Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ugens debat: Computere skal ikke ordne alt i skoleklassen

På Hornbæk Skole i Helsingør er man startet skoleåret uden Chromebooks. Fra venstre til højre sidder Ingeborg Markvarden, Julia Fredsted, Neelas Wirth og Molly Samssund og arbejder på sjette-klasses-matematikopgaver på Hornbæk Skole. Illustration: Louise Olifent

Per Skafte

Tillad en, der har undervist i 46 år, heraf 3½ år i gymnasiet og mere end 25 år på DTU og tillige udviklet undervisning for finansverdenen og private virksomheder, at indskyde et par bemærkninger: Undervisning er vor eneste vej frem: Vi skal leve af en veluddannet befolkning. Computere er kommet for at blive. Når der udvikles programmer, der kan løse alle opgaver stillet fra oldtiden og frem til ca. 1980, skal man ikke blive ved med at stille opgaver på samme måde som fra oldtiden og til 1980, og så undre sig over, at elever og studerende benytter programmerne til at løse dem ... (Psst: Man skal forny undervisningen. Det kræver, at man sætter sig ind i, hvad programmerne kan.)

En nu pensioneret kollega fremførte jævnligt den holdning, at »vi burde tvinge de studerende [ved DTU] til at regne i hånden det første halve år« – hvortil jeg gerne svarede: »Og vi burde tvinge dem til at lære at køre med hestevogn, førend de fik lov at tage kørekort.«

M.a.o.: Verden har udviklet sig, vi skal udvikle os med den. Det er krævende – og bliver mere og mere krævende – men det er ikke umuligt. Jeg ved det - for jeg har levet af det ...

Dennis Benneballe Arnold-Grade

Undervisningen skal fornys, siger du. Fordi der er programmer der kan løse opgaver? Jeg forstår ikke helt, skal vi så stoppe med at lære at skrive, fordi vi kan tage videoer af hinanden eller indtale talebeskeder? Eller hvad er dit budskab her?

At man skal forandre undervisningsformen? Jeg er enig med dig i, at man bør sætte sig ind i, hvad programmerne kan, og netop dette er jo et argument for ikke at bruge en computer eller programmer for at lære. Jeg er ikke selv imod at man bruger nogle it-værktøjer til at gøre undervisnigen mere effektiv eller spændende, men mere som en nice to have, slet ikke som en need tohave. Vi bør også kunne klare os uden en computer, ikke kun i situationer, hvor vi løber tør for batteri, men også for, at vi ikke på et eller andet tidspunkt mister evnen til at arbejde videre med noget, som blev opfundet for mange hundrede år siden. Eller sagt lidt mere billedsprogligt: Vi skal stadig vide, hvordan vi programmerer en lommeregner og fortæller den, hvordan man regner noget ud.
Som på mange andre skoler er computere her i brug på Lille Værløse skole. Men på Ingeniørens it-medie Version2 har debatten i sidste uge bl.a. handlet om, om det egentlig er hensigtsmæssigt at anvende dem bredt. Foto: Ritzau/Scanpix

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

..man bør sætte sig ind i, hvad programmerne kan, og netop dette er jo et argument for ikke at bruge en computer eller programmer for at lære...

Især "hvad programmerne kan og ikke kan.."

Jeg er ikke selv imod at man bruger nogle it-værktøjer ..

Amen.. der er jeg enig - nice to have. Men HW og SW er lavet af mennesker med samme ugennemtænkte problemer og fejl, som overalt på andre områder.

It-området er hverkent velsignet af guder eller ukendte overmennesker, og sålænge de uvidende (lærer/chefer/ledelse) ikke magter at erkender begrænsningerne, så laver skolerne fortrinsvis folk til samlebåndet på fabrikker.

En elev skal alene bestå fordi eleven faktisk evner den pågældende disciplin/faget i rimelig grad, og ikke blot evner at betjene it-udstyret til et brugbart svar.

  • 10
  • 1

Vi kan opnå meget mere med computere i undervisningen end vi gør i dag - vi er kun lige startet med at anvende computere. Og det meste af undervisningen foregår traditionelt. Computerens funktion i undervisningen kan sammenlignes lidt med lommeregneren. Som et hjælpemiddel, men det er ikke den der foretager den egentlige undervisning.

Jeg ser frem til, at lærerne totalt afskaffes og sendes på pension, samt at alt undervisning overgår til computere. De lærere der er tilbage, får enten job som børnepassere, så de kan holde øje med børnene, og måske lege med dem i frikvarteret, men ikke som underviser. Måske vil der også være lærere, der arbejder med udvikling af nyt undervisningsmateriel, og som man måske kan komme i kontakt med via computeren.

Hvis computerne totalt overtager undervisningen, så er muligt med individuel og interaktiv undervisning af hver enkelt elev. Computeren ved præcist, hvad eleven kan, og kan undervise eleven effektivt efter det. Er den i tvivl om, hvad eleven kan, så kan den stille spørgsmål, og få afklaret det. Det er muligt, at tilrettelægge individuelle undervisningsforløb, efter elevernes ønsker og kvalifikationer, så de ikke skal bruge bunker af tid på at lære noget overflødigt, de hverken gidder, kan bruge, eller ønsker at lære, og som de sandsynligvis alligevel ikke får lært, men i stedet kan man satse på, at undervise dem effektivt i det de gerne vil lære, som de er dygtige til, og som de sandsynligvis skal arbejde med senere i livet. Computerne kan vide behovet for forskellige områder, og søge at motivere eleverne, til at have interesser og ønsker, indenfor det som er samfundets største behov, og stadigt anvende elevernes evner bedst muligt.

I dag findes youtube videoer, der kan undervise mange gange bedre, end en dansk skolelærer. Og jeg er ret sikker på, at skolens dage med manuel undervisning er talte. Det er simpelthen ikke godt nok og man spilder børnes tid. Den kan bruges bedre på at se gode youtube videoer.

  • 0
  • 24

Blyanter er trods navnet ganske ugiftige, men kan være spidse.

Det med at finde ud af hvad, hvor og hvordan kan sagtens vente til ungdomsfag eller endnu senere,

Computere og elektronik kan være sjovt at lege med, men er meget langt fra det eneste poderne har brug for - det sociale og menneskelige bør komme først.

Vi må ikke droppe pædagoerne!

  • 8
  • 0

Computere og elektronik kan være sjovt at lege med, men er meget langt fra det eneste poderne har brug for - det sociale og menneskelige bør komme først.

Jeg er helt enig. Men for ordblinde er der bare så mange værktøjer i dag. De køre på pc og telefon, ikke på blyanten. Til gengæld giver de ordblinde en chance for at være med, på helt samme niveau som andre elever.

Og der er meget stor forskel på lærernes brug af it.

Min søn er lige kommet i udskolingen (7.klasse) og skal til at bruge pc dagligt i skolen. Tidligere var det blyanten. ?

Min datter har på samme skole brugt pc dagligt siden 5. Klasse. I alle fag.

  • 1
  • 0

Jeg har en halvlang erfaring fra gymnasieverdenen, og kan se at brugen af computere gør at man på flere måder kan lave en bedre undervisning. Der hvor jeg underviser bruger vi e-bøger - altså bøger der ligger på internettet og læses på computeren. De betyder blandt andet, at det er let at kombinere flere bøger i samme fag, i stedet for at være bundet til de eksempler og det indhold der er i en enkelt bog.

Når elever laver opgaver på computer, kan de bruge google-docs, så eleverne i en gruppe samtidig kan se det samme dokument og arbejde på det. De får langt lettere ved at samarbejde og diskutere det de er igang med.

Eleverne har samtidig adgang til langt mere materiale når de skal lave projekter, end dengang de var bundet til den bog biblioteket havde om emnet. Det var svært at snakke kildekritik, dengang eleverne kun havde en enkelt eller to kilder til deres arbejde, nu har de let adgang til så mange seriøse kilder, at de kan sammenligne og vurdere dem.

I fysik foregår en stor del af målingerne idag med sensorer som kan lagre måleresultater direkte i en computer. Det gør at vi ikke længere kun har to eller tre værdier fra et forsøg, men måske 60 forskellige værdier som vi kan lægge ind i et regneark. Eleverne har nok data til at diskutere fejlkilder og hvor pålidelige resultaterne er. Det var umuligt uden computere.

Så har vi systemet lectio, hvor eleverne har eletroniske skemaer og hvor jeg kan lægge materiale ud til den enkelte time. Jeg kan også lægge opgaver ud, og de kan oploade deres besvarelser, så de ikke er bundet til at skulle aflevere en papirkopi på et bestemt tidspunkt. Det er også let for eleverne at bytte opgaver, så de kan kommentere hinandens opgaver i stedet for at de kun får mine kommentarer.

Det her er kun nogle eksempler på de nye muligheder som computere og IT giver i undervisningen. Selvfølgelig kan vi undervise uden, ligesom man nogle steder i verden må undvære bøger, men det er altså ikke det samme. Problemet er at man som lærer - og elev - let kan blive for ambitiøs - det er muligt at lave noget som er nyt og langt bedre, så det kan være svært at sige, hvornår nok er nok.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten