Udvalg: Drop forældet og tilfældig regulering af elsektoren

Elsektoren skal gøres klar til en fremtid, hvor sol og vind bliver de fremherskende elproducenter fremfor store kraftværker, og hvor vækst, funktionalitet og et elsystem med høj forsyningssikkerhed står i centrum.

»Derfor dur den gamle detailregulering af sektoren ikke mere, og derfor fremlægger vi i dag et forslag til en ny, moderne, gennemarbejdet og fremtidssikret regulering af sektoren.«

Sådan præsenterede formanden for Udvalget for Elreguleringseftersynet, Søren Bjerre-Nielsen, sit og udvalgets resultat af et to år langt, dybtgående og længe ventet eftersyn af elsektoren, som blev sat i gang som en udløber af energiforliget i 2012.

Læs også: Elbranchens organisation: »Vi er klar til et grundigt service-eftersyn af elsektoren«

En ny økonomisk regulering af netselskaberne med gulerod i stedet for pisk er ét af de centrale områder i rapporten.

Ultrakort foreslår man, at den nuværende årsbaserede indtægtsramme-regulering, hvor alle investeringer skal forhåndgodkendes af Energitilsynet, afløses af en mere moderne regulering, hvor netselskabernes indtægtsrammer godkendes forud for en femårig periode – selvfølgelig efter en række krav og fastlagte beregningsmetoder.

Herefter må selskaberne selv forvalte deres opgaver og investering inden for denne ramme, og hvis de kan effektivisere mere, må de selv om, hvad de bruger overskuddet til på kort sigt. Samtidig skal reglerne ændres, så selskaberne selv må bestemme, om de investerer i kabler eller it. I de eksisterende regler er it nemlig rubriceret under drift.

Læs også: Elbranchen i offensiv: Vi skal tjene mere på det danske elnet

»På sigt vurderer vi, at den nye regulering blandt andet vil gøre elnet-tarifferne mere ensartede på tværs af landet,« sagde Søren Bjerre Nielsen.

Læs også: Ingeniøren dokumenterer urimelig prisforskel: Elkunder på Sjælland bliver flået

Man opgiver ligeledes det historisk betingede udgangspunkt, 2004, for selskabernes indtjening som udgangspunktet for deres indtægtsrammer og tager udgangspunkt i de nutidige forhold.

Læs også: Politisk aftale gav tilfældige eltariffer

Et andet centralt område for anbefalingerne er ønsket om at øge konkurrencen på elmarkederne og beskytte forbrugerne bedre. Her handler anbefalingerne blandt andet om, at net- og handelsselskaberne i samme koncern ikke må bruge samme navn mere, og at forbrugerne skal kompenseres for lav leveringskvalitet.

Tredje hovedområde er klarere rammer for markedsaktører og øget fokus på elforsyningssikkerheden.

Her anbefaler udvalget blandt andet at få defineret og overvåget forsyningsikkerheden mere præcist, etablere klare regler for sikring af kapacitet i markedet, og så anbefaler udvalget, at man sanerer i kravene til store elproduktionsanlæg – ligesom man vil have elforsyningsloven moderniseret, så det er lettere for investorer at gennemskue, hvad de kaster sig ud i at investere i.

De mange anbefalinger vil samlet set føre til besparelser i størrelseordnen 600 millioner kroner i 2020.

De 16 hovedanbefalinger samt 100 konkrete anbefalinger og vurderinger er i dag blevet afleveret til regeringen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Læs også: Elbranchen i offensiv: Vi skal tjene mere på det danske elnet

Ja, her ligger "hunden" efter min mening begravet. Det "oser" ud af artiklen, at der mangler en tilladelse til at vælte vidtløftige regninger over på forbrugerne.

"Forretningen Danmark skal drives forretningsmæssigt" -- Hvor er det mantra blevet af ??

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten