Aldrig en debat om atomkraft uden at emnet Atomaffald kommer op, med alle de sædvanlige misforståelser.
Der er IKKE og har aldrig været et teknisk problem med atomaffald, kun et politisk.
Når atom brændsel har leveret sin energi i en traditionel trykvandsreaktor, efter 3-6 år i maskinen, udtages brændstoffet og stilles i en "spend fuel pool" i en årrække. Her køler det af og mister størstedelen af sine kortlivede fissionsprodukter og stråling.
Derefter overføres brændslet til "drycasks" som er 100-150 tons tunge stål og betontønder der kan indeholde op til 20 ton brugt brændsel. Disse tønder stilles nu på lager, dvs på en parkeringsplads ved siden af kraftværket. Her kan de nu stå de næste 100-200-300 år. Efter 300 år har indholdet af kortlivede isotoper gennemgået så mange halveringscykli, at vi er nede i nærheden af bagrundsstrålingen i en uranmine.
Men hvad skal vi nu gøre med dette "affald"?
Vi kan lade det stå hvor det står? Vi kan vælge at deponere det 400-500 dybt under jorden, i en kæmpestor granitklump, som Finland og Sverige har valgt? Vi kan bore 5 km dybe huller med en borerig og dumpe det i den nederste 2 km?
Eller vi kan genbruge det?
Det brugte brændstof indeholder nemlig stadig 97-98% af sin energi, og en masse eksotiske fissionsprodukter og actinider.
At atomaffald kun er et politisk problem, ses tydeligt når vi sammenligner mængden og farligheden af det med alt det andet energi og industri-affald vi producerer.
Verden lager af brugt atomkraft brændsel, producereret over de sidste 60 år, fra civil atomkraft er mindre end 500.000 tons. Det er mindre end asken fra kulfyrede kraftværker, produceret på en uge.
Hvor forureningen fra kul, olie, gas og biomasse lukkes direkte ud i atmosfæren, på jorden og i havet (scrubber på skibe, fantastisk ide) og koster +7 millioner menneskeliv og milliarder af dyreliv årligt, har atomaffald kostet færre end 100 menneskeliv - nogensinde.
Vi er bange for atomkraft, og har omgærdet det med drakoniske regler og absurde sikkerheds tiltag, som har gjort det dyrt, besværligt og langvarigt at bygge.
Alle forecasts viser at kul, olie og naturgas forbruget, vil fortsætte med at stige de næste årtier, fordi vi ikke bygger nok alternativer, heriblandt atomkraft.