Ugens debat: Det er lettere at få tilgivelse end tilladelse

30. september 2022 kl. 12:063
Ugens debat: Det er lettere at få tilgivelse end tilladelse
Det nye universitetshospital i Aalborg forsinkes med seks år og kommer til at koste mindst halvanden milliard mere end først antaget. Illustration: NAU.
Byggeskandaler får gerne læserne på ing.dk op i det røde felt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nyt Aalborg Universitetshospital ventes seks år forsinket og halvanden milliard fordyret. Regionens forklaring: Undervurderet kompleksitet, tid og økonomi. Her bød læserne ind med forslag til, hvordan man undgår, at byggerier fordyres og forsinkes igen og igen.

Flemming Rasmussen

Det er åbenbart blevet normen, at man underestimerer såvel økonomi som tid i alle offentlige projekter – jeg hørte lokalradio heroppe, og ingen politikere mente, at det var et problem, der skulle have konsekvenser for nogen. Det er med andre ord helt gratis at lave den slags – lad os bare kalde det – fusk. Er disse standardunderdrivelser blot en simpel måde at få vedtaget projekter på?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Sørensen

‘Det er lettere at få tilgivelse end tilladelse’. Når man beder om penge, er det lettere at komme med »jeg vil gerne bede om 1 milliard mere for at blive færdig. Ellers er de 7 ­milliarder spildt« i stedet for »jeg vil gerne bede om 9 milliarder til at lave projektet rigtigt fra begyndelsen, og så betaler jeg ubrugte midler tilbage...«

Torben Mogensen

Offentlige udbud bør have ­klausuler om, at entreprenørerne ikke får en øre mere, end kontrakten skriver (med mindre kunden beder om ekstra ting undervejs), og ikke før bygningerne er overdraget og gennemset af uvildige eksperter. Hvis entreprenøren ikke kan færdiggøre projektet, skal uvildige eksperter vurdere pris for gennemførelse, og denne trækkes fra det kontraktuelle beløb. Alternativt kan nye entreprenører byde ind med færdiggørelse under samme vilkår. Hvis det gør udbuddet dyrere og mindsker antallet af bydere, ender det nok alligevel med at være en besparelse.

Jakob Pilgaard Pedersen

Jeg vil foreslå, at ­rådgiversegmentet ikke får en krone udbetalt, før de har leveret og præsteret et udbuds­projekt, der er gennemtærsket og kvalitetssikret, også af eksterne parter. Det er her, kimen bliver lagt til de kuldsejlede projekter. Hvis bygherre ikke har penge nok på forhånd til at gennemføre et byggeri, så skal man lade være. Især når det er offentlige midler.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
30. september 2022 kl. 21:03

Læserkommentarerne lyder som om de er skrevet af nogen uden erfaring fra store komplekse byggerier. Private virksomheder har også store overskridelser af byggeprojekter, men de kan holde det ude af offentligheden.

Jeg har selv været med til en budgetoverskridelse på et byggeri incl maskiner på 25% fra 40 til 50 millioner. De sidste millioner var strengt nødvendige for anlæggets endelige produktivitet. Vores overskridelse nåede aldrig offentligheden. Jeg har været ansat i en stor koncern hvor budgetoverskridelserne/fejltagelserne til et stor projekt løb op i flere hundrede millioner, men det var kun internt der var kendskab til "katastroferne".

2
30. september 2022 kl. 20:38

Endringer er også svært kostbare. For sykehus kan en tenke seg at fagfolk som leger vil ha anledning til å følge prosjektet nøye og de vil kontinuerlig be om endringer (fornuftige sådanne) slik at sykehuset blir mest mulig effektivt. Men det er trolig mye bedre å lage gode planer fra begynnelsen av og følge disse slavisk, Da unngår en endringer som kan utgjøre en stor andel av prosjektets kostnad.

Når det har gått noen år vil en uansett ønske masse endringer (de kommer fortløpende). Det vil bli mye billigere å ta en større godt planlagt oppgradering etter 30 år enn å holde sykehuset på ypperste nivå kontinuerlig (men kontinuerlig godt vedlikehold bør en ha).

1
30. september 2022 kl. 17:11

Det er lettere at få tilgivelse end tilladelse

Egentlig en glimrende oversættelse fra engesk (US) til dansk. Og der må i disse dage være manfe danske, der håber det stadig er sandt; men svjh døde Grace Murray Hopper for over 30 år siden. den 1. januar 1992.

Det var en trist e-mail at få (den 8. januar '92 - den dato jeg husker).