Ugens debat: Fastnet vil ikke dø!

Hallo, er der nogen? Illustration: Pixio

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

Sven Lundbech

For min svigermor på halvfems er fastnettelefonen stadig det rigtige valg. Det skal dog siges, at hun har en Doro med, når hun er på farten: Fastnettelefonen skal ikke oplades, bliver ikke væk, ringer ikke selv op, når den ligger i tasken, skal ikke udskiftes hvert 5.-10. år, er nem at betjene og virker altid. Hvis der ikke er klartone, er der virkelig noget galt!

Kurt Christensen

Og så taber man den ikke i WC’et ...

Baldur Norddahl

TDC har luftet tanken om at udfase kobbernettet, så det er ikke sikkert, din fastnet kan anvendes om 5-10 år.

Lars Andersen

Jo. Din fastnettelefon kan altid bruges. Ved ikke, om det er snyd, men vi har en ganske lille boks, som har to analoge udgange, der giver to forskellige fastnettelefonnumre. Boksen skal bare forbindes til dit netværk (sæt et netværkskabel til din router/switch). Vi har et gammelt alarmsystem, der kræver analog telefonlinje, men har også en fastnettelefon koblet på. Det koster ganske lidt om året at holde det kørende.

Niels Elgaard Larsen

Sådan en boks har jeg også. Men det er ikke så stabilt som en gammel­dags telefon. Faktisk gik min i stykker for noget tid siden, og først i dag havde jeg tid til at fejlsøge på den. Det viste sig at skyldes en dårlig strøm­forsyning. Og det er anden gang på 14 år, det sker. Derudover skal man jo omkonfigurere dem, hver gang man skifter telefonselskab.

Maciej Szeliga

Det er en IP-konverter, og den kræver strøm ... hvilket også er årsagen til, at alarmer foretrækker rigtige POTS-linjer (Plain Old Telephone Service, red.): De virker også ved strømafbrydelse.

Jan Thomsen

Her i Spanien har man (Telefonica) længe haft en plan kørende for nedlukning af ‘kobbbercentraler’. De sidste skal efter planen være udfaset i 2025. Det spørgsmål, jeg ikke kan lade være at stille, er: Den dag samfundet eller samfundene står i en kommunikationskrise, hvor internet og mobilnet svigter, provokeret eller uprovokeret, hvad er alternativet?

Torben Rune

Skulle den dag komme, vil alternativet bestemt ikke være fastnet­telefoni. Myten om fastnettets store sikkerhed og pålidelighed er falsk. Sikkerheden er - målt med nu­tidens metoder - ualmindelig ringe, grænsende til ikke-eksisterende. Der er ingen mulighed for redundans i accessnettet og meget beskeden kapacitet i den bagvedliggende infrastruktur. Så den dag, samfundet står i en kommunikationskrise, vil det være privat radiokommunika­tion, der tager over.

Troels Stummann

Jeg tænker, at noget af det, der holder liv i fastnettelefonen, er, at internet via telefonnettet ofte inkluderer gratis fastnettelefon med mulighed for at beholde det gamle telefonnummer. Vi endte selv med at droppe fastnettelefonen, netop fordi vi ikke kunne få det gamle nummer igen, så gav det ikke mening.

Torben Rune

Du har fuldstændig ret. De telefon­numre, der er koblet på bredbånds­abonnementer, tæller med i statistikken.

Flemming Bach Thomassen

Næste krise bliver måske en solstorm eller andet, som sætter hele mobilnettet ud af drift. Derfor skal vi ikke smide de gamle, ofte mere robuste teknologier ud, selv om vi selvfølgelig skal bruge de nye. Den dag, elektronisk betaling bryder ned, er det godt at have kontanter.

Torben Rune

En solstorm medfører voldsomme elektromagnetiske udladninger på jordkloden. Alt ledende materiale – kobberledninger i jorden og i luften – vil påvirkes induktivt og udlade høje spændinger, som tager livet af tilsluttet udstyr. Derfor vil fastnettet og fastnetcentralerne være størrelsesordner mere udsatte end mobilsystemerne og de fiberbaserede bredbånd.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er mange steder i Danmark, hvor modtageforholdene for mobiltelefonen simpelt hen er så ringe, så man ikke kan stole på, at den virker. Så kan man få 'opkald via Wifi', men det er heller ikke stabilt. Tilbage er så kun fastnettelefonen, som stort set altid virker. Eksempler fra Fredensborg: SMS'er leveret med op til et døgns forsinkelse, opkald som ikke går igennem, gentagne afbrydelser på grund af svingende signal, SMS'er, som ikke kan sendes uden at man går en tur i omegnen, aps som ikke virker eller er minutter om at gå igang. Sådanne situationer må findes rigtig mange steder i landet, hvor signalet fra masterne ikke kan slå igennem - og så har man reelt ikke andet valg end at beholde fastnettelefonen.

 • 4
 • 1

Hvis fastnettelefonen blev opfundet/kom på markedet i dag, ville det være som et fremskridt under parolen: UDEN BATTERIER, miljøvenlig. ALTID TIL AT FINDE VIRKER OGSÅ VED STRØMNEDBRUD

Men sådan er der jo undertiden glimrende teknologi der overhales af noget nyere, uden at dette nødvendigvis er bedre til det oprindelige formål.

 • 4
 • 2

Din telefons antenne har stor betydning for modtageforholdene. Der kan være mere end ti ganges forskel fra en god til en dårlig telefonmodels 'antennefølsomhed'.

Hvad det i praksis kan betyde for mobildækningen, præsenterede jeg på konferencen "53 Shades of RED" i 2015, https://docbox.etsi.org/Workshop/2015/2015... .

Den danske telemyndighed har mange gange taget initiativet til undersøgelse af antennefølsomheden. Den seneste rapport kan findes her: https://ens.dk/ansvarsomraader/telefoni/un... , hvor der i litteraturlisten findes henvisninger til tidligere undersøgelser.

Så derfor, prøv følgende: Har du en telefon med dårlig antennefølsomhed? Skift til en model med bedre antenne. Dækker din teleudbyder dårligt der, hvor du bor og opholder dig? Skift til en anden teleudbyder.

Hilsen Sven

Radio Technology Evangelist

Radio Tech Advisory ApS

 • 2
 • 0

Din telefons antenne har stor betydning for modtageforholdene.

Ja, det er rigtigt, at antennen har betydning - eller rettere antennerne, da der er separate antenner til 900, 1800, 2100 og (i nogle tilfælde) 2600 MHz inde i telefonen. Desværre er det for de fleste telefoner sådan, at ikke alle antennerne i telefonen er lige gode (følsomme), så det kan være svært at vælge telefonen alene ud fra antennernes kvalitet.

Noget andet er, at der reelt stadig er "sorte huller" uden dækning i Danmark. De er heldigvis blevet meget færre over årene, men det har betydet, at de huller som er der nu, ofte er netop dem der er kostbare og besværlige for teleselskaberne at dække.

Jeg har de sidste 6-7 år laver mange hundrede dækningsmålinger rundt omkring i Danmark. Det er stadig muligt at finde enkelte spots hvor ingen af de fire stamselskaber dækker, men det mest almindelige er at de "tynde" steder faktisk dækkes af en enkelt operatør. Desværre er det så ikke samme operatør som dækker alle de "tynde" områder, så her må man prøve sig frem.

Så kombinationen af en telefon med en god antenne og valget af den operatør som dækker bedst der hvor man opholder sig mest er en god strategi.

Husk i øvrigt på, at man IKKE kan bruge feltstyrkemåleren (de der 3-4 streger i toppen af skærmen), som pålidelig indikator for dækningens kvalitet. Det har jeg skrevet en lille artikel om her: https://www.linkedin.com/pulse/s%C3%A5dan-...

 • 2
 • 0

Der er kun tre telenet i Danmark. Telia og Telenor har fælles master og net derfra.

TT nettet er Telia og Telenor's fælles radionet, hvor man deler antennepositioner. MEN!! det er ikke ensbetydende med, at de to selskaber har samme dækning alle steder. Det skyldes, at de to selskaber bruger forskellige algoritmer til handover, og det betyder, at du visse steder kan opleve endda meget forskellig dækning fra de to selskaber. Af samme grund måler vi altid dækningen fra alle 4 "stam" selskaber. Ganske vist ligger Telia og Telenor lidt tættere på hinanden end f.eks. TDC og Telenor/Telia, men de er bestemt ikke ens.

På vores hjemmeside kan du se et eksempel på mobilmålinger i Guldborgsund kommune, hvor disse forskelle fremgår. (Man skal klikke på de enkelte firkanter på kortet for at se målesesultaterne fra det enkelte selskab). https://www.torbenrune.dk/guldborgsund-kom...

 • 0
 • 0

...hvis der fandtes et et testsite hvor alle telefoners præstationer kunne studeres. Der skulle selvfølgeligt betales for at få sine modeller præsenteret på listen, men bedømmelsen stod testsitet enerådigt for. Og man kunne så gå udfra at modeller der ikke fandtes bedømt på sitet ikke var værd at eje. Jeg ved godt at TÆNK findes, men deres test omfatter kun en begænset mængde. Det er jo ikke bare antenner der er problemer med, batterikapaciteten er også et problem. Her har Nokia førerpladsen med langt imellem ladebehovet og Apple er klart nummer sjok og her kan batteriet ingengan skiftes.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten