Ugens debat: Fjernvarme til alle er en fjern tanke

Illustration: Ukendt

Fra 2029 skal ingen danskere være nødt til at brænde noget som helst af for at varme deres hjem, ­lyder det i et energiudspil fra ­Radikale Venstre.

Ved udgangen af 2028 skal alle husstande have fået mulighed for at omstille deres varmeforsyning til et grønt alternativ.

Det betyder fjernvarme og varmepumper over hele linjen.

Læserne på ing.dk undrer sig over, hvor man vil få arbejdskraft og komponenter fra. Og en del har svært ved at se dansk fjernvarme som en grøn energikilde:

Lone Bech
Udspillet forholder sig alene til pillefyr. Ikke et ord om de væsentlig flere brændeovne, der lystigt forurener luften. Det er nu op til 30 procent af husstandene i villakvarterne inden for fjernvarmeområderne, der har brændeovn her i byen, hvilket luftvejene og vasketøjet godt kan mærke. Især de middelstore og store huse har ovne. Fortsat en ret stor blind plet og håndsky adfærd blandt politikerne.

Erik Vesti
Hvis der må brændes træpiller/biomasse af på fjernvarmeværket, så kan jeg ikke se, hvorfor det skal forbydes hos private. Med et privat træpillefyr sparer man jo transmissionstabet (og en hulens masse anlægsudgifter).

Lars T. Petersen
Min primære opvarmning er jordvarme, og skal jeg have lidt ekstra, så er det træ fra egen have. Træet fra egen have er helt CO2-neutralt. CO2’’en er opsamlet fra luften over min grund og så ledt ud gennem skorstenen og tilbage til ­træerne. Det kan ikke blive mere CO2-neutralt.

Per T. Hansen
Mht. fjernvarme mener jeg ikke, det kan betegnes som grønt, før man enten bruger sol, vind, bølgeenergi eller geotermi til dette. Alt det andet er greenwashing i mere eller mindre grad, især hvis der konstant brændes biomasse af i form af importeret træ som flis eller andet. Der skal være plads til nogen affaldsafbrænding og biomasseafbrænding, når vi taler reelle affaldsprodukter, men det bør være et absolut minimum og bør ikke være hovedingrediensen mht. produktionen af fjernvarme, ellers er det for mig falsk varebetegnelse.

Chris Bagge
Nok en gang drømmer politikerne i farver. I dag er der cirka seks måneders leveringstid på en luft-til-vand-varmepumpe. Det er ikke til at få fat i hverken håndværkere eller enheder. Hvis man vil have udbygget fjernvarmenettet, skal der også skaffes såvel rør som ­komponenter, og så skal der være nogen til at trække rørene frem. Disse kapaciteter er der ikke og kommer ikke, bare fordi man lægger nogle milliarder på bordet. De mennesker, der kan grave, har i forvejen rygende travlt med at grave fibernet ned. Og så har vi ikke set på kapaciteten i lavspændingsnettet, når hver husstand pludselig skal have leveret 4 kW samtidig til varmepumpe/elbil.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Min far har gas og vil gerne have fjernvarme. Nabobyen med 12.000 indbyggere har fjernvarme og mange mindre byer eks 6-10km derfra håber på at kunne komme på fjernvarme nettet. Men det kan ikke lade sig gøre fordi at det økonomisk ikke vil hænge sammen at lave en sådan investeringer fordi der vil blive koblet for få på nye fjernvarme rør i disse byer vs hvad det vil koste at købe og ligge rørene i jorden + den ekstra kapacitet som det vil kræve. Så for mange rundt omkring i DK i lignende situation er det ikke abre lige et snuptag at få fjernvarme ej heller iselv om regeringen vil det. Og så skal dem som skal etablere det også kæmpe om arbejdes kraften imod dem som opgradere vores EL infrastruktur og sætte laderstander op, med andre ord grave sjak og ikke at forglemme det burokratiske system Og det er iøvrigt småbyer hvor huspriserne er lave og en del er ældre borgere. med andre ord fordi de har gas så er deres hus mindre værd og de skal så ud og låne hvilket alle ikke kan. Lets face it en varmepumpe til eks 120.000kr er altså mange penge for folk med billige huse som de ofte ikke kan belåne.

Jeg vil også tro at inden nogen egentligt får stablet noget på benene så har mange private nok købt noget andet af sig selv fordi de ikke kan vente hvilket er trist for det er helt klart det bedste at få så mange over på fjernvarme og professionelt drevne værker vs at folk køber forskellige private løsninger. OG det er jo også uholdbart at folk hvert 20-30 år skal købe et nyt varme anlæg + vedl i alle årene.

Jeg tror dog at både gas, træpiller osv. vil falde i pris næste år for europa/verden kan ikke leve med høje energi priser da det vil gå ud over alting så de er nød til at finde nogle løsninger.

ps. en tanke. Måske kunne private som nødløsning slå sig sammen og købe en stor varmepumpe og selv grave rørene ned i jorden imellem eks 3 huse og så at sige drive det anlæg som et andels firma. Eller måske kunne den lokale landmand have et værk som kan fyre med halm. Det er måske billigere for alle at de deles om etablerings omkostning, vedligeholdelse og drift vs at de hver især køber et hustands anlæg. Men det er bare et gæt. Man kunne jo ogås lave et solvarme anlæg på en mark og sende det ud til forbrugerne. Men igen man er nød til at være hurtigt ude så folk ved hvad der kommer i fremtiden før de investere i alle mulige privat løsninger for ellers er løbet kørt.

 • 11
 • 0

Hvis man kan spare rørføring ud i alle kringelkroge og alligevel fyrre med grøn energi via grøn el, hvorfor skal folk så have fjernvarme med et varmespild på 20+% ? for mig at se er det da et kæmpe omkostnings og ressourcespild.

Ideen med fjernvarme må være at den på et tidspunkt skal være total grøn, og for mig er det så især vind og solstrøm den skal køre på og så kan folk jo ligeså godt selv installere en varmepumpe og man spare alle udgifter til rørføringen og vedligehold af et evt. fjernvarmenet fremover.

Hvis man laver fjernvarme via geotermi, så er sagen selvfølgelig en anden, og så vil det give mening med en rørføring, men målet må vel være at alt fossilt brændsel (CO2 udledning) skal ophøre og så giver fjernvarme, i den største del af landet, ikke længere nogen mening kontra varmepumper på grøn strøm direkte monteret i hjemmet og uden varmepild.

 • 14
 • 7

Det angives i artiklen at illustrationen er ukendt. Så jeg kan da oplyse, at foto stammer fra Roesskovvej i Odense, med Thomas og Allan på foto'et. Og efterhånden må være en 15 år gammel.

 • 14
 • 0

Det gør Danmark til verdens største fjernvarme land og fjernvarmevindustrien er stor i DK. Med Atomkraft har vi verdens bedste løsning, da atomkraftværker laver varme. Enorme mængder varme.

En reaktor i hver af Danmarks 14-15 større kraftværkere ( hvor af nogle er lukket) er en løsning der vil give masser af strøm til elektrificering af vores transport og Industri. Strøm til alle de varmepumper vi allerede har og strøm til køling om sommeren.

De vil give mindre strøm om vinteren og masser af fjernvarme til opvarmning.

Samtidig vil 14-15 atomreaktorer give en energiforsyning med langt større forsyningssikkerhed end vi har i dag. Uafhængigt af nabolande og afkoblet fra politiske prisstigningern og politisk afpresning.

Brændsel til en reaktors levetid på 60-80 år kan opmagasineres i en lagerbygning på værket.

 • 7
 • 19

Hvis man kan spare rørføring ud i alle kringelkroge og alligevel fyrre med grøn energi via grøn el, hvorfor skal folk så have fjernvarme med et varmespild på 20+% ? for mig at se er det da et kæmpe omkostnings og ressourcespild.

Enig. ?

Al udbredelse af fjernvarme / fejlinvestering siden årtsindskiftet, har kun medført ubodelig skade i det grønne energiskifte / elektrificeringen af samfundet, resultatet fornægter sig ikke, hvor forældre tvinges at overvære sultskringende børn til ud på de sene aftentimer, fordi el i kogespidsen er så dyr.

Det er også hjerteskærende at læse, at pensionister også er i klemme på grund af høje elpriser. https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-08-28-...

