Uforklarlig fordobling af mystisk madsygdom

Knap dobbelt så mange danskere blev sidste år ramt af en listeriainfektion i forhold til 2008. Tallet steg fra 51 til 97, og det danske tal har i flere år været højere end i resten af Europa.

I Danmark er der 1,8 tilfælde per 100.000 borgere, mens forekomsterne i resten af Europa ligger på mellem 0 og 1,3 tilfælde per 100.000 borgere.

På trods af stigningen har det været umuligt at finde årsagen for en arbejdsgruppe med eksperter fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Der har for eksempel ikke været en stigning i antallet af kontrolprøver, hvor EU's grænseværdier for mængden af listeriabakterier var overskredet.

DTU Fødevareinstituttets kostundersøgelser viser til gengæld, at ældres kostvaner har ændret sig gennem de sidste 5-10 år. De spiser flere bløde oste, mere røget fisk og kødpålæg, som er den slags spiseklare fødevarer, de fleste listeriainfektioner mistænkes for at stamme fra.

Det er interessant, fordi Listeria især rammer ældre, spædbørn, gravide og personer med et svækket immunforsvar. 85% af dem, der i 2009 fik en listeriainfektion, var over 60 år, mens 32% var 80 år eller derover.

Kan ikke forklare stigningen

»Men de ældres ændrede madvaner kan ikke alene forklare stigningen i listeriatilfælde, og arbejdsgruppen har ikke kunne finde andre årsager ud fra de tilgængelige data. Der er derfor et stort behov for at få mere viden på området,« siger Jens Kirk Andersen.

Listeriabakterier bliver overført til mennesker fra fødevarer, og i modsætning til de fleste andre sygdomsfremkaldende bakterier, så vokser Listeria også ved køleskabstemperatur.

»Det kan være svært at identificere smittekilderne til listeriainfektioner, fordi der går fra to dage op til to måneder, fra man er blevet smittet, til listeriainfektionen bryder ud. Mange patienter kan forståeligt nok ikke huske, hvilke fødevarer de har spist for så lang tid siden,« forklarer seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Listeriabakterier kan give alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis, og hos gravide kan infektionen også sprede sig til fosteret. Dødeligheden er høj - 20-30% - især blandt ældre med et svækket immunforsvar.

1,7 millioner kroner til forebyggelse

De foreløbige data fra 2010 tyder ikke på, at stigningen fra 2008 til 2009 fortsætter. Statens Serum Institut har indtil videre registreret 26 tilfælde i år, hvilket er på niveau med antallet af tilfælde i 2008.

Men for at forebygge flere tilfælde, blev der i Fødevareforliget afsat 1,7 millioner kroner til bekæmpelsen af Listeriabakterierne. Pengene skal bruges til at udvikle værktøjer til egenkontrol for virksomhederne. Udover det, skal der også iværksættes en kontrolkampagne mod virksomheder ligesom danskere i risikozonen skal oplyses om faren ved Listeria-bakterien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En grundig polsk undersøgelse af rotters smittespredning viser at rotter indeholder Listeria. Ergo, der hvor der er rotter er der også Listeria.

  • 0
  • 0

Der hvor der er mennesker og fødevare er der rotter, ergo der er listeria overalt. Dog vil man med alm hygiejne kommer langt i bekæmpelsen af listeria.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten