Uenighed i EU udskyder afstemning om glyphosat

Til juni udløber godkendelsen af glyphosat, der er det aktive stof i sprøjtemidler som Roundup, og det begynder at haste med en eventuel fornyelse.

Derfor har EU's Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder været samlet mandag og tirsdag for at diskutere fornyelsen og eventuelle forbehold. Men de er tilsyneladende ikke kommet til enighed, hvorfor en afgørelse endnu ikke er faldet, fremgår det af flere kilder på bl.a. Twitter, hvor EU-journalist Lorenzo Consoli skriver, at det er hjælpestofferne i sprøjtemidlerne, der bliver fokuseret på.

Christel Schaldemose, som sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, skriver på sin profil, at hun ikke støtter en godkendelse af fornyelsen, hvorimod den officielle udmelding fra den danske regering hidtil har været, at Danmark stemmer ja til fornyelsen.

Læs også: EU-Kommissionen vil have udfaset ti sprøjtemidler i Danmark

Blandt de mere glyphosat-skeptiske lande finder vi Frankrig, Holland, Italien og Sverige, som har tænkt sig at stemme imod eller har forbehold over for en fornyelse i sin nuværende form. Tyskland vil helt undlade at stemme, skriver bl.a. Reuters og ecowatch.com.

Jubel hos de grønne organisationer

Det var ellers tyske forskere, der fremlagde efterårets Efsa-dokumentation for, at glyphosat ikke skulle være kræftfremkaldende, og som virkelig fik debatten op i det røde felt.

Tidligere i 2015 havde WHO’s kræftagentur nemlig konkluderet, at glyphosat var ‘sandsynligvis kræftfremkaldende’, og selv om Efsa blev ved med at understrege, at konklusionerne ikke var blevet til på samme grundlag, har det blot båret ekstra brænde til bålet, eftersom hemmeligholdte rapporter ikke gjorde det muligt at se, præcis hvad Efsa havde gjort.

Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO

Udsættelsen glæder de grønne organisationer, fremgår det tydeligt af Twitter. Til Ingeniøren siger Greenpeaces politiske rådgiver i Danmark, Jan Søndergård, at det er sørgeligt og grænsende til det pinlige, at den danske regering ikke undlod at stemme på linje med den tyske.

»Når det er åbenlyst for alle, at der hersker total uklarhed om glyphosats sundheds- og miljømæssige risici, er den danske regerings opbakning til en fornyet godkendelse af glyphosat helt frem til 2031 et knæfald for Monsanto og det konventionelle landbrug,« siger han.

Næste gang, komiteen har programsat et møde, er 18. maj. Der er det således ved at være sidste udkald, hvis ikke der skal opstå et lovmæssigt vakuum, hvor godkendelsen hverken er fornyet eller direkte afvist.