Udvalg: Elhandels- og netselskaber må ikke dele logo

1. december 2014 kl. 17:373
Dansk Energi er rygende uenig med elhandelsselskaberne, der jubler over et forslag fra Elreguleringsudvalget om at forbyde, at netselskaber og elhandelsselskaber deler navn og logo.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dansk Energi er lodret imod et forslag fra Elreguleringsudvalget om, at netselskaber og elhandelsselskaber ikke længere må dele navn og logo.

Forslaget, der skal markere en skærpet adskillelse af en elkoncerns netaktiviteter, som er en monopolydelse, og dens elhandelsaktiviteter, som er konkurrenceudsat, stammer fra rapporten En fremtidssikret regulering af elsektoren, der blev præsenteret på et pressemøde i Energistyrelsen mandag.

»Forslaget er noget pjat,« mener vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge. Han mener ikke, at det er bevist, at adskillelse vil fremme konkurrencen på elmarkedet.

Det mener til gengæld Fri Elhandlere, som repræsenterer elhandelsselskaber, der ikke er tilknyttet et netselskab. Foreningen kalder forslaget for den mest positive, enkeltstående nyhed i Elreguleringsudvalgets rapport:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Forbrugerne har ikke en jordisk chance for at få et overblik over et i forvejen kompliceret marked, når selskaberne har samme navn, logo, grafiske identitet, mailadresser og telefonnumre. Den sammenblanding er konkurrenceforvridende, og derfor er det glædeligt, at udvalget nu vil have mere tydelighed,« siger direktør Jette Miller, De Frie Energiselskaber, i en pressemeddelelse.

Også Forbrugerrådet Tænk, som har deltaget i udvalget, lægger stor vægt på navne- og logospørgsmålet:

»En undersøgelse, vi fik foretaget i forbindelse med udvalgsarbejdet, viser, at forbrugerne er meget forvirrede over den nuværende praksis. Så det er vigtigt, at adskillelsen af net- og handelsselskabet rent logo- og navnemæssigt bliver ført ud i livet,« påpeger cheføkonom Martin Salomon fra Forbrugerrådet Tænk.

Enighed om 'bundsolid' analyse

Når man lige ser bort fra uenigheden om navne og logoer, var der generel tilfredshed i elsektoren med udvalgets digre og længe ventede rapport om fremtidens regulering af elsektoren, som har været to år undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elnetselskaberne, som ifølge udvalget skal reguleres på en ny måde, kalder via deres brancheforening rapporten for en ’bundsolid analyse’.

Læs også: Udvalg: Drop forældet og tilfældig regulering af elsektoren

I en pressemeddelelse fra Dansk Energi hedder det, at man stoler på, at både politikere og myndigheder nu vil drage konsekvensen af Elreguleringsudvalgets grundige arbejde og sikre, at de nødvendige investeringer så også finder sted, når netselskaberne drives ud fra forretningsmæssige principper.

»Det betyder eksempelvis noget så banalt som, at investeringer skal forrentes ordentligt, for at de finder sted. Det er ikke tilfældet i dag,« siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Vicedirektør Anders Stouge, ligeledes Dansk Energi, påpeger dog, at det er vigtigt, at de nye, foreslåede effektiviseringskrav bygger på saglige analyser og ikke som sparekravet til sektoren i forbindelse med energiforliget eller de krav, der blev stillet i forbindelse med vækstpakken:

»Effektiviseringskravene skal være realistiske og nogle, som selskaberne kan indfri«, sagde han efter lanceringen af rapporten. Den viser ifølge Dansk Energi også, at potentialet for effektivisering det næste årti stort set allerede er høstet.

Energinet.dk, som har været genstand for udvalgets analyser, kalder ligeledes rapporten god og solid med mange gode anbefalinger omkring selskabets drift.

For eksempel omkring en afklaring af Energinet.dk’s forskellige roller, omkring definitioner af forsyningssikkerhed og forslag til øgede effektiviseringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er klar til at trække i arbejdstøjet og følge anbefalingerne,« siger adm. direktør i Energinet.dk, Peder Østermark Andreasen.

Fjernvarmen ville have været med

Dansk Fjernvarme er derimod ikke tilfreds med rapporten, fordi fjernvarmeselskaberne – hvoraf mange har elproduktion – og deres synspunkter slet ikke har været inddraget i arbejdet.

»El og varme hænger sammen, og derfor kan elsektorens regulering ikke undgå at få indflydelse på fjernvarmen og selskaberne – for eksempel omkring hvorvidt tarifferne er så lave, at det kan betale sig for fjernvarmeselskaberne at investere i varmepumper, som er vigtige for den grønne omstilling,« siger vicedirektør Kamma Holm Jonassen fra Dansk Fjernvarme.

Hun erkender dog, at kommissoriet for udvalget ikke har indeholdt noget om varmesektoren:

»Men når sektorerne er så tæt forbundne, burde man i det mindste have bedt om vores input. Vi er slet ikke blevet hørt,« siger Kamma Holm Jonassen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. december 2014 kl. 21:20

Selve elprisen udgør jo langt den mindste del af prisen for 1kWh!
I må ikke ødelægge vores lokale andelsselskaber, som giver lokale arbejdspladser. Der skal være fokus på SmartGrid og effektiv energiudnyttelse. OG her er andelshaverne og brugerne af elnettet særdeles værdifulde aktører. Det handler om vores klima, og ikke kun om penge og store fusioner. For andelshaverne er det nærvær, deltagelse om mening med forbruget der er centralt.

Det lokale andelsselskab (netselskabet) ejer og driver nettet, det er her de lokale arbejdspladser ligger. Allerede i dag har de officielt intet med handel med energi at gøre, den del varetages af handelsselskaber som ikke er styret via monopolregler. I dag er elproducenter ligeledes adskilt fra netselskaberne og handelsselskaberne. Der er altså tre forskellige firmaer under tre forskellige sæt regler, som af forbrugerne opfattes som et selskab da de har "samme" navn og logo... Og meget ofte også de samme medarbejdere alt efter hvilken kasket de har på den pågældende dag/time...

En opdeling af selskaberne sikre konkurrence, da et firma ikke kan tjene på monopolforretningen og bruge overskuddet på at presse andre handelsselskaber ud af marked eller andre producenter ud af marked. Men en opdeling beskytter selvfølgelig ikke mod at et enkelt selskab kan sætte sig på elhandel i hele landet og via sin størrelse presse alle andre ud...

Hvis man frygter de mindre lokale netselskabers muligheder for at overleve, skal man være mere bange for den benchmarking der hvert år beskærer indtætsrammerne for netselskaberne med det eneste formål at de billigste overlever og resten fusionerer med de øvrige efterhånden som pengekassen bliver tom...

1
3. december 2014 kl. 17:52

Selvom private husstande siden 2003 har kunne vælge anden el-leverandør, er det kun 86% der har gjort det.

Min opfattelse er, at mange har prøvet at skifte og gået tilbage til deres gamle. Mange er trætte af gadesælgere, telefonopringninger og tilbud om gratis strøm 1. måned. Vi ved jo det stiger, så stop al den snak om at vores gode lokale elselskaber ikke kan have et logo, der står for det andelsselskab som forbrugerne ejer.

Selve elprisen udgør jo langt den mindste del af prisen for 1kWh! I må ikke ødelægge vores lokale andelsselskaber, som giver lokale arbejdspladser. Der skal være fokus på SmartGrid og effektiv energiudnyttelse. OG her er andelshaverne og brugerne af elnettet særdeles værdifulde aktører. Det handler om vores klima, og ikke kun om penge og store fusioner. For andelshaverne er det nærvær, deltagelse om mening med forbruget der er centralt.

Se på graferne i den nye rapport, og vi har jo nogle meget flotte tal for DK.

Så stop snak om nye logoer!