Ugens debat: Derfor er mikrobølgeovnens ur bagud
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Ugens debat: Derfor er mikrobølgeovnens ur bagud

Illustration: MI Grafik

På grænsen mellem Serbien og Kosovo er 113 GWh el forsvundet, og det har trukket frekvensen ned for hele det synkrone europæiske net. Nu skal kraftværkerne helt konkret op i omdrejninger for at indhente seks minutter. Det fik debattørerne på ing.dk til at måle efter. Her bringer vi et uddrag af den livlige debat under artiklen: Rod i elnettet: Derfor går uret i din mikrobølgeovn forkert

Ulrik Schmidt
Hurra! Så har jeg forklaringen. Jeg konstaterede for et par uger siden, at LED-uret i min ovn var begyndt at tabe tid (og det har ellers altid gået ret præcist). På tidspunktet, hvor jeg bemærkede det, havde det tabt over 4 minutter. Jeg målte (selvfølgelig) straks frekvensen af netspændingen – den var på det tidspunkt 49,96-49,97 Hz (og topfaktoren var nede på 1,38-1,39). Jeg målte den igen for et par dage siden, og her var den så oppe på 50,03-50,04 Hz (jeg glemte at måle topfaktoren ved den lejlighed).

Tom Ringtved
Interessant, men jeg ville også gerne vide, hvor de 113 GWh blev af? Blev de stjålet?

Bjørn Godske
ENTSO-E er ikke meget for at kalde det for tyveri. Men det er klart, at nogen har fået noget energi, som de ikke har betalt for.

Mathias Markussen
Jeg havde samme oplevelse, dog uden at gå så langt som at måle på nettet. Jeg rettede dog fejlen i mit ‘måleinstrument’ og kan jo så se, at jeg er nødt til at gøre det igen om et par uger ...

Thomas Ehler
Min clockradio i soveværelset og uret på min Siemens-ovn er p.t. begge 5 minutter bagefter ... Så ved jeg da, hvordan de holder styr på tiden.

Michael Jensen
Om 16 dage skal vi skifte til sommertid, og om ca. 21 dage er de færdige med at justere tiden. Det betyder altså, at når alle har skiftet til sommertid, går der 5 dage, og så er uret 1,5 minut foran. Det vil det så være indtil 28. oktober i de fleste hjem. Det skal nok gå, men havde det ikke været smartere at stile efter frekvensen 50,013 i stedet for 50,01?

Kennneth Frandsen
Hvem er det, der får noget ud af, at ‘regnskabet’ går i 0, når det er over så lang tid?

Jan Heisterberg
@Kenneth Frandsen: Det er vist en af de gamle kvalitetsfaktorer (lige som en snæver +/- margin for frekvensvaria­tion) som stammer fra en tid, hvor mange ure blev drevet af en ‘synkronmotor’ – og derfor kun ville gå rigtigt, hvis frekvensen overholdt kvalitetsfaktorerne. (Teknisk note: Synkronmotoren kører netop ‘synkront’ og er derfor akkumulerende, fordi antallet af omdrejninger, gearet ned, trækker viserne. Mangler der 10.000 cykler på strømmen, så mangler der et pæcist tilsvarende antal sekunder på uret.)

Fortsæt gerne debatten her under artiklen.

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, det er spændende at dette var ugens mest debatterede, men svar på de "simple" spørgsmål har i (ing.dk) ikke givet.

1) over hvor lang tid har dette tab sket? Lige så lang tid som det tager at genvinde den tabte tid? Hvorfor har man så ikke opdaget det før?

2) I skriver at der mangler 113GWh. Hvor blev de af? Kan man vende konstateringen om og sige Der er brugt 113GWh end der er produceret?

3) Er i sikker på at min måler hele tiden har vist korrekt? eller bliver det gennemsnitlig korrekt når den kommende justering er overstået?

  • 0
  • 2

Kunne vel ordne det. Det er jo ikke en naturlov, at faseændringen relativt til 50Hz skal være 0 over et døgn.
Alle har åbenbart været tilfredse med at frekvensen lå lidt lavere end den burde, og hvis ingen svinger taktstokken og siger, nu er det nok, så bliver det bare sådan.

  • 1
  • 3

Jeg kan huske at vi til elektronik skulle bygge et ur, der netop fungerede baseret på de 50Hz.
Men alt hvad jeg siden har splittet ad indeholder normalt et 32,768KHz krystal - så det undrer mig at så mange ting stadig kører på 50Hz.
Alt afhængig af hvordan uret er, hvis der er multiplexet, så er 50Hz ikke nok, og der er alligevel et krystal.
Men det er åbenbart billigere at bruge de 50Hz?

  • 0
  • 0