Udvalg skal løse kabel-knude
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Udvalg skal løse kabel-knude

I foråret sagde et politisk flertal udtrykkeligt NEJ til at udbygge elnettet med nye luftledninger - på tværs af den hidtidige praksis.

Det betød dels, at Energinet.dk?s måtte sætte et stort net-forstærkningsprojekt på standby og vælge en kabelløsning for tilslutning af Horns Rev havmølleparkerne - dels at daværende trafik- og energiminister Flemming Hansen nedsatte et infrastruktur-udvalg, som på rekord-tid skal prøve at løse kabelknuden: Altså finde ud af, hvilke behov der er for netudbygning, om man skal udbygge i luften eller i jorden - og hvad de forskellige løsninger kommer til at koste. Udvalget skal afrapportere 1. marts.

Formand for udvalget er planlægningsdirektør Peter Jørgensen fra Energinet.dk:

»Vi håber på, at vi kan få etableret et nyt planlægningsgrundlag, så vi kan få gang i den nødvendige netudbygning. Det er klart, at et valg af dyrere kabel-løsninger frem for luftledninger vil få konsekvenser for samfundsøkonomien i alle vore planer og projekter,« siger han og tilføjer, at det derfor er vigtigt, at politikerne kommer til at kende økonomien bag de forskellige løsninger.

I udvalget gennemregner man ifølge Peter Jørgensen mange forskellige kabel-tekniske muligheder og deres økonomi. Fra vekselstrøms-luftledninger til vekselstrømskabler i jorden, som kræver kabelstationer undervejs - over de moderne jævnstrømskabler, kaldet HVDC-Light og til traditionelle jævnstrømskabler, som kræver elektronik og styring for at kunne arbejde sammen med vekselstrøms-nettet.

Ud over det rent kabeltekniske skal udvalget også se på de landskabs- og miljømæssige konsekvenser af forskellige udbygningsmodeller, ligesom effekten på forsyningssikkerheden, el-markedets funktion samt samfundsøkonomien af de forskellige udbygnings-modeller skal fremlægges.

»Vi tager udgangspunkt i eksisterende fremskrivninger, beregninger og planer, men det vil for eksempel være muligt at ændre placeringer af en havmøllepark, hvis det er smartere i forhold til net-udbygningen,« siger Peter Jørgensen og understreger, at Energinet.dk som sådan ikke har nogen præferencer for hverken kabler eller luftledninger.

Analyse giver grønt lys

Brancheforeningen Vindmølleindustrien udgav i sommer en teknisk-økonomisk analyse af fordele og ulemper ved 50 procents vindkraft i elsystemet. Rapporten er udarbejdet af Ea Energianalyse, og den viser blandt andet, at man godt kan udbygge med store mængder vind og med kabler i jorden - uden at det behøver at blive særlig dyrt. I praksis har man brugt HVDC-Light kabler.

Økonom i brancheforeningen, Rune Moesgaard, er derfor meget spændt på udvalgets konklusioner:

»Vi fornemmer, at Energinet.dk er en anelse konservative i deres tilgang til kabel-spørgsmålet. Derfor synes vi, det er godt at få vendt bøtten og måske også få åbnet for, at vi som nation tør gå foran og anvende nogle af de nyeste løsninger på kabelområdet,« siger han.

Læs mere på nettet:

Dokumentation

Link til Vindmølleindustrien rapport:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten