Ugens debat: Gennembrud for SpaceX-raket ... Og rækkevidderekord for Tesla
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Ugens debat: Gennembrud for SpaceX-raket ... Og rækkevidderekord for Tesla

Seniorforsker på DTU Space og blogger på Ingeniøren Jonas Bækby Bjarnø kommenterede opsendelsen live på ing.dk og svarede på spørgsmål fra læserne. Her er et udpluk fra debatten under artiklen LIFTOFF! Gigantisk bedrift – Falcon Heavy bestod prøven:

Illustration: MI Grafik

Harry Jessen
Er det så afgørende, at alt det planlagte lykkedes, eller er det nok, at payload når den ønskede bane?

Jonas B. Bjarnø
Jeg tror med al rimelighed, man kan sige, at payloaden i denne opsendelse er af mindre vigtighed end at få demonstreret/testet så mange af de teknologier, der indgår i raketten, som muligt. Umiddelbart ville jeg også betragte den succesfulde landing af de tre 1. trin som mindre vigtig end at få demonstreret, at 2. trinnet kan lave et langt coast (+6 timer) og en efterfølgende genstart. Det er naturligvis mindre spektakulært, men meget væsentligt for den måde raketten skal opereres på fremover.

Christian Hansen
Er jeg den eneste, der fældede en lille glædesnørdetåre? Det var stort. Fantastisk at se de 2 sideboostere lande synkront. Hatten af for SpaceX.

Chr. Hansen
Som juleaften! Fantastisk.

Morten Juel
For os tekniknørder var det altså VM- finale i fodbold! :) Så fedt at se de to hjælperaketter lande synkront.

Jan Haugsted
Gad vide, hvordan de antænder 27 motorer samtidigt?

Jonas B. Bjarnø
Svaret er faktisk lidt til den beskidte side. Man bruger det, der kaldes en pyroforisk blanding, som er et kemikaliemix, der brænder ved meget høje temperaturer ved kontakt med oxygen/luft. I dette tilfælde benyttes et mix, der hedder TEA/TEB (triethylaluminium-triethylborane), som indsprøjtes i brændkammeret umiddelbart før hovedventilerne til pumperne åbnes. Det giver en meget kraftig og meget pålidelig tænding, og har derfor fundet anvendelse i raketindustrien i mange mange år efterhånden. Ulempen er dog, at det er meget hysterisk at håndtere og generelt bare ubehageligt at arbejde med.

Jakob Lund Hansen
Center core ramte ikke bargen. Øv. Men dette skal naturligvis ikke på nogen måde overskygge denne fantastiske bedrift! At se de to boostere lande samtidig! Det var sgu fantastisk!

Ditlev Petersen
Lang tid efter, vi har afprøvet det ultimative våben og svedet planeten af, kommer et rumskib fra et fjernt solsystem forbi Solen for at lede efter tegn på liv. Og så finder de en dukke i en bil i kredsløb mellem Mars og Jordens baner. Uanset hvad slags væsner de er, må de virkelig komme til at undre sig!

Men tak til Elon Musk for at se ud over den næste krig eller det næste præsidentvalg.

Thorvald Johannes Pedersen
Det er en helt utrolig bedrift at lande de to boosters på den måde. Helt vildt! :-)

Fortsæt gerne debatten her under artiklen.

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Good reputation" er mere værd en penge af den simple grund, at den har værdi i sig selv ud over den værdi, den giver i form af omsætning.

Det er lykkedes Elon Musk at gøre sin dagsorden til alle mands eje.

Erobringen af rummet, forventingen om frelsen fra rummet, jordens frelse fra sig selv, kombineret med den grønne teknologi, der kommer de fasttømrede succeskriterier i møde, dem som vinderklassen i det eksisterende verdenssamfund repræsenterer (efterspørgslen på teslabilerne kommer herfra), føres sammen i den ultimative fortælling, den foretrukne sociale selvbeskrivelse, som har sejret på planeten.

Alt sammen set fra jorden, med forventningen om at alt godt må komme fra rummet, fra stjernemanden!

Marketing er marketing, men funktion og mening funderet og skabt i en meget bestemt og afgrænset social kontekst er ikke identisk med funktion og menning i højere forstand. Det er Peter Madsen et klart bevis på, Elon Musk er derimod ikke noget klart bevis på det.

Sidste sætning var sådan set et forsøg på at komme frem til, at man ikke kan bevise, at der ikke er grundlag for håb.

 • 0
 • 12

er der tre tomler ned, og ingen op!
Kan det tolkes sådan, at ingen ser grund til håb og tre ser grund til at opgive håbet!

Teknikeren er forfalden til teknikken, og ser ikke sig selv! Drømmen om det tekniske fix, kombineret med troen på frelsen fra det ydre rum, sjernemanden, og den grønne teknologi har taget i den sejrende livsstil, hvor budskabet om at de succesrige smadrer sine livsbetingelser i og med sin udbredelse og sejrsgang på den i udstrækning yderst beskedne planet bare er ugleset, fortrængt med pladderoptimistiske hurraråb og optimisme!

Kun hvis den her forpulede race, homo sapiens, standser op og ser på sig selv, er der håb. Men nej, det vil den ikke. Den har travlt med at kaste symboler på sin egen succes ud i verdensrummet, til spot og spæ af alt hvad der forlanger mere af praksis, end det sædvanlige.

Det forhold, at en tekniker kan repræsentere det ypperste inden for de kompetencer, der har med kontrollen af det tekniske at gøre, samtidigt med at samme måde at orienetere sig på bygger op om den ultimative menneskelige katastrofe, det er raketmadsen det inkarnerede udtryk for. Musk er ikke entydigt på katastrofens side, men spørgsmålet er, om det han står for er konstruktivt i sidste ende i forhold til de udfordringer vores succes har skabt for os selv her på den lille blå planet.

Men ak, det er for meget at forholde sig til. Vi vil hellere beskæftige os med detaljen. Det er bekvemt, falder i en linie, an adderes op i et kommulativt udtryk for mængden, kvantificeres, tælles på. Det er nok for os. 3 nul til den indstilling.

Det at tælle til den kvalitative forskel er dog problematisk. Der skal andre kompetencer til. Man kan tælle til ni, men ikke til politi!

Nu viser teknikken d.11:8 11-02-2018

 • 0
 • 12

jeg tror at problemet med tommelfingrene er at ingen forstår hvad du skriver, inklusiv mig selv. hvad er det du håber på? med venlig hilsen Erik.

 • 7
 • 1

ingen forstår hvad du skriver, inklusiv mig selv.

Jeg forstår fint, at når man går ind i hulen, beboet af tekniske nørder, og fortæller dem, at det ultimative reklametrick, (ingen er vel i tvivl om, at udsendelsen af en Tesla i verdensrummet akkompagneret af sangen om stjernemanden af David Bowie er et reklamenummer/marketingsnummer) kombineret med den ultimative tro på de kompetencer, som man står for her på linjen, i hulen (teknisk rationalitet, teknisk funktion og mening), ikke nødvendigvis er vejen frem, så er det meget lidt sandsynligt, at man får opadvendte tomler!

Jeg er så meget i tvivl om, hvorvidt det, som Elon Musk står for, overhovedet bidrager til noget konstruktivt, eller om det måske bare er blændværk, marketing, misbrug af troen på det tekniske fix, sat ind i drømmen om at overskride alle grænser, i drømmen om erobringen af universet, Mars i første ombæring.

Når man tænker på, hvor mange problemer vi mennesker har skabt for os selv her på vor lille planet med vor gigantiske succes, så er det langt fra sikkert, at det, som Elon Musk står for og som han reklamerer for, kan være løsningen på noget som helst.

Troen på det tekniske fix og frelsen fra det ydre rum er muligvis lige så latterlig, som andre former for religion.

Jeg har gjort det til en vane, at gå ind i fremmede folks stuer for at fortælle dem, at det, de tror på, måske er blændværk.

Kognitive kompetencer og mangel på samme handler også om vilje. Når man siger, at man ikke forstår, så kan det være viljen, ideologien, en bestemt form for engagement i tilværelsen, der er problemet; Min uvorne søn vil heller ikke forstå, at der findes et liv ved siden af den fucking PC, som han spilder sit eget foran. Han kan ikke forstå, at han skal bruge sine evner lidt mere bredt (han får fx kun 10 og 12 i matematik og engelsk, selv om han bralder op med at han ikke gør en skid for det, og jeg fortæller ham, at han faktisk kan få et liv, hvis han gider, og at han kan blive en del af det hele, men det vil/kan han ikke forstå formålet med, fordi det er sjovere at spille).

Elon Musk har lavet det ultimative reklamenummer, hvor han kombinerer troen på det tekniske fix med udviklingen og sig selv som foregangsmanden, entreprenøren, teknikeren, rigmanden, den succesfulde. Det her nummer, det banker ud af tangenterne, har retning og moment. Ingeniøren klapper i hænderne, det forstår jeg fint.

Jeg er bare lettere forstemt, og mener at evnerne, ressourcerne, måske skulle bruges anderledes, lidt mere beskedent og differentieret eller bevidst koncentreret om det eneste sted, hvor der endnu er påvist liv i universet.

Jeg forstår fint, at man ikke forstår, alt for godt.

 • 1
 • 7

Jamen selvfølgelig er det et reklamestunt. Og han skulle da være en usædvanlig dårlig forretningsmand hvis ikke han havde sendt en Tesla afsted. Alternativt havde der været en betonklods ombord.
Tekniske fix (og det startede jo med stenøksen, arden og senere hjulet og trillebøren) har gjort mennesket utroligt succesfuldt, måske for succesfuldt vil nogle mene. Problemet er bare, at nu kan vi ikke blive enige om hvem af os der er overflødige og skal dø. Derfor bliver vi nødt til at fortsætte med at tro på, at det næste tekniske fix vil løse vores problemer. Og det kommer det også til at gøre, samtidigt med at det sikkert skaber nogle nye problemer.
Personligt tror jeg ikke at menneskeheden nogensinde kommer til at forlade solsystemet, eller at vi kan etablere autonome, levedygtige kolonier uden for jorden. Vi er simpelthen designet til at bo på jorden. Men derfor jeg kan godt forestille mig at et billigt transportsystem til rummet kan give et væsentligt, positivt bidrag til vores overlevelse her på jorden.
Du ligner en der (som jeg selv) så Apollo 11 månelandingen live på tv. Prøv at tænke tilbage til den tid og få ja-hatten på igen.
Og når din søn kommer på E-sportlandsholdet og skovler millioner ind, så er der en ting mere som et par "grumpy old men" ikke forstår.

 • 3
 • 0