Ugens debat: Gennembrud for SpaceX-raket ... Og rækkevidderekord for Tesla
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ugens debat: Gennembrud for SpaceX-raket ... Og rækkevidderekord for Tesla

Seniorforsker på DTU Space og blogger på Ingeniøren Jonas Bækby Bjarnø kommenterede opsendelsen live på ing.dk og svarede på spørgsmål fra læserne. Her er et udpluk fra debatten under artiklen LIFTOFF! Gigantisk bedrift – Falcon Heavy bestod prøven:

Illustration: MI Grafik

Harry Jessen
Er det så afgørende, at alt det planlagte lykkedes, eller er det nok, at payload når den ønskede bane?

Jonas B. Bjarnø
Jeg tror med al rimelighed, man kan sige, at payloaden i denne opsendelse er af mindre vigtighed end at få demonstreret/testet så mange af de teknologier, der indgår i raketten, som muligt. Umiddelbart ville jeg også betragte den succesfulde landing af de tre 1. trin som mindre vigtig end at få demonstreret, at 2. trinnet kan lave et langt coast (+6 timer) og en efterfølgende genstart. Det er naturligvis mindre spektakulært, men meget væsentligt for den måde raketten skal opereres på fremover.

Christian Hansen
Er jeg den eneste, der fældede en lille glædesnørdetåre? Det var stort. Fantastisk at se de 2 sideboostere lande synkront. Hatten af for SpaceX.

Chr. Hansen
Som juleaften! Fantastisk.

Morten Juel
For os tekniknørder var det altså VM- finale i fodbold! :) Så fedt at se de to hjælperaketter lande synkront.

Jan Haugsted
Gad vide, hvordan de antænder 27 motorer samtidigt?

Jonas B. Bjarnø
Svaret er faktisk lidt til den beskidte side. Man bruger det, der kaldes en pyroforisk blanding, som er et kemikaliemix, der brænder ved meget høje temperaturer ved kontakt med oxygen/luft. I dette tilfælde benyttes et mix, der hedder TEA/TEB (triethylaluminium-triethylborane), som indsprøjtes i brændkammeret umiddelbart før hovedventilerne til pumperne åbnes. Det giver en meget kraftig og meget pålidelig tænding, og har derfor fundet anvendelse i raketindustrien i mange mange år efterhånden. Ulempen er dog, at det er meget hysterisk at håndtere og generelt bare ubehageligt at arbejde med.

Jakob Lund Hansen
Center core ramte ikke bargen. Øv. Men dette skal naturligvis ikke på nogen måde overskygge denne fantastiske bedrift! At se de to boostere lande samtidig! Det var sgu fantastisk!

Ditlev Petersen
Lang tid efter, vi har afprøvet det ultimative våben og svedet planeten af, kommer et rumskib fra et fjernt solsystem forbi Solen for at lede efter tegn på liv. Og så finder de en dukke i en bil i kredsløb mellem Mars og Jordens baner. Uanset hvad slags væsner de er, må de virkelig komme til at undre sig!

Men tak til Elon Musk for at se ud over den næste krig eller det næste præsidentvalg.

Thorvald Johannes Pedersen
Det er en helt utrolig bedrift at lande de to boosters på den måde. Helt vildt! :-)

Fortsæt gerne debatten her under artiklen.

"Good reputation" er mere værd en penge af den simple grund, at den har værdi i sig selv ud over den værdi, den giver i form af omsætning.

Det er lykkedes Elon Musk at gøre sin dagsorden til alle mands eje.

Erobringen af rummet, forventingen om frelsen fra rummet, jordens frelse fra sig selv, kombineret med den grønne teknologi, der kommer de fasttømrede succeskriterier i møde, dem som vinderklassen i det eksisterende verdenssamfund repræsenterer (efterspørgslen på teslabilerne kommer herfra), føres sammen i den ultimative fortælling, den foretrukne sociale selvbeskrivelse, som har sejret på planeten.

Alt sammen set fra jorden, med forventningen om at alt godt må komme fra rummet, fra stjernemanden!

Marketing er marketing, men funktion og mening funderet og skabt i en meget bestemt og afgrænset social kontekst er ikke identisk med funktion og menning i højere forstand. Det er Peter Madsen et klart bevis på, Elon Musk er derimod ikke noget klart bevis på det.

Sidste sætning var sådan set et forsøg på at komme frem til, at man ikke kan bevise, at der ikke er grundlag for håb.

  • 0
  • 12

er der tre tomler ned, og ingen op!
Kan det tolkes sådan, at ingen ser grund til håb og tre ser grund til at opgive håbet!

Teknikeren er forfalden til teknikken, og ser ikke sig selv! Drømmen om det tekniske fix, kombineret med troen på frelsen fra det ydre rum, sjernemanden, og den grønne teknologi har taget i den sejrende livsstil, hvor budskabet om at de succesrige smadrer sine livsbetingelser i og med sin udbredelse og sejrsgang på den i udstrækning yderst beskedne planet bare er ugleset, fortrængt med pladderoptimistiske hurraråb og optimisme!

Kun hvis den her forpulede race, homo sapiens, standser op og ser på sig selv, er der håb. Men nej, det vil den ikke. Den har travlt med at kaste symboler på sin egen succes ud i verdensrummet, til spot og spæ af alt hvad der forlanger mere af praksis, end det sædvanlige.

Det forhold, at en tekniker kan repræsentere det ypperste inden for de kompetencer, der har med kontrollen af det tekniske at gøre, samtidigt med at samme måde at orienetere sig på bygger op om den ultimative menneskelige katastrofe, det er raketmadsen det inkarnerede udtryk for. Musk er ikke entydigt på katastrofens side, men spørgsmålet er, om det han står for er konstruktivt i sidste ende i forhold til de udfordringer vores succes har skabt for os selv her på den lille blå planet.

Men ak, det er for meget at forholde sig til. Vi vil hellere beskæftige os med detaljen. Det er bekvemt, falder i en linie, an adderes op i et kommulativt udtryk for mængden, kvantificeres, tælles på. Det er nok for os. 3 nul til den indstilling.

Det at tælle til den kvalitative forskel er dog problematisk. Der skal andre kompetencer til. Man kan tælle til ni, men ikke til politi!

Nu viser teknikken d.11:8 11-02-2018

  • 0
  • 12

jeg tror at problemet med tommelfingrene er at ingen forstår hvad du skriver, inklusiv mig selv. hvad er det du håber på? med venlig hilsen Erik.

  • 7
  • 1