Udskudt igen-igen: Inden tredje Rocket Lab-forsøg fredag øver Sikorsky raketfangst

Med en krog hejst ned fra en Sikorsky-helikopter har Rocket Lab fanget fanget modeller af deres raket, mens de venter på bedre vejr i området. es igen og igen. Illustration: Rocket Lab

De amerikanske raketbyggere fra Rocket Lab gør mandag aften et nyt forsøg på at fange deres Electron-raket med en Sikorsky-helikopter ud for Mahia halvøen ud for den New Zealandske østkyst.

Tre tidligere forsøg blev aflyst. Vind og regn gjorde det for usikkert at opsende raketten fra halvøen fredag, men mandag aften ser det ud til at klare op og vinden bør lægge sig, ifølge vejrudsigterne.

Folkene fra Rocket Lab har dog ikke bare siddet og trillet tommelfingre imens. Helikopterpiloten har brugt ventetiden i Sikorsky-helikopteren for at øve den særlige manøvre, hvor raketten skal fanges i luften.

Rocket Lab har også taget en ny beslutning om, at helikopteren ikke skal flyve rakettrinnet ind til kysten, men lande det på et skib i området.

Missionen går under navnet There And Back Again og er i detaljer beskrevet i en tidligere artikel her på Ingeniøren. Men planen er kort fortalt at fange det største af de rakettrin, som udgør Electron-raketten. Der er tale om den nederste del af raketten, det såkaldte førstetrin eller hovedtrin, der måler 12 meter og omfatter de ni hovedmotorer. Trinnet skal fanges af en helikopter af typen Sikorsky, der er udstyret med en krog for enden af en line.

Med krogen vil helikopterbesætningen forsøge at fange en line på den faldskærm, der holder raketten svævende og på en fast kurs.

Hvis det lykkes, vil Rocket Lab træde ind i det fine selskab af ganske få raketfirmaer, der kan genbruge deres rakettrin og endda med en ganske simpel teknologi, store firmaer som United Launch Alliance blot har snakket om i årevis.

Opsendelsesvinduet varer fra klokken 19.30 til 21.00.

Rocket Labs livestream vil starte 20 minutter før opsendelse.

Se med live her. Feedet starter 19.10:

Rocket Lab live stream

Rocket Lab youtube

Læs om missionen her

Video af test, hvor rakettrin blev droppet fra helikopter:

Emner : Raketter