dette er ikke det lokale grøntsagsmarked.

Michael Rangård
Private er lige så ansvarlige som virksomheder over for at overholde alle de krav, der er til at være tilsluttet nettet, og netelskabet kan til enhver tid afbryde forbindelsen til en kunde, hvis denne ikke overholder de aktuelle krav.

Jimmy Sølvsteen Nielsen
Enig – som privat står du også til ansvar for dine handlinger, men som firma har du (ofte) en forsikring, der dækker når du laver noget l***. Og at nedlægge et grid, stort eller lille, kan koste mere, end en privat husholdning kan forventes at ligge inde med.

Karl Vogt-Nielsen
Hør nu her ... et flertal i Folketinget ønsker ikke at ‘frigive’ solceller – med Finansministeriet som hovedaktør er indført en lang række hindringer mod solceller hos private, almene boligforeninger, fællesanlæg og kommuner. Årsagen er, at staten mister indtægter, når folk selv producerer deres strøm. Bare vent – når det politiske flertal skal definere, hvad der her i Danmark er »urimelige administrative byrder, skatter eller afgifter«, så vær sikker på, at det ikke gælder de eksisterende regler, skatter og afgifter – den slags gummiformuleringer fra EU får ingen betydning, men giver kun en lang næse til os, der vil den grønne omstilling med solceller.

Henrik Eriksen
Korrekt. Tænk, hvis staten ikke var så afhængig af indtægten fra afgifter på alt muligt, at den rent faktisk kunne støtte de miljøforbedrende tiltag, der er mulige at gennemføre i dag – i stedet for som nu at være en kæp i hjulet på næsten alle de rigtige tiltag.

Jakob Storm Rasmussen
Jeg deler skam Greenpeaces begejstring. Men jeg har også erkendt, at el købes/sælges på et liberaliseret marked. Så når jeg vil sælge, er det til markedspris, og når jeg vil købe, er det til markedspris, ikke? Ud fra en del af de ovenstående indlæg kunne det godt se ud, som om der er nogle, som gerne vil have alle fordelene, men ikke vil deltage ved ret mange af udgifterne/ulemperne. Den eneste reelle konsekvens af sådan en holdning må være at gå ‘off-grid’, og økonomisk er vi stadig et stykke fra, at det er rentabelt for den enkelte forbruger. Desuden har vi jo i Danmark en god og lang tradition for at stå sammen om fælles løsninger til gavn for alle.

Michael Mortensen
Jeg så da gerne, at vi kunne betale Y kroner pr. md. for at være tilsluttet elnettet med 3 x Z ampere, opstille havvindmøller på andelsbasis og benytte nettomålerordningen samt opsætte solceller på vore hustage – også på andelsbasis – og benytte nettomålerordningen. Derefter så købe/sælge/lagre strøm efter behov og muligheder. Hvorfor andelsbasis på vores hustage? Jo, for det giver mulighed for, at folk i lejligheder også kan få solcellestrøm på nettomålerordningen, uden at vi skal plastre vores fine landbrugsjord til med grimme solpaneler. Så kan affaldsforbrænding, kraftvarme, nordisk vandkraft, svensk a-kraft, polsk kulkraft, Tesla og andre batterifabrikanter alle byde ind med backup. Så kan vi ovenikøbet lave en CO2-beskatning, der gør det møgdyrt for fossilenergi at være med. Men de nuværende energiproducenter vil kæmpe med alle tænkelige midler for at undgå, at deres nuværende malkekvæg ikke længere kan malkes.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Til hvilken pris forventer private leverandører at sælge strømmen til? På Nordpool kommer prisen ikke meget over 30 øre pr. KWh. Store kommercielle solcelleparker kan formodentlig løbe rundt hvis de kan sælge strømmen til markedspris, men jeg vil tro det er en rigtig dårlig forretning hvis private små anlæg skal nøjes med den pris. Er der en samfundsmæssig fordel ved at give tilskud så små private anlæg får en bedre pris?

  • 1
  • 0

Jeg er dum, for jeg aner ikke, hvad det vil sige, at "EU sætter solceller fri" !!! - Og artiklen forklarer det ikke! Skal mine solceller så sættes fri ???

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten