Ugens debat: Find forbryderen gennem familiens dna

Skal det være muligt for efterforskere at gøre brug af genetisk slægtsforskning i forbindelse med drabsefterforskning? I udlandet har man haft succes med det, og nu har et borgerforslag i Danmark fået 50.000 underskrifter. Illustration: Bigstock

Et borgerforslag om brug af genetisk slægtsforskning i drabsefterforskningen har fået 50.000 underskrifter. Metoden benyttes allerede i udlandet og har i Sverige ført til opklaring af et 16 år gammelt dobbeltdrab. Ing.dk's læsere er uenige, når det handler om at give politiet udvidede beføjelser - men i det store hele enige om, at metoden giver uanede muligheder i forkerte hænder.

Bjarke Jensen

Det var vist også noget med, at den ulovlige telelogning kun skulle kunne bruges til opklaring af særligt grov kriminalitet som terror og drab. Der gik ikke længe før ‘særligt grov kriminalitet’ blev noget udvandet.

Carsten Jensen

At nogen har været dumme nok til at anvende indsamlet data ulovligt, betyder jo ikke, at man skal vedblive med at sige, at fornuftig brug af eksisterende data skal være ulovlig.

Jens Korsgaard

Der er en ganske stor industri i USA der tilbyder DNA-analyser og dermed belyser, hvem ens forfædre er. Min datter købte for nylig en sådan prøve. I forbindelse med prøven skulle hun tage stilling til, om prøven og resultatet er privat og ikke må bruges til andre formål, eller om den må bruges af forskere og/eller politiet. I sidste tilfælde vil prøven indgå i efterforskning af forbrydelser i hele landet.

For eksempel fandt politiet ved denne metode ud af, at en afdød politibetjent var seriemorder. I Danmark vil en DNA-prøve i de fleste tilfælde i dag afsløre etniciteten af personen, der efterlod DNA’et. Det i sig selv er en stor hjælp til politiets efterforskning. Jeg ser ikke noget problem med en database af frivilligt afgivne DNA-prøver til at hjælpe politiet i deres efterforskning af alle forbrydelser. Spørgsmålet er, om det skal være lovligt at bruge let tilgængelige data til opklaring af forbrydelser, eller om man skal fastholde obstruktion for politiets arbejde.

Kjeld Flarup Christensen

Naturligvis skal forbrydelser opklares, og jeg vil ikke dække over nogen, men der er noget etisk i det her, som undrer mig såre. Hvorfor skulle jeg frivilligt afgive mit DNA, hvis konsekvensen er den, at det kan få sat medlemmer af min familie i fængsel? Det er jo i forvejen sådan, at man ikke har pligt til at vidne mod sin nærmeste familie, så hvorfor skulle man give en blankocheck til noget lignende. Et eller andet sted er der noget big brother-agtigt over det, bare med den forskel, at befolkningen helt frivilligt bidrager til det.

René Fléron

Det mest almindelige argument for øget overvågning er: ‘Jeg har ikke noget at skjule’. Men det er noget ævl, alle mennesker har noget at skjule, ellers ville hverken toiletdøren eller Mit ID være opfundet.

Et sådant register vil uden tvivl være en fortrinlig kanon til at skyde mange gråspurve med, problemet er bare, at den slags værktøjer også kan skyde alt mulig andet, som vi bestemt ikke havde hverken tænkt eller ønsket. Ovenfor gives eksempler. Et andet argument for øget overvågning er: ‘jeg bryder ikke loven og er derfor ikke i fare’. Al historisk erfaring viser, at det er umuligt at forudsige, hvad der bliver ulovligt i morgen. Nogle gange sker der uhyggelige ændringer i lovkomplekset. Selvom databasen sikkert er udtænkt med de bedste intentioner, er det alt for farligt at indføre så voldsomt et værktøj.

Emner : DNA
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

det er grotesk forslag. george orwell,længe leve.

man,har kunne opklare mord i hundrede år ved hjælp af intelligens, måske det er en mangelvare også i den del af etaten. i sverige lykkedes, det politiet at anklage en død mand for morderet på Olof palme,flot klaret. for nogle år siden ,blev den engelske MI5 chef spurgt om ,hans største fejl var,han svarede, at installere 1000 CCTV,kameraer, hvilket fjernede folk,fra marken,der hvor forbrydelserne spindes, nu sidder,de alle og glor på en tv skærm,hvor ullykken allerede er sket.

thomas jefferson sagde,dem, som væget sikkerhed over frihed. fortjerne ingen af delene.

 • 5
 • 0

Nej tak til at poltiet må anvende DNA fra slægtsforsknings databaser og genomcentret ( Danmarks hemmelige DNA register som om xx år vil blive brugt til alt muligt andet end det oprindeligt er tiltænkt, eks har forsikrings selskaber allerede udvist interesse for at få adgang hvilket er meget problematisk . )

Problemet med DNA er at uanset hvad end det anvedes til så sladre din slægts DNA også om dig når de frivilligt bruger en slægtsforsknings database eller modtager personlig medicin hvor man får sekventeret sin DNA.

**Jeg tror ikke folk helt har forstået hvor alvorligt det her, vi taler reelt set om at enhver som siger nej tak alligevel får krænket deres krop hvis en pårørende i familen siger siger ja tak til at afgive DNA. Problemet er at vi alle arver noget genetisk fra vores forfædre som vi giver igen til vores børn. Alle som lader sig testes sladre så at sige en smule om alle andre i deres familie. Hvis man åbner op for at DNA kan anvendes til dit og dat så er der reelt set INTET som er privat ejendom eller ukrænkeligt ej heller vores krop.

Med mindre du er blevet anholdt og under mistanke for noget alvorligt hvor man så kan tage en DNA prøve ( som skal destrueres bagefter hvis uskyldig ) Det kan ikke hjælpe noget at uskyldige kommer under mistanke pga. dette DNA eller politiet opbevare og bruger DNA til alle mulige formål i årtier bagefter.!

Lad mig slutte af med at sige. om 10-15 år vil man iøvrigt kunne stoppe DNA fra en mistænkt i en analyse maskine og en computer vil kunne vise et formodet billede af germingsmanden som man så kan køre igennem eks et kørekort register osv. og finde frem til folk på den måde. Vi har reelt set IKKE brug for noget DNA register og at krænke folks krop for der er en løsning på vej. Men ærligt talt der er over gæt 1,5 millioner kamerae i DK, teknisk masse overvågning af alt og alle fra vugge-grav, og i de værste forbrydelser der kender folk typisk hinanden på en eller anden måde og er ikke tilfældigt. Jeg siger bare hold nallerne fra vores DNA, det er en forbrydelse imod menneskeheden at krænke det mest dyrebare vi ejer = vores krop.

NEJ du er ikke anonym i sundhedsvæsnet og div. databaser.. Når man har tons vis af data som kan samkøres så kan man godt regne ud hvem du er iselv om systemet hævder at du er anonym.

 • 6
 • 0

hvor længe går der så ikke før forsikringens selskaberne for fat i det og misbuger det. Ligesom at man vel lige pluselig bliver skyldig indtil andet er bevist, som jeg ser det. Og det offentlige er jo ikke kendt for at være gode til databeskyttelse.

 • 4
 • 0

Forslagsstillerne bemærker, at metoden netop ikke skal benyttes i samtlige sager. Men sager som vi alle i et retssamfund ønsker opklaret, som på trods af intens efterforskning igennem mange år er endt i dødvande uden mulighed for flere efterforskningsmæssige skridt (ex. Emilie Meng-sagen) vil kunne knækkes, hvis politiet kan ledes på rette spor med nær-slægt-metoden.

 • 0
 • 3

Det er simpelthen naivt at tror at et masseovervågningsværktøj ikke vil blive brugt til alt muligt andet end oprindeligt foreslået. Sådan et løfte er ingenting værd og der er nul konsekvens forbundet med at bryde det.

Alle offentlige systemer vil altid være i ressource underskud, det presser medarbejdere til at foreslå nye tiltag, der øger produktiviteten. Det her forslag er selv et eksempel. Medarbejderen kan ikke nødvendigvis overskue konsekvensen af eget forslag. Dette forslag er et eksempel.

I en risikoanalyse skal man altid estimere sandsynligheden for en uønsket hændelse og konsekvensen af hændelsen.

Sandsynligheden for en uønsket hændelse/uønsket anvendelse af et masseovervågningsværktøj er meget høj. Årsagen til at værktøjet overhovedet er foreslået er et håb om at spare ressoucer/ øge produktiviteten. Listen af forslag til andre anvendelser, der også vil øge produktiviteten/ spare ressourcer, ved hjælp af det her værktøj, vil vokse fra dag ét.

Jo flere forslag til alternative anvendelser der kommer ind, des større er sandsynligheden for at mindst ét af dem bliver imødekommet. Ovenidet kommer mulige misbrug og inkompetente handlinger (jvnf SSI der sendte alle cpr.nr. Til Kina ved en fejl).

Fejlhandlinger, tilsigtede eller utilsigtede, vil ske.

Konsekvensen af misbrug af et masseovervågningsværktøj, der håndterer hele Danmarks befolkning på én gang er uoverskuelige.

Et værktøj, der med et slag overvåger hele den danske befolkning - uden deres samtykke eller viden er et fuldstændigt vanvittigt værktøj. Jeg er nærmest forundret over at det ikke står lysende klart hvor dårlig en ide det er.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten