Udvidelsen af Aarhus Havn kaldes CO2-neutral: 'Som at sammenligne æbler og pærer'

Plus20. marts kl. 05:003
Udvidelsen af Aarhus Havn kaldes CO2-neutral: 'Som at sammenligne æbler og pærer'
Striden om klimaregnskabet for udvidelsen af Aarhus Havn står om det markerede areal til højre på denne visualisering. Første fase skal stå klar i 2030, og havnen vil efter planen være fuldt udbygget i 2052. Illustration: Cowi for Aarhus Havn.
Aarhus Kommune har fremlagt en havneudvidelse som klimaneutral på et usikkert og forkert grundlag, vurderer forsker og klimaorganisationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er faldet flere for brystet, at Aarhus Kommune lancerer en udvidelse af havnen på 43 hektar som en gave ikke bare for erhvervslivet, men også for klimaet.

Ifølge aftalen, der er blevet kaldt ‘en CO2-neutral udvidelse af Aarhus Havn’, skal projektet nemlig anlægges klimaneutralt.

Den beregnede udledning af CO2 til beton, stål og andet i byggeperioden opvejes ifølge aftalen af en række kompenserende initiativer som opsætning af solceller og installation af landstrømsanlæg, så færger og skibe kan køre på el, når de ligger ved kaj.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. marts kl. 23:25

Det er jo komiske Jacob. Og COWI må have været på en meget bunden opgave, for de er naturligvis for kloge til ikke at vide, at regnemetoden IKKE vil tælle i det nationale klimaregnskab, og til ikke at vide, at den fremadrettede CO2-besparelse pr kWh vil falde til en femtedel, og til ikke at vide, at det afgørende er CO2 udledninger NU OG HER, og ikke en mulig, potentiel, måske indhentning om mange, mange år. Forhåbentlig da. Tilbage står en komplet afklædt borgmester. Pinligt.

2
20. marts kl. 13:49

Mere motorvej til lastbilstransporter? Der er vel ingen der vil nedsætte deres forbrug og dermed mindske transporbehovet.

1
20. marts kl. 09:24

Det mest ærgelige ved den planlagte havneudvidelse er, at der ikke er tænkt på at få en jernbaneløsning med. Der er både potentiale og konkrete kunder til en "rigtig" intermodalterminal i Aarhus, og det eneste oplagte sted at placere den, vil være på Aarhus havn i forbindelse med en havneudvidelse. Der er sporforbindelse til containerterminalen i dag, men konceptet dér er ikke til fuld toglængde, og kun til containere - der helst skal videre med skib. Der er ingen steder i nærheden af Aarhus, hvor løstrailere, veksellad eller konventionelle godsvogne kan betjenes - og kunder med containere fra Europa til Aarhus området, skal betale ekstra. Der har tidligere været lavet analyser, der viser et potentiale på op til 20 daglige godstog til Aarhus. Det er der nok ingen, der tror på. Men en grøn omstilling kræver jernbaneløsninger dér, hvor det giver mening. Så det er ærgerligt, at det ikke tænkes med, når nu man havde chancen for at løse det i Aarhus.