Udtjente vindmøllevinger bliver til støjdæmpere på motorvej

20. januar 2015 kl. 07:553
Udtjente vindmøllevinger bliver til støjdæmpere på motorvej
Illustration: Kim Dahl Hansen, Nordjyske Medier.
Ingeniør Jakob W. Nielsen har taget en patent på at bygge støjværn af udtjent og knust glasfiber fra vindmøllevinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vinger fra vindmøller har hidtil være svære at genanvende. Oftest er de blevet benyttet i cementproduktion eller brændt, når de har udtjent deres værnepligt på møllen.

Men ingeniør Jakob W. Nielsen har nu patenteret en løsning, hvor han genbruger brugte vindmøller til støjdæmpning og isolering. Det skriver Børsen.

»Jeg har udviklet en metode, så man kan genbruge glasfiber. I dag bliver det bare brændt eller brugt i cementproduktion, men med min teknik er man i stand til at bruge det til andre ting,« siger iværksætteren.

Jakob W. Nielsen har satset, hvad der svarer til 1 mio. kr. af sin personlige økonomi for at virkeliggøre projektet, hvor han også er blevet støttet af Miljøstyrelsen og Risø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jakob W. Nielsen genbruger glasfiberen til støjdæmpning til motorveje, og han er nu klar til at opstille den første pilotmodel ved en motorvej ved Lyngby.

»Jeg forstår det i grunden ikke, men der er ingen, der har gjort det her før, og det er lykkedes at tage et dansk patent på det,« siger Jakob W. Nielsen til Børsen.

Han oplyser, at han også er ved at søge globalt patent på ideen.

Hidtil har det været svært at genbruge vindmøllernes vinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vinger fra vindmøller er stort set umulige at genbruge. De kan kun knuses med en kværn, der er ekstremt stærk. Derfor har det været svært for nogen at finde en løsning,« siger han til Børsen.

Men indtil videre er han kun på et stadie, hvor han har eksperimenteret og lavet et produkt.

»Jeg har brug for partnere til at bringe det her op i en skala, der gør, at det kan blive til noget. Min plan er at indlede serieproduktion i år, men det kræver et samarbejde, for jeg kan ikke ene mand bygge en hel fabrik,« siger han til Børsen.

Genindvindingsselskabet HJ Hansen har hjulpet Jakob W. Nielsen med at få hans idé gjort til virkelighed, bl.a. ved at knuse glasfiberen.

»Det er en god idé at forsøge at finde genanvendelse for glasfiber. I dag bliver det stort set kun brugt som brændsel i kraftværkerne. Og lykkes det for ham at skabe et reelt produkt ud af det, er det meget positivt,« siger dirketør Jens Hempel-Hansen.

Også Dansk Vindmølleindustri forsøger at finde genanvendelser af glasfibervingerne.

»Genanvendelse af vinger en af de store udfordringer i vores bæredygtighedsprogram – og for industrien i det hele taget. Det er noget, vi har været opmærksomme på i mange år, og vi har støttet masser af projekter og entreprenører i tidens løb i håbet om at man kunne finde en kommercielt bæredygtig løsning,« siger Lene Mi Ran Kristiansen, pressechef i LM Windpower til Børsen.

Projektet hedder Genvind, og her forsøger vindmølleselskaber som Vestas, Siemens og LM Wind Power i samarbejde med DTU, Force Technology, Risø og nogle universiteter at finde en løsning, som dog er lidt bredere end Jakob W. Nielsens projekt. De forsøger at genanvende alle mulige varianter af glasfiber og kompositter.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
21. januar 2015 kl. 11:16

For ca. 10 år siden opfandt Erik Grove-Nielsen en metode til at udsætte møllevingerne for en pyrolyse behandling ved ca. 500 C, hvorved fibrene, samt metal blev separeret og genanvendt. fibrene blev lavet til isoleringsmåtter.

den 500 C varme pyrolysegas gik herefter i en " efterbrænder " hvor temp. nåede 1.100 C, og alle giftstoffer mm, var brændt væk. overskudsvarmen endte i en kedel, hvor energien jo kunne bruges til fjernevarme, eller strøm. Ganske genialt!

Jeg talte med Erik Grove - Nielsen for en 3-4 år siden, hvor han oplyste mig at fordi EU stadig tillod at vindmøllevingerne kunne dumpes på lossepladsen eller andre steder, så var hans koncept ikke rentabel.

hvordan lovgivningen ser ud nu, er jeg ikke klar over.

Men genanvendes - det skal de. det må vel også være producentens ansvar at "regne" den ud.

Se link til Re-Fiber APS https://www.refiber.com/technology.html

2
21. januar 2015 kl. 10:01

Jeg synes man har hørt mange af disse projekter i mange år, men synes aldrig jeg har hørt dem blive realiseret, hvilket undrer mig, da der burde være store interresser i at løse dette problem.

1
20. januar 2015 kl. 14:16

Jeg syntes det er et rigtig spændende projekt! netop fordi der er tale om et produkt, der ellers anses som værende affald... ville man kunne udnytte bare en smule af det, vinder alle :)

men syntes at kunne huske denne historie fra tidligere, han er måske ikke den første som har været i gang med det.