DET TALER VI OM på ing.dk Hård kritik af blødt vand
Flemming Rasmussen
No shit, Sherlock? Jeg finder det stadig ufatteligt, at nogen forsøgte at sælge blødgøring på det ‘snake oil-argument’. Når man koger en liter vand i en elkedel, skal man varme kedel + vand + kalk op til 100° – hvor stor en del af varmefylden i det system er det lige, der udgøres af kalkbelægningen på varmelegemet?
Allan Nielsen
Ud fra et sundhedsmæssigt aspekt er det gak i låget at fjerne kalk fra vandet – for det vil give større problemer med at få kalk nok. Spørg bare tandlægerne, hvad det har af konsekvenser - og folk med tendens til knogleskørhed har heller ikke godt af mindre kalk.
Jakob Fogh Grove
Der risikerer at komme en efterregning i sundhedsvæsnet, f.eks. har tandlægerne allerede været ude i debatten. Så samlet set er det muligvis en udgift for samfundet ...
Michael Mortensen
Hvilken længere levetid for de hårde hvidevarer? Hvis det før tog 5-7 år for min vaskemaskine at kalke til og efter denne blødgøring vil tage 8-10 år, før den kalker til. Hvorfra kommer så den længere levetid, når den fra fabrikantens side er designet til at gå i stykker efter 3-4 år?
Flemming Rasmussen
Jeg kunne ikke være mere enig. Hele dette ‘blødgøring’ er blevet stoppet ned i halsen på os under særdeles tvivlsomme forudsætninger og decideret løgn (hvad angår sparet energi til opvarmning). Mht. rengøring findes der (uofficielle) undersøgelser, der viser, at den gruppe af mennesker, der holder rent ikke mærker nogen forskel i deres badeværelser, mens den gruppe, der ‘kun’ gør rent, føler en forbedring ved denne reduktion. Jeg tror, at hovedargumentet for denne teknik simpelthen er øget omsætning (fortjeneste) for forsyningsselskaberne. Selvom vi ‘kun’ oplever en stigning på 2-3 kroner pr. kubikmeter, er det jo en betragtelig prisændring på produktionsniveau (mere end en fordobling?) og dermed en større forretning. Eller: blot teknik for teknikkens skyld?
Anne Grete Rasmussen
Hvem har beregnet besparelserne ved »forlængelsen af selve levetiden på hårde hvidevarer ved overgangen til blødere vand samt mindre brug af afkalkningsmidler og rengøringsmidler«? Hårde hvidevarer har ikke kortere levetid, hvis der doseres korrekt. Både vaskemidler og opvaskemidler indeholder kalkbindere. Frem for at fjerne kalken fra vandet ville det være en bedre idé, at forbrugeren lærte at dosere midlerne korrekt, og at der var mulighed for at købe vaskemidler til hårdt vand eller til blødt vand. Jeg har i øvrigt engang hørt, at blødt vand er mere aggressivt over for metaller?
Flemming Rasmussen
Det gælder kun helt blødt vand – de 10° dH, Hofor blødgør til, er ikke et problem.
Mikkel Bundgaard
Hvad angår knogleskørhed, har jeg ikke set nogen statistik, som taler for, at der skulle være mindre knogleskørhed i de egne af landet hvor vandet er blødt. Herudover finder jeg argumentet om de sundhedsmæssige problemer underligt - eftersom store områder i Norge næsten ikke har kalk i vandet. Her har jeg ikke hørt, de skulle have store problemer med hverken tandlægeregning, huller i tænder eller problemer med sundheden generelt. Så lidt mere videnskabelig tilgang inden postulatet smides ud, især når der kun tales om en reduktion til 12° dH. Personligt ville jeg ønske en væsentlig lavere hårdhed, da effekter som mindre vaskemiddel, nemmere rengøring og mindre behov for afkalkning af apparater er en væsentlig fordel.
Anne Grete Rasmussen
Det er altså ud fra et bekvemmeligheds synspunkt, du ønsker at afkalke vandet? Der anvendes jo masser af ressourcer og kemikalier til produktion og vedligehold af afkalkere. Og tænk, hvis de også kommer i alle husstande. Så bliver der endnu mere teknik at vedligeholde. Hvem gider det?
Mikkel Bundgaard
Ja - at drikke vandet eller bade i det har jeg ikke problemer med. Derimod giver det et øget behov for afkalkning, rengøring, sæbe. Af de anlæg, jeg har set/undersøgt, synes jeg ikke, merprisen eller servicen på dem er til stor gene. Salt til anlæggene er ej heller omkostningstungt. Det giver selvfølgelig et øget vandforbrug - men der er vist rigelig med regn i Danmark. Min største udfordring er nødvendigheden af afløb sluttet til afkalkningsenheden.
Raymond van Wonterghem
Jeg vil glæde mig helt usigeligt, til det bløde vand kommer til Herlev. Hver gang jeg er hos familien i Jylland, bliver jeg misundelig på deres manglende kalk på fliser i badeværelset. Vi tørrer hver dag vores fliser af - spild af tid. For ikke at tale om toiletkummer, som altid vil være ‘rene’. Jeg har ét toilet med regnvand og ét uden - sikken en forskel. Kalken gør ingen særlig gavn, som vi ikke kan erstatte, eksempelvis med lidt mere tandpasta på tandbørsten.
Martin Ørding-Thomsen
Problemet er ikke den manglende kalk, men at man – når man fjerner kalken – ifølge Tandlægeforeningen også fjerner fluorid i vandet som ellers beskytter tænderne. Ifølge tal fra Tandlægeforeningen har folk i det vestlige Jylland noget i stil med ét tandproblem mere per person end folk i det østlige Sjælland.
Lars F. Jensen
Hvis hårdheden sænkes til 10-12° dH, er der fortsat mere eller meget mere kalk i vandet end i Skjern, Ikast-Brande, Billund og Silkeborg.
Thomas Pedersen
Min svoger og svigerinde installerede et privat blødgøringsanlæg fra BWT, indstillet til ca. 10° dH, og nu smager vandet som ‘hotelvand’, som man kender det fra Mallorca el.lign. Det smager på ingen måde som kildevand med lav hårdhed. Det ærgrer mig, for jeg ville ellers gerne selv have et anlæg og dermed mindre tilkalkning flere steder.
Maciej Szeliga
Det kan vel umuligt overraske, at kemisk neutralisering af kalken påvirker smagen? j
