Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.
For folk med indsigt er dette næppe nogen nyhed. Ved industriel genanvendelse ved man, at plasten skal være meget ren, hvis den skal kunne genanvendes. Der er mange forskellige typer plast, og når de først er blevet blandet, som de er i husholdningsaffald, er brugsværdien begrænset. Den plast, der kommer her, kan kun bruges til ganske få ting. Derfor er det vigtigt at se på, hvor mange ressourcer der bruges på at genanvende et produkt. En af vejene frem må være at se på, hvor man kan erstatte plast med andre materialer, der f.eks. er baseret på træ. Her er der store mængder materiale tilgængeligt. Materiale, der tidligere blev brugt til papir, og som nu brændes som flis.
Og jeg kan tilføje, at det heller ikke kan være nogen nyhed for folk, der forstår, hvordan de tyske genanvendelsesstatistikker fungerer. Jeg har flere gange i ing.dk’s debatspalter brugt disse eksempler: A) 1 ton affald kommer ind ad porten til et tysk genanvendelsesanlæg. De fisker 100 kg metal ud og sender resten til forbrænding. Dette regnes i statistikkerne som 1 ton genanvendt affald. B) 1 ton affald kommer ind ad porten til et tysk affaldsforbrændingsanlæg. De brænder det hele af, fisker 100 kg metal ud og sender det til et genanvendelsesanlæg. Dette regnes i statistikkerne som 1 ton afbrændt affald. I begge tilfælde har man reelt genanvendt 100 kg metal og afbrændt 900 kg restaffald.
Hvis nogen kan få en fornuftig forretning ud af at genbruge noget af plastaffaldet, så fint med det, men brug så resten som det gode fossilbrændsel, det er. Så bliver noget andet fossilbrændsel liggende i kulminen eller olie- og gasfelterne.
Men hvordan skal vi så få aflad for vores miljøsynder, når det nu viser sig, at vores møjsommelige sortering er spil for galleriet?
31 pct. bliver med sikkerhed genanvendt. Til hvad? Det er utroligt sjældent, man støder på genanvendt plast, mig bekendt er det svært at genanvende indsamlet plast til andet end de sorte blokke, man sætter afspærringspæle i, og til det brug bør man nok kalde det deponering i stedet.
Send det hele til Kina – så er der da ingen, der opdager, hvor lidt der bliver genanvendt ... Det er jo sygt. Det var langt bedre at få det brændt ordentligt uden at bruge fossilt brændsel på at transportere det rundt i verden.
Det er jo så også det, man har gjort de seneste mange år, indtil Kina (og mange andre østasiatiske lande) sagde pænt nej tak til vores ubrugelige affald.
Og nu om dage, hvor man har eddy current separators, kan man i forbindelse med forbrændingen opsamle alt metalaffald alligevel – inklusive det metal, som ikke er magnetisk. Så reelt set kunne man lige så godt smide sit metalaffald i den almindelige dagrenovation.
Jeg spurgte engang en højtplaceret medarbejder fra en forbrænding, hvad der sker, hvis jeg putter en øldåse i dagrenovationen. Det politisk ukorrekte svar var, at ‘så bliver vi rigtig glade, for vi får gode penge for de metaller, der udvindes fra slaggen’.
Hvis vi ikke indsamler plast fra husholdningerne, får vi fire store fordele: maksimal energiudnyttelse, mindre forurening, væsentlige besparelser i renovationssystemet og endelig som sideeffekt en betydelig klimagevinst (ved større energiudnyttelse og mindre energiforbrug ved indsamling og transport af plast). Er jeg negativ over for udsortering af plast til genanvendelse? Ja - og nej. De emballager, som egner sig, skal mærkes tydeligt. Så kan vi miljøbevidste tage dem fra og aflevere dem på genbrugspladserne. Læg så afgift på de emballager, som ikke kan mærkes som genanvendelige, så vil en del af dem med tiden blive produceret, så de kan slippe for afgiften.
En detalje: Jeg mener, at en rapport har set på rengøring af plasten. Hvis man fratrak energiforbruget fra det varme vaskevand ved rengøring af plast i husholdningerne, var genanvendelse ikke altid den optimale løsning, når man så på det samlede miljøregnskab (kan desværre ikke huske eller genfinde referencen). Størstedelen af mit plast kommer fra madopbevaring, og en pæn del skal rengøres. Efter i nogle år at have brugt tid, vaskevand og benzin på at køre plast til genbrugsstationen lander al plast herfra i almindelig skraldespand til forbrænding, indtil jeg er helt overbevist om, dels at plasten ikke ryger i havet, og dels at genanvendelse er en miljømæssigt faktuel rigtig god idé.
Fortsæt gerne debatten under denne artikel.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard