Uforklarlig stigning i ozonødelæggende gasser

10. marts 2014 kl. 10:466
Udledningen af CFC-gasser stiger fra ukendte steder på den nordlige halvkugle, og synderne kan være insektbekæmpelsesmidler, elektronik eller gasproduktion til varmepumper.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et smuthul i loven om ozonnedbrydende stoffer kan skabe et voksende hul i ozonlaget. Undtaget fra Montreal-Protokollen fra 1987 er nemlig stoffet CFC-113a, som industrien kan søge om at bruge trods et generelt forbud mod CFC-gasser.

Et hold internationale forskere fra Storbritannien, Tyskland, Australien, Frankrig, Holland og Schweiz måler nu stigende koncentrationer af stoffet i atmosfæren både på den nordlige og sydlige halvkugle, skriver universitetet i East Anglia i Norwich, Storbritannien, i en pressemeddelelse.

Forskerholdet har undersøgt luftprøver over Tasmanien og prøver af luft fanget i Grønlands is. Prøverne afslører fire forskellige CFC-gasser, og gasserne har først spredt sig til Grønland og siden til Tasmanien, så kilderne skal findes på den nordlige halvkugle, lyder det.

De fire CFC-gasser:
- CFC-112 og 112a: Kan stamme fra produktion af opløsningsmidler til at rense elektronikprodukter
- CFC-113a: Indgår i produktion af insektbekæmpelsesmidler og ved produktion af gasser til varmepumper
- HCFC-133a: Bruges til produktion af gasser til varmepumper

CFC-113a har forskernes særlige fokus, da udledningerne af denne gasart er fordoblet fra 2010 til midten af 2012. CFC-113a bliver blandt andet brugt til at producere de HFC-gasser, der er alternativet til CFC-gasserne. HFC-gasserne bruges blandt andet til varmepumper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CFC-113a bliver også brugt til produktionen af nogle insektbekæmpelsesmidler, mens andre af CFC-gasserne indgår i produktion af opløsningsmidler til at rense elektronikprodukter. Luftprøver taget fra fly skal nu afgøre, præcis hvor gasserne stammer fra, skriver Reuters

Indtil videre er koncentrationen af CFC-gasserne på et meget lavt niveau, helt præcis 74.000 millioner ton. Det er mindre end en 500. del af den koncentration, som blev målt i 1990’erne. Dengang førte koncentrationerne til et stort hul i ozonlaget over Antarktis, som spredte sig til flere steder på kloden.

Læs også: Nu er der også hul i ozonlaget over Skandinavien

I dag findes ozonhullerne stadig, men er i gang med at lukke sig. Der vil dog gå mellem 50 og 100 år, før de er helt lukkede, hvis det overhovedet sker. Uden Montreal-Protokollen har forskere dog vurderet, at vi i dag ville have et globalt ozonhul, som havde påvirket stort set alle på Jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Montreal-Protokollen er ofte blevet fremhævet som et eksempel på, at vi mennesker kan påvirke klimaet og forhindre egne ødelæggelser, og holdet af forskere opfordrer ligeledes til handling over for de nyligt fundne CFC-stoffer.

»Gasserne bliver nedbrudt meget langsomt i atmosfæren. Selv hvis udledningerne blev stoppet, vil de stadig være i atmosfæren i mange årtier endnu,« siger ledende forsker Johannes Laube fra den britiske forskergruppe til BBC.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
10. marts 2014 kl. 23:50

Det er da lidt mærkeligt/absurt at bekæmpe fossile brændsler med klima som begrundelse, for at anbefale alternativer, som tilsyneladende er mere aggressivt mod klimaopvarmning.

Er det manglende politisk viden, eller ideologisk dogmatisme ? Uanset, giver det både reel negativ effekt og principiel mindre politisk troværdighed.

5
10. marts 2014 kl. 23:15

jeg læste dengang ozonhullet var populært i medierne at gasserne tog omkring 30 år om at nå op til ozonlaget...

Dvs. peak ozonhul burde ligge 30 år efter man nedbragte udledningen.. Hvad har gjort at hullet lukker sig nærmest spontant efter nedbringelsen?

4
10. marts 2014 kl. 22:55

CFC-113a, HCFC-133a: Bruges ved produktion af gasser til varmepumper hhv. til produktion af gasser til varmepumper.

Hvornår blev det en modedille med varmepumper? Gæt 2010?

3
10. marts 2014 kl. 20:19

Nej,- det er da klart..

2
10. marts 2014 kl. 12:29

"Indtil videre er koncentrationen af CFC-gasserne på et meget lavt niveau, helt præcis 74.000 millioner ton."

Det kan nu ikke helt passe. Artiklen fra UEA: "New research published today in the journal Nature Geoscience reveals that more than 74,000 tonnes of three new chlorofluorocarbons (CFCs) and one new hydrochlorofluorocarbon (HCFC) have been released into the atmosphere."

Artiklen fra Reuters: "In total, the scientists estimated more than 74,000 metric tons of the four had been released to the atmosphere."

Der er altså tale om en udledning på 74e3 tons - ikke 74e9 tons. Desuden kan koncentration ikke beregnes i tons.

-Eivind

1
10. marts 2014 kl. 11:22

Mennesket har brug for køling og alle CFC gasser vil alligevel blive lavet og brugt, og Kina overhaler os bare indenom, hvis vi ikke udleder store mængder CFC gasser. Vi kan alligevel intet gøre, det er bare spild af penge.

.....jeg forsøgte lige at køre CO2 analogien på Ozonskadelige stoffer - måske lidt søgt, men alligevel :-)