 • 4
 • 5

Der grønne løsning med varmepumper bliver dyre og dyre, især for de pensionister i landdistrikterne, som blev tvunget til at vælge en anden form for opvarmning. I 2018 forbød daværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen med 3 måneders varsel forbudt mod import af petrokoks fra Tyskland. Jeg skrev en artikel i Jyllands Posten, Berlinske og Landbrugsavisen om det problem, som dengang ramte mange familier i landdistrikterne navnlig i syd Danmark. Min kones og min løsning på problemet blev, at da petrokoksene slap op, blev vi nød til at anskaffe en varmepumpe til 111.560,00 kr. I mange år har vi fyret med halm fra vores egne marker og petrokoks fra tyskland. For at tage hensyn til miljøet plantet vi skov i 2016, hvorfor vi ikke mere kan fyre med halm, og vi har heller ikke i alder af nu 82 år længere kræfter til at bjærge og fyre med halm. I 2016 var vores udgift til EL Vand og Varme 11 838 kr. I 2017 var vores udgift til EL Vand og Varme 2 350 kr. I 2018 var vores udgift til EL Vand og Varme 16 606 kr. I 2019 var vores udgift til EL Vand og Varme 12 126 kr. I 2020 var vores udgift til EL Vand og Varme 30 126 kr. I 2021 var vores udgift til EL Vand og Varme 27 659 kr. I 2022 er vores udgift til EL Vand og Varme 64 035 kr. eller måske meget mere. Det meste af udgiften er jo skatter og afgifter på El. Hvordan mon en kommende regering vil hjælpe de mange folkepensionister i landdistrikterne, med de høje og stigende EL priser, især os der på grund af forbuddet mod at bruge petrokoks blev tvunget til at finde en anden form for opvarmning af vores bolig? Hvorfra skal den el komme som de grønne partier mener vi skal bruge til varmepumper, elbiler og meget andet.? Skal vi fælde vores skove for at få træ til el og brænde til fjernvarmeværkerne? Så optager skoven jo ikke CO2!. Jeg oplever for tiden at der er mange private skov ejere ser en god mulighed for at tjene penge ved at sælge træ til brænde. Hvorfra kan vi købe strøm? Norge har ikke overskud af el fra deres vand kraftværker Svenskerne mangler også El. Mange af de øvrige EU lande bygger jo nye kernekraft værker, men der vil jo gå nogle år før disse kernekraft værker er bygget færdig. Danmark har en politisk beslutning om at vi ikke skal have kernekraft! Hvis vi får en stille kold vinter, og elværkerne bliver nød til at afbryde strømmen i perioder, kunne det jo værre at der kommer en folkelig pres for at ændre denne beslutning. Mange børn og unge mennesker løber rundt med en såkaldt Smatphone, hvorfra man gratis kan hente og lægge billeder og meget mere op i skyen. Skyen er nogle datacentre som befinder sig i Foulom, Taulov og andre steder. Disse datacentre bruger 14% af Danmarks el, Størstedelen af elforbruget bliver til varme som Apel og Google sender op i Skyen. Glem de grønne ambitioner til vi har råd til det.

 • 5
 • 5

Varme 64 035 kr. eller måske meget mere.

Jeg fattes ord. 64.035 kr er 5.500 kr mere end jeg heroppe skal betale for lys og varmepumpe der alene kører på elpatronen og så skal lige tilføjes, at bygningen er 650 m2 stor, opvarmingsbehovet heroppe i nord, er tilmed ca. 10 % højere end i DK ifølge SBi.

Hvorfra skal den el komme som de grønne partier mener vi skal bruge til varmepumper, elbiler og meget andet.?

Mere VE el skal frembinges på samme måde som politikkerne har tænkt sig og støttet ved hjælp af fælleskassen siden årtusindskiftet, " to lunkentvandsrør ud hvor kragerne vender ", så er målet med elektrificeringen af samfundet nået. :-)

 • 1
 • 7

Vil de radikale gentage succesen med barmarksværkerne. Det skulle være så godt, det var fjernvarme og ovenikøbet spildvarme fra den gasmotor der leverede varmen. Hvad kunne gå galt?

 • 12
 • 3

for mig er det så især vind og solstrøm den skal køre på og så kan folk jo ligeså godt selv installere en varmepumpe og man spare alle udgifter til rørføringen og vedligehold af et evt. fjernvarmenet fremover.

Følgende kilder er gode til fjernvarme: - Affaldsforbrænding - Proces-spildvarme fra store anlæg. - Termiske elværker (nødvendig som back op til sol/vind, i en rum tid endnu). Følgende kilder kan med fordel benyttes til fjernvarme hvor befolkningsdensiteten er høj: - Varmepumper. - Hver enkel husstand undgår at have sin egen med tilhørende vedligehold. - Termisk akkumulering. - En stor akkumuleringstank har relativt lavere tab end mange små. - Proces-spildvarme fra mindre anlæg, eks. køleanlæg.

 • 7
 • 0

samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger.

03.11.2022 Starter energistævne for borgerne i Nordens Hus heroppe og har Thorshavn kommune bedt om hjælp fra Jesper Koch, så det kan forsvares samfundsøkonomisk og brugerøkonomisk, at der skal bruges svimlende 3-400.000 kr i snit pr. hus / bygning for at kunne udbrede fjernvarme til mildt sagt fjernvarme skeptiske beboerne heroppe.

 • 3
 • 4

Energikrisen og priskrisen har virkelig tryktestet alle de fine økonomiske modeller for den bedste vej fremover.

Derfor har jeg også haft en del indlæg der netop har sat modellerne op imod virkeligheden, når virkeligheden udspiller sig uventet.

 • 3
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten