Ugens debat: Dansen om coronaen

Kåre Mølbak er faglig direktør for Infektionsberedskab på Statens Serum Institut (SSI). Ifølge SSI har social distancering vist sig som et supervåben mod covid-19 og gjort det muligt at undgå flokimmunitet. Illustration: Skærmdump fra pressemøde i Statsministeriet

Læs nogle af holdningerne her og resten under artiklen.

Benny Amorsen

Det er så fantastisk! Nu er der håb forude! Der skal helt sikkert danses igennem nu. Det officielle Danmark, og dermed også Kåre Mølbak, skal have meget ros for, at selve indsatsen stort set har ramt plet under de givne forudsætninger.

Lars Andersen

Jeg håber, du har ret. Det er virkelig positivt at se kurven for indlæggelser falde. Det vil være utroligt deprimerende at se den graf stige igen.

Martin Zacho

Du kan være helt sikker på, den vil stige igen.

Katja Adolf

Ros for at have forladt tanken om 10.000-20.000 dødsfald som pris for flokimmunitet.

Mikkel Thrane

Stor respekt for Ingeniørens journalister – i denne sag såvel som generelt! Godt at se, at SSI er ved at vågne op og klar til kamp – sådan da. Men hold da helt op, hvor har de været langsomme og snæversynede – og ikke mindst uklare i kommunika­tionen. Kom nu ind i kampen og lav en strategi med mange knapper (ikke bare afstand mv.), der kan sikre et fortsat smittetryk under 1, mens samfundet kommer i gang! Glem alt om at sigte mod 1,2 – det bliver en selvopfyldende profeti, som WHO siger. Vi kan spare 10.000 liv, og jeg ved ikke hvor mange lungeskader og triste skæbner, hvis vi er proaktive.

Thomas Frederiksen

Det kan blive et interessant efterår. Krudtet er vådt, kassen er tom, immuniteten er lav og en vaccine mange måneder væk. Godt, man ikke skal spå om fremtiden.

Thomas Mygind

Det bliver godt nok spændende at se, hvor meget man kan åbne op for samfundet, før R0>1! Selvom at det meste smitte sker i hjemmet, så er det en meget vanskelig størrelse at gøre noget ved i praksis, så det kan godt være, vi skal begrænse vores åbne samfund en del ? Det andet spændende spørgsmål er, hvornår vaccinen kommer, så vi igen kan besøge vores forældre, bedsteforældre m.v.

Ole Rasmussen

Et andet spørgsmål kunne være, om mundbind kunne gøre, at vi kunne mødes med flere.

Jacob Gorm Hansen

Mundbind er jo noget, man mest bruger i udlandet. Derfor kan det umuligt virke her.

Anders Jakobsen

Det er faktisk rimeligt godt gået, at befolkningens adfærd har kunnet overbevise myndighederne om, at vi har flere muligheder. Endnu et eksempel på, at en af de bedste egenskaber, man kan have under en krise, er at kunne tilpasse sine holdninger, når fakta viser sig at være anderledes, end man troede.

Flemming Bach Thomassen

Hvor er jeg glad for at læse en artikel hvor jeg kan være enig i 80% af det, Kåre Mølbak siger, hvor jeg tidligere var stort set uenig i det hele.

Og de sidste 20%? Han siger, at med et lavt antal smittede kan vi ikke lave traditionel smitteopsporing. Det kan vi - netop fordi der et lavt antal smittede - og det skal vi, og det er effektivt. Hvis det følges op af isolation af de smittede. Også isolation fra familien.

Fortsæt gerne debatten under denne artikel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Læs JEL: Novacene og se eller gense: Star Trek Voyager S5 E14 "Bliss". Hvis man ser på JHU Corona, ser vores kurve (confirmed) nærmest ud til at være "stejlere end nogensinde". Lur mig om den 2. bølge nærmer sig - og hold ud, hvis karantænekulleren er til at bære;-) Hvor jeg dog hader, at fremstå pessimistisk. Men instinktet er vanskeligt, at undertrykke ...

 • 0
 • 4

Hvis man ser på JHU Corona, ser vores kurve (confirmed) nærmest ud til at være "stejlere end nogensinde".

Disse tal man ser på de forskellige oversigter skal tages med et vist forbehold og midling. Confirmed cases afhænger jo meget af hvem og hvor meget man tester. Som i Danmark har det sikkert også ændret sig i andre lande og der kan være huller i rapporteringen. Det er godt at tallene og kurverne er der, men jeg har svært ved at vurdere deres betydning. I gennemsnit dør der hver dag i Danmark 150 mennesker, fortrinsvis ældre mennesker, så at der dør 5 til 15 med covid hver dag er ikke så voldsomt i den sammenhæng, og heller ikke at det mest er ældre mennesker. Er der nogle bud på hvilke tal eller kombinationer der giver mening?

 • 5
 • 0

JHU sammenligner nationale oplysninger dag for dag, men det er den jeg har fuldt siden starten af marts.

Den følger jeg også plus https://mackuba.eu/corona/#italy Og af personlige årsager (familie) https://covid19.colorado.gov/ Colorado har ca. samme befolkning som Danmark. Et interessant tal kunne være hvor mange der i øjeblikket er detekteret smittede og altså kan smitte andre. Man kan vurdere det ud fra differensen mellem confirmed og recovered, men rapporteringen af recovered er sporadisk og lidt tilfældig.

 • 1
 • 1

Jeg synes, der er en del argumenter for at inddæmme og udskyde spredning af covid-19 gennem testning og karantæne: Man undgår dødsfald og permanente lungeskader mv. Man kommer tættere på en vaccine Man kan åbne for mere økonomisk aktivitet, fordi de smittede hurtigt isoleres Der vil nok være nogle smittede, der ikke testes, men det vil være mildere tilfælde. Ved at sætte de mest syge i karantæne, får man formentlig reduceret udbredelsen af de værste versioner (mutationer) af virus. Hvis der kommer flere bølger af epidemien, vil disse sandsynligvis være en mildere mutation. Det modsatte skete efter sigende under den spanske syge under 1. verdenskrig, hvor de mest syge soldater blev sendt tilbage fra fronten, hvorfor det var de værste mutationer, der blev udbredt. i samfundet.

 • 2
 • 0

Det er uklart om du tænker på Danmark, Europa eller verden. Situationen er jo ganske forskellig. Danmark, og flere af vore nabolande har epidemien nogenlunde under kontrol, med klart nedadgående kurver. Østeuropa har holdt epidemien på et lavt niveau, men det gør det også svært at se hvilken retning de bevæger sig i. De hårdest ramte lande som Belgien, Spanien og Italien har tydeligt fået vendt udviklingen, med nedadgående kurver de seneste par uger. Kun i UK og Sverige har vi ikke set en klar nedgang, kun en udfladning. Ser vi uden for Europa er situationen noget anderledes. USA viser en vis udfladning, men det skyldes specielt New York, som er sammenlignelig med de hårdest ramte lande i Europa. Men i mange af de ikke nær så ramte stater er smitten på vej op. Hvad vej det går er meget svært at spå om, også fordi der er så stor ueninghed om hvad der skal gøres. Asien er meget forskellig. Hvor flere af Kinas nabolande stort set har undgået smitten, stiger den stejlt i lande som Rusland og Indien med nabolande. Lande som tegner sig for en stor del af verdens befolkning. Fra Afrika og dele af Sydamerika er de tal vi får meget usikre. Og deres muligheder for at undgå epidemien dårlige. Så set på verdensplan er jeg bange for at vi er langt fra at have set det værste.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten