Dansk Energi er lodret imod et forslag fra Elreguleringsudvalget om, at netselskaber og elhandelsselskaber ikke længere må dele navn og logo.
Forslaget, der skal markere en skærpet adskillelse af en elkoncerns netaktiviteter, som er en monopolydelse, og dens elhandelsaktiviteter, som er konkurrenceudsat, stammer fra rapporten En fremtidssikret regulering af elsektoren, der blev præsenteret på et pressemøde i Energistyrelsen mandag.
»Forslaget er noget pjat,« mener vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge. Han mener ikke, at det er bevist, at adskillelse vil fremme konkurrencen på elmarkedet.
Det mener til gengæld Fri Elhandlere, som repræsenterer elhandelsselskaber, der ikke er tilknyttet et netselskab. Foreningen kalder forslaget for den mest positive, enkeltstående nyhed i Elreguleringsudvalgets rapport:
»Forbrugerne har ikke en jordisk chance for at få et overblik over et i forvejen kompliceret marked, når selskaberne har samme navn, logo, grafiske identitet, mailadresser og telefonnumre. Den sammenblanding er konkurrenceforvridende, og derfor er det glædeligt, at udvalget nu vil have mere tydelighed,« siger direktør Jette Miller, De Frie Energiselskaber, i en pressemeddelelse.
Også Forbrugerrådet Tænk, som har deltaget i udvalget, lægger stor vægt på navne- og logospørgsmålet:
»En undersøgelse, vi fik foretaget i forbindelse med udvalgsarbejdet, viser, at forbrugerne er meget forvirrede over den nuværende praksis. Så det er vigtigt, at adskillelsen af net- og handelsselskabet rent logo- og navnemæssigt bliver ført ud i livet,« påpeger cheføkonom Martin Salomon fra Forbrugerrådet Tænk.
Enighed om 'bundsolid' analyse
Når man lige ser bort fra uenigheden om navne og logoer, var der generel tilfredshed i elsektoren med udvalgets digre og længe ventede rapport om fremtidens regulering af elsektoren, som har været to år undervejs.
Elnetselskaberne, som ifølge udvalget skal reguleres på en ny måde, kalder via deres brancheforening rapporten for en ’bundsolid analyse’.
Læs også: Udvalg: Drop forældet og tilfældig regulering af elsektoren
I en pressemeddelelse fra Dansk Energi hedder det, at man stoler på, at både politikere og myndigheder nu vil drage konsekvensen af Elreguleringsudvalgets grundige arbejde og sikre, at de nødvendige investeringer så også finder sted, når netselskaberne drives ud fra forretningsmæssige principper.
»Det betyder eksempelvis noget så banalt som, at investeringer skal forrentes ordentligt, for at de finder sted. Det er ikke tilfældet i dag,« siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.
Vicedirektør Anders Stouge, ligeledes Dansk Energi, påpeger dog, at det er vigtigt, at de nye, foreslåede effektiviseringskrav bygger på saglige analyser og ikke som sparekravet til sektoren i forbindelse med energiforliget eller de krav, der blev stillet i forbindelse med vækstpakken:
»Effektiviseringskravene skal være realistiske og nogle, som selskaberne kan indfri«, sagde han efter lanceringen af rapporten. Den viser ifølge Dansk Energi også, at potentialet for effektivisering det næste årti stort set allerede er høstet.
Energinet.dk, som har været genstand for udvalgets analyser, kalder ligeledes rapporten god og solid med mange gode anbefalinger omkring selskabets drift.
For eksempel omkring en afklaring af Energinet.dk’s forskellige roller, omkring definitioner af forsyningssikkerhed og forslag til øgede effektiviseringer.
»Vi er klar til at trække i arbejdstøjet og følge anbefalingerne,« siger adm. direktør i Energinet.dk, Peder Østermark Andreasen.
Fjernvarmen ville have været med
Dansk Fjernvarme er derimod ikke tilfreds med rapporten, fordi fjernvarmeselskaberne – hvoraf mange har elproduktion – og deres synspunkter slet ikke har været inddraget i arbejdet.
»El og varme hænger sammen, og derfor kan elsektorens regulering ikke undgå at få indflydelse på fjernvarmen og selskaberne – for eksempel omkring hvorvidt tarifferne er så lave, at det kan betale sig for fjernvarmeselskaberne at investere i varmepumper, som er vigtige for den grønne omstilling,« siger vicedirektør Kamma Holm Jonassen fra Dansk Fjernvarme.
Hun erkender dog, at kommissoriet for udvalget ikke har indeholdt noget om varmesektoren:
»Men når sektorerne er så tæt forbundne, burde man i det mindste have bedt om vores input. Vi er slet ikke blevet hørt,« siger Kamma Holm Jonassen.
