Træflis og importerede træpiller har så stor fordel af at være fritaget for energiafgifter, at tabet for statskassen er langt større end tilskuddet til andre former for vedvarende energi. Det viser beregninger, som det tyske energiselskab E.ON har udarbejdet for Ingeniøren oven på sommerens energiforlig.
Træpiller og -flis udgør hovedparten af den vedvarende energi i Danmark, og sådan vil det blive ved med at være. Den type biomasse har ellers været voldsomt udskældt, fordi den reelle effekt på klimaet er omdiskuteret.
Læs hele Ingeniørens fokus om omstillingen fra kul til træpiller
2016: Statskassen gik glip af 6 mia. og gav 650 mio. i tilskud
Med energiforliget, som et enigt Folketing skrev under på op til skolernes sommerferie, undlod politikerne at gribe ind og lægge afgifter på biomassen. Derimod kan kraftværkerne fortsat få tilskud til strøm produceret med importtræ.
Betydningen af, at biomassen slipper for energiafgifter, kan nærmest ikke overvurderes, viser beregningerne fra E.ON. De tager udgangspunkt i, hvad staten ville have fået i kassen, hvis træ var afgiftsbelagt på linje med kul, og uanset om det udgangspunkt er helt retfærdigt, så er tallene enorme.
I 2016 var værdien af afgiftsfritagelsen alene cirka 6 milliarder kroner. Dertil kommer, at kraftværkerne fik cirka 650 millioner kroner i støtte til at producere strøm af det importerede træ.
Energistyrelsen forventer i sin basisfremskrivning, at forbruget af træ stiger en anelse frem til 2021, hvorefter det stagnerer. En undersøgelse fra samme styrelsen viste sidste år, at Danmark allerede i 2016 brændte over 2,5 millioner ton træpiller af.
94 procent af dem blev importeret fra udlandet, og kraftværkerne er klart den største kunde.
Læs også: Danmark sætter rekord i import af udskældte træpiller
Importerede træpiller alene slipper for 3,7 mia. kr. i afgifter
Så når E.ON lægger det forventede forbrug af træ sammen og regner værdien af afgiftsfritagelsen fra i år og frem til 2025 ud, så løber det op i næsten 68 milliarder kroner. Alene værdien af afgiftsfritagelsen for importerede træpiller er 3,7 milliarder kroner om året.
Et så stort beløb kan være vanskeligt at forholde sig til. En sammenligning er, hvad det energiforlig, som politikerne netop har indgået, koster, nemlig 13 milliarder kroner frem til 2025. Med andre ord kunne afgiftsfritagelsen betale fem energiforlig.
Læs hele Ingeniørens fokus om det nye energiforlig
En anden måde er at se på den støtte, vi har betalt til grøn strøm. Den blev blandt andet sammenfattet i en rapport fra statens energiselskab, Energinet, i 2016. Vores samlede støtte til vindmøller både på land og på havet i de ti år fra 2006 til og med 2015 lød på 21 milliarder kroner. Det er næsten nøjagtig en fjerdedel af den forventede værdi af afgiftsfritagelsen for biomasse fra 2020-2030.
Direktør: Løser biomasse overhovedet et samfundsproblem?
E.ON har selv et par mindre fjernvarmeanlæg, som brænder biomasse af for at holde varmeprisen nede. Det forandrer ikke, at direktør Tore Harritshøj er yderst skeptisk over for den danske politik med at satse så voldsomt på biomasse, at det leverer mere energi end sol og vind tilsammen.
»Når man brænder noget af, kommer der CO2 ud af skorstenen, og det kan diskuteres, om biomasse løser et samfundsproblem,« siger han.
»Danmark importerer mere biomasse pr. indbygger end noget andet EU-land. Det er hverken klimamæssigt holdbart eller økonomisk fornuftigt.«
Læs også: »Verden kan ikke holde til at brænde lige så meget træ af, som danskerne gør«
Den forrige S-ledede regering forsøgte i 2013 at lægge afgift på biomasse. Den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift blev dog i pressen hurtigt omdøbt til »en brændeskat«, og sådan en havde politikerne alligevel ikke lyst til at indføre.
Tore Harritshøj mener dog, at det er muligt at indføre en afgift på biomasse til fjernvarme og strøm uden at ramme private husejere.
»Det er ærgerligt, at der ikke er politisk vilje til at lægge afgift på biomasse. På sigt skal vi løse den grønne omstilling på en anden måde, med sol, geotermi og biogas. Det skulle vi hellere satse på, i stedet for at fortsætte med at favorisere biomasse,« siger E.ON-direktøren.
Han fremhæver særligt, at afgiftsfritagelsen gør det mere attraktivt at investere i biomasse end andre vedvarende energikilder, f.eks. geotermi og varmepumper, som er mere samfundsøkonomisk rentable.
Klimarådet: Vi skal ikke favorisere biomasse
Også regeringens officielle rådgiver i kampen for at nedbringe udslippet af drivhusgasser, Klimarådet, har flere gange været ude med riven efter den danske afbrænding af træ.
»Det er uhensigtsmæssigt, hvis man via afgiftsfritagelser og tilskud stiller biomasse bedre end andre former for vedvarende energi,« siger rådets formand, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen.
Klimarådet foreslår en gennemgribende reform af de nuværende kludetæppe af energiafgifter, som ifølge rådet skal erstattes med en CO2-afgift. Sådan en afgift bør ifølge rådet også pålægges biomasse, som ikke kan leve op til skærpede kriterier for, hvor klimavenlige de er.
Læs også: Klimaråd: Stop det overdrevne biomasseforbrug
Peter Birch Sørensen anerkender, at energiforliget sænker afgiften på el til varmepumper. Det kalder han »en lappeløsning«, selv om der er mulighed for, at dele af fjernvarmen vil investere i de klimarigtige pumper i stedet for nye biomassekedler.
»Der er stadig behov for at se på, om hele afgifts- og tilskudssystemet favoriserer biomasse, for hvis det er tilfældet, bør det laves om,« siger Klimarådets formand.
Vi bliver afhængige af importeret træ
En af de skarpeste kritikere af det danske forbrug af træ til el og varme er professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet. Han er efter eget udsagn ikke overrasket over, hvor store beløb afgiftsfritagelsen løber op i, men kalder det »bekymrende«, at der ikke er mere politisk fokus på forbruget af træ.
»I stedet for at være afhængige af import af kul, så bliver vi mere og mere afhængige af import af biomasse, og vi har ikke noget mål for, hvordan vi skal anvende den mere effektivt. Men jeg antager, at det er velkendt viden i forligskredsen, at det er konsekvensen af trykke på speederen i 2012 (da forrige energiforlig blev indgået, red.) og opgive forsyningssikkerhedsafgiften,« siger professoren.
Læs også: Energiprofessor til politikere: Vi har ikke brug for flere biomasse-værker
»Et symptom på en fejlregulering«
Brian Vad Mathiesen kalder det nødvendigt at bruge biomasse, men det nuværende forbrug herhjemme betegner han som »et symptom på en fejlregulering«. Han mener, at fjernvarmen burde nøjes med billige kedler, som kan hjælpe til produktionen, indtil en bedre løsning er klar, fordi den ikke låser Danmark fast til biomasse.
»Vi har brug for biomassen, men vi skal bruge den så effektivt, at den også rækker til transport og industri, og så der også er til resten af verden,« argumenterer professoren.
Det er, understreger han, netop ikke tilfældet med for eksempel det nye bioanlæg, Bio4, som Hofor bygger på Amager. Det skal nemlig også producere strøm på flis, og det er meget dyrt. Men da den strømproduktion er et lovkrav, peger pilen ifølge energiprofessoren mod Christiansborg.
Læs også: Biomasse-aftale sender ekstra elregning til varmeforbrugerne
Lukker for tilskud til nye ombygninger
Netop tilskuddet til at producere el med træ griber det nye energiforlig en smule ind over for. Ganske vist er hovedparten af de danske kraftværker omlagt til træ, og de er sikret tilskud på 15 øre pr. kWh i 15 eller 20 år, afhængig af om der er tale om en konvertering eller et helt nyt værk.
Kun tre af de centrale kraftværker på Fyn, i Esbjerg og Aalborg fyrer stadig med kul og mangler at blive omstillet.
Læs også: Nordjylland og Fyn holder fast i kulkraftværkerne
For dem lukker energiforliget for tilskud til strømproduktionen på samme vilkår, som landets øvrige centrale kraftværker har fået, hvis de bliver bygget om til at fyre med træ. De må nøjes med et mindre beløb, som bliver bestemt af de kommende, såkaldt teknologineutrale udbud, oven i købet i en kortere årrække.
Et af de problemer, som chefkonsulent Kristine van het Erve Grunnet fra kraftværkernes brancheorganisation, Dansk Energi, påpeger, er, at varmeforsyningsloven er med til at sikre produktion af både strøm og varme. De kan altså ikke nøjes med en billigere biomassekedel, som udelukkende varmer vandet.
»Biomasse bidrager til en effektiv billig omstilling. Derfor skal vi sikre, at vi ikke trækker tæppet væk under foretagne investeringer. Energiforliget efterlader nogle værker i en limbo og med fortsat kulfyring på trods af regeringens ambition om at udfase kul. Den nye støttemodel er ikke en garant for, at det kan betale sig at omstille dem fra kul til biomasse, og det er vanskeligt at forestille sig, at biomasse ikke er en del af løsningen i kombination med eksempelvis varmepumper og geotermi,« siger chefkonsulenten.
- Denne artikel
- »Verden kan ikke holde til at brænde lige så meget træ af, som danskerne gør«
- Nordjylland og Fyn holder fast i kulkraftværkerne
- Energiprofessor til politikere: Vi har ikke brug for flere biomasse-værker
- Klimaråd: Stop det overdrevne biomasseforbrug
- Biomasse-aftale sender ekstra elregning til varmeforbrugerne
- Danmark sætter rekord i import af udskældte træpiller
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
O Fjernvarme har sin berettigelse i storbyerne hvor meget effektive kraftværker skal virke hvor spildvarmen varmeforsyner byerne når kraftværkerne yder strøm og møllerne ikke yder strøm.
Niels.
Affald skal forbrændes, så der skal bål indover, dog er her talen om begrænset mængde.
Min tanke var Norsk hydro som back up for solceller og vind, det er bare så håbløst til et så ineffektivt system.
Helt håbløst ser det ud, da man ikke magter at få spildvarme ind fra for eksempel Apple, som beslaglægger enorm energimængde.
Med de beskedne mængder vind der skal etableres og solcellemarked som lever i uvisse, elbilernes komme og datacentres store forbrug, så er udsigterne for at reducere bål i fjernvvarmeregi dystre.
Man må nok se i øjnene, at fjernvarme ikke er stedet hvor VE kommer til at spille en rolle.</p>
<p>108 PJ fremstillet med individuel varmepumpe COP 3 svarer til 36 PJ, 9 PJ mere end tab i vej.
JO Fjernvarme har sin berettigelse i storbyerne hvor meget effektive kraftværker skal virke hvor spildvarmen varmeforsyner byerne når kraftværkerne yder strøm og møllerne ikke yder strøm.
Den individuelle løsning har den helt store svaghed at den skal ydes strøm efter varmebehov som måske billigere powerwalls kan gøre noget ved.
Men overordnedet set når møllerne yder strøm så aftager den individuelle varmepumpe strømmen, når møllerne ikke yder strøm startes meget effektive værker og storbyerne aftager spildvarme og den individuelle aftager strøm, og her er der jo et sammenfald mellem af byerne samlet har det varmebehov.
BYer mindre end Brøndertslev bør overgå til individuelle varmepumper
Det er det end ikke hvis du mener reel VE. Det samlede fjernvarmebehov er 135 Pj og tabet er 27 Pj. Der er en mikroskopisk varmeproduktion fra varmepumper (0,1 pJ) og solvarme (1,4 Pj) og så samlet 3,5 Pj industriel spildvarme og 2,5 Pj fra biogas. Men reel VE-varme er langt under tabet i nettet. Resten af varmen skabes ved at brænde noget af.
Niels.
Jeg er mildelsttalt sjokeret, Solceller og vind stod for 56,16 PJ i 2017, i runde tal det dobbelte af hvad der går til varme fortove.
Man må nok se i øjnene, at fjernvarme ikke er stedet hvor VE kommer til at spille en rolle.
108 PJ fremstillet med individuel varmepumpe COP 3 svarer til 36 PJ, 9 PJ mere end tab i vej.
@Peder@ Magnus Bredsdorff
Januar måned i År for Vest hvor møllernes produktion er pålagt 30 % som vil være situationen om få år se https://xqw.dk/Coppermine1560/displayimage.php?pid=870&fullsize=1
Når temperaturen er omkring 0 C er det samlede effektbehov 6 Gw for de fynske og jyske fjernvarmerør.
Du taler for mere el-effektive biomasseværker som også skal effektiviseres vedr. spildvarme fra selve kraftværket.
For halvdelen af tiden for måneden kan kraftværkerne overhovedet ikke kører når møllerne varetager hele el-behovet. Når møllerne ikke producerer så vil effektive kraftværker langt fra afgive tilstrækkelig spildvarme til at forsyne fjernvarmerørene.
At VE er afhængig af backup er korrekt, men at biomassebasserede værker er backup-ydende er ikke korrekt før de er meget effektive og kan starte og stoppe hurtigt, så det kan forsvares at bortkøle spildvarmen, når affaldskraftværkerne i sommerhalvåret sammen med andre varmekilder som industriel varme varetager fjernvarmebehovet. Eller man kan ikke trække 200 MW fra Amager bio4 når der skal fyres 1000 Mw ind i anlægget og der skal bortkøles 800 MW til Øresund, den går altså ikke.
Men det er meget vigtig at fastslå din vision om effektive biomasse backupværker sammen med den flukturende VE vil bevirke, et orkie af biomasseforbrug. Netop fordi eneste løsning som vi ser det i dag nemlig bare at lukke el-produktionen ned og lade brændslerne yde varme. Dvs. at biomassekedlerne kører hele tiden og når varmebehovet forekommer og el-behovet er vigende så bypasses dampen, og når el-behovet forekommer så ledes dampen ind over turbinen og dampen efter leverer fjernvarmen. Når der produceres el skal der så fyres ekstra ind i kedlerne for el-andelen. Et tiltag som virkelig vil lægge beslag på store dele af verdens skovarealer.
Visionen om at backup via synfuel med en samlet lav virkningsgrad er bekostelig og vil kræve stor støttebehov og meget mere end biomassescenariet er givet rigtig, et ind i det nuværende produktionsmix.
Problemstillingen er bare den at det effektive kraftværk ved biomasse og synfuel sammen med varmepumpen: Kraftværket kan ligge stille når udlandet og møllerne kan producere, når varmebehovet fra kraftværkernes el-produktion ikke er tilstrækkelig kan en merproduktion af strøm via varmepumpen mangedobles til varme.
Selv om syntetisk metan er 3 gange så dyr som Nordsøgas så er det uden betydning når varmepumpen, biomasse sammen med Syngassen virkelige økonomiserer med de 'dyre dråber', eller fordi der kun bruges det nødvendige.
HNMs tilslutningsbeskrivelse passer jo udmærket med hvad jeg har referet fra NGF/Energinet beslutning.
Jakob - læst ud fra teksten, virker det som om det er skrevet på vegne af alle danske distributionselskaber:
"når NETSELSKABERNES kriterier for tilslutning af biogas opgraderingsanlæg anvendes"
Hvad er det nu du ikke kan forstå!!
@Niels Hvorfor lægger du links op der går imod dine egne indlæg. HNMs tilslutningsbeskrivelse passer jo udmærket med hvad jeg har referet fra NGF/Energinet beslutning. Der kan ikke tilsluttes 80 bar nettet det konkrete sted!
@Niels
Læser du dine egne link’s</p>
<p>
Hvad er det nu du ikke kan forstå!!
Hvis de underliggende tryk net ikke kan aftage biogassen trykkes den på 80 bar nettet !!
@Niels Læser du dine egne link’s
@ Magnus Bredsdorff
Lad mig tilføje, at når artiklen således:
” I 2016 var værdien af afgiftsfritagelsen alene cirka 6 milliarder kroner. Dertil kommer, at kraftværkerne fik cirka 650 millioner kroner i støtte til at producere strøm af det importerede træ.”
også medtager tilskuddet til bio-kraftvarmeværkernes elproduktion (0,15 kr/kWh) i kritikken, så kunne det også problematiseres, at støtten til den fluktuerende el absolut set er væsentlig større og el-produktionen pr støtte-kr dertil væsentlig mindre. Det fremgik af dette korte og let forståelige ministersvar sidst i 2017:
https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/efk/spm/46/svar/1450847/1834587.pdf
Under mere fornuftige markedsvilkår kunne bio-kraftvarmeværkernes bedre el-produktions-/støtteforhold endda gøres endnu bedre blot ved at stille på nogle ventiler for opnåelse af højere el-virkningsgrad, ligesom biokraftvarmeværkernes udnyttede restvarme ikke støttes, men ville udløse en meget betydelig ekstra støtte, hvis varmeproduktionen i stedet skulle dækkes af fluktuerende el.
Dertil kommer - som tidligere nævnt - at den biomasse-baserede el-produktion er back-up–ydende, medens den fluktuerende er back-up-krævende. I det omfang back-up-behovet til det fluktuerende i stedet f.eks. søges dækket ved gasbaseret ”el-til-el-lagring” med f.eks. 30 % el-til-el -virkningsgrad, må støttebehovet henført til el ud af lageret antages at blive markant større end til den (øvrige) direkte anvendte fluktuerende produktion.
Som ligeledes allerede nævnt, kan termiske bio-kraftvarmeværker indrettes på samtidigt at tilgodese en række yderligere vigtige behov og herunder askebaseret recirkulation af termisk oprensede næringsstoffer under hensyn til vandmiljøet og behovet for deponering af samtidigt jordforbedrende biokoks. Skal der hellere afsættes en særskilt støttepulje for at opnå sådanne sidegevinster på anden vis?
Der er altså - også langsigtet – mange gode grunde til at tilstræbe et betydeligt bidrag til el- og varmeproduktionen baseret på biomasse, og det er mig en gåde, hvorfor Ingeniøren så tydeligt énøjet, føler sig kaldet til at promovere et bredt virkende ”benspænd”. Er især 100 % VE baseret på et godt samspil mellem de brændselsfrie fluktuerende og det brændselskrævende regulerbare ikke en tilstrækkelig udfordring og hvilken klimagas- gasudvikling giver de organiske restprodukter (inkl. skovaffald), der ikke udnyttes, mon anledning til?
I stedet for at vedligeholde en delvis selvskabt og ofte irrationelt begrundet negativ stemning i mod træpiller og bio-energi bredere set, kunne Ingeniøren kritisk interessere sig for f.eks. bæredygtigheden af såvel importerede som indenlandske anvendte/anvendelige bio-brændsler og årsagerne til, at den tidligere mere exergetisk effektive udnyttelse er blevet nedprioriteret og ligeledes nyttiggørelsen af indenlandske bio-ressourcer.
Det bør være muligt for redaktionen fortsat at forholde sig positivt til den fluktuerende VE (som der bliver brug for meget mere af), uden at gøre det til et farverigt (og godt sælgende?) VE-slagsmål på ”ingeniørernes kirketrappe”.
Eller Ingeniøren kunne overveje at kalde sig noget andet, ligesom det i nogen grad er gjort med "GridTech", hvor såvel biologisk som termisk bio-energi simpelthen er taget af "VE-menukortet", idet mediehuset vist nok vurderer, at de øvrige "VE-retter" så kan sælges dyrere til de mere hard-core fluktuerende?
Hvis de underliggende tryk net ikke kan aftage biogassen trykkes den på 80 bar nettet !!
Når man ser på ENVO Tønder og Aabenraa https://envogroup.dk/uf/70000_79999/72081/495a9f9162e71540457b3f29167c98bb.pdf flugter NGF's beslutning fint disse
Jeg tror ikke Energinet.dk er interesseret i flere end 2 leverandører (Nordsøen og Ruhrgas), og der er vel en grund til at det hedder et transmissionsnet?
For ENVO ses at der er mulighed for aftag til transmissionsnettet - i flg. tegningen sker det hvor transmissionsledningen er dubleret og på det rør, hvor der ikke er aftag.
Den mulighed har man ikke på Fyn
Det understøtter jo fint NGF/Energinet’s konklusion. Der kan ikke tilsluttes 80 bar nettet det pågældende sted.
Under alle omstændigheder er det ikke Hr Niels Hansen der bestemmer
Hvis de underliggende tryk net ikke kan aftage biogassen trykkes den på 80 bar nettet !!
Vi bor i Danmark, hvor at hvis den afgift var indført ville den ikke komme miljøet til gavn ! Den ville bare forsvinde andre steder i den offentlige kasse, ganske ligesom alle andre afgifter.Overskriften lyder til at det ville være gratis. Men nogle skal jo betale for mere afgift på træpiller og træ. Den vinkel synes jeg mangler i debatten.
Vi har haft en afgift der var øremærket til miljø, PSO. Men denne skulle afskaffes og foræres som skattelettelse til erhverslivet mens borgerne fik hævet trækprocenten og pengene havner nu i den store kasse helt uden øremærkning.
Tænk om alle vores energiafgifter og vandafgifter mfl. alle havde været øremærket på linie med PSO'en. Så ville vi have været så langt fremme i den grønne omstilling at denne debat ikke havde eksisteret.
@Niels Det understøtter jo fint NGF/Energinet’s konklusion. Der kan ikke tilsluttes 80 bar nettet det pågældende sted. Under alle omstændigheder er det ikke Hr Niels Hansen der bestemmer
Nej det er jo ikke første gang at du misforstår den overordnede sammenhæng i en kompleks sag
@Niels Det er muligt. Men det ændrer stadig ikke på hvad Naturgasselskabet har meddelt. Du kan IKKE tilslutte 80 bar nettet det pågældende sted
Det har man jo faktisk gjort i Ålborg og Augustenborg med held, så hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre i Odense.
@Niels Nej - det er netop det de p.t. har problemer med at få lov til i Ålborg
Når jeg jeg nu giver en reference, hvad tror du så det betyder ?
Så sent som i mandags fik jeg at vide fra Bigaden og NGF/Energinet at det IKKE var muligt.
Det forbavser mig slet ikke, at du også i denne sag tror at du ved bedre end de folk der har ansvaret for projektet til daglig. Men det ændrer altså ikke ved fakta!
Nej det er jo ikke første gang at du misforstår den overordnede sammenhæng i en kompleks sag
@Niels
Jeg synes du skulle kontakte Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Sportsfiskerforbund og Miljøstyrelsen, og forklare dem hvorfor deres hidtidige holdning er helt forkert. Det burde kunne holde dig beskæftiget nogen måneder. I mellemtiden kan vi måske her på sitet få en debat baseret på realistiske forudsætninger.
Det har man jo faktisk gjort i Ålborg og Augustenborg med held, så hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre i Odense.
Selvfølgelig kan man få lov via Danmark Naturfredningsforening, Miljøstyrelsen alle miljøorganisationer mf. til at afsætte is til Odense Å og vandmiljøet når effekten reelt er at hele Odense el og varme er 100 % fossilfri når enorme mængder kul nu ikke skal brændes áf.</p>
<p>Effekten på vandmiljøet via is er kun positiv.
@Niels Jeg synes du skulle kontakte Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Sportsfiskerforbund og Miljøstyrelsen, og forklare dem hvorfor deres hidtidige holdning er helt forkert. Det burde kunne holde dig beskæftiget nogen måneder. I mellemtiden kan vi måske her på sitet få en debat baseret på realistiske forudsætninger.
</p>
<p>Din påstand er også her forkert søg gerne på biogasnaturgas og 80 bar og se bla. denne <a href="https://mst.dk/media/132847/myndighedscree..">https://mst.dk/media/1328…;. hvor der omtales naturgas injeceres i 80 bar nettet.
@Niels Når jeg jeg nu giver en reference, hvad tror du så det betyder ? Så sent som i mandags fik jeg at vide fra Bigaden og NGF/Energinet at det IKKE var muligt. Det forbavser mig slet ikke, at du også i denne sag tror at du ved bedre end de folk der har ansvaret for projektet til daglig. Men det ændrer altså ikke ved fakta!
Overskriften lyder til at det ville være gratis. Men nogle skal jo betale for mere afgift på træpiller og træ. Den vinkel synes jeg mangler i debatten.
Der er sket det at Johnson forsøger at få denne nye multistage axial vanddampkompressor https://nhsoft.dk/work/FG24/Jun/London04.pdf i drift hvor vanddampen komprimeres helt til kondensering ved 40 C hvor den gamle opstilling i Augustenborg kondenserende ved 5 C og havde kun en kompressorturbine og var altså stabil.Niels - hvad er der sket i de sidste 4 år? NADA ..
De forsøger at få den i drift i Århus men det volder store problemer. Det sidste jeg hørte var at der forplanter sig varme fra motoren ind i kompressorakselen og noget udvider sig som ikke skulle ske og rotoren kommer til at røre ved statoren og så er der problemer.
Det var denne man ville opstille i Augustenborg, men den er altså ikke driftsikker.
Jeg ved ikke hvordan det håndteres
Niels - Så lad være med at kloge dig på det!
gasleverandør forpligtiger sig til at holde wobbeindekset indenfor snævre tolerancer a.h.t. gaskedlers og apparaters ydeevne.
Det er væsentligt i f.t. bl.a CO
Og gasleverandørerne/ Energinet DK har allerede strukket wobbeindekset til det yderste ved overgang fra DK Nordsøgas til Tysk/ Russisk gas i 2010.
Næste gang står den på konvertering af gaskedlerne, hvis wobbeindekset sænkes yderligere. Kort sagt: Dyserne i gaskedler er allerede maksimalt store
Jeg kan godt se milliarder flyve ud over det danske landskab ved sænkning af wobbeindekset
Augustenborg har fået lov til at afsætte is til Augistenborg Fjord til en ny isvarmepumpe se <a href="https://www.energy-supply.dk/article/view/..">https://www.energy-supply…;.
Niels - hvad er der sket i de sidste 4 år? NADA ..
Niels - og sidste del af spørgsmålene - tolerancer?
Jeg ved ikke hvordan det håndteres. Men jeg lavede et større projekt vedr. varmepumpe som skulle virke sammen med amin opgradering ved et biogasanlæg i Vig i Odsherred og så skulle varmepumpen forsyne de 4 fjernvarmebyer i kommunen når opgraderingsanlægget var integreret i varmepumpens drift. I sommerhalvåret kunne gassen forsyne hele 4 bar nettet og overskuddet skulle på 20 bar nettet men i vinterhalvåret var der så ikke nok gas fra biogasanlægget hvorfor der blev suppleret med gas fra 20 bar nettet.
Hvordan man ville styre målingen af wobbeindexet og sikre at den kunderne får afregnes rigtig ved jeg ikke.
Projektet er stadig i overvejelse..
Ja og ved meget biogas i nettet falder Wobbeindexet som der herefter korrigeres for når kunden afregner.
Niels - og sidste del af spørgsmålene - tolerancer?
Det viser jo som sædvanlig at du har ingen føling med virkeligheden!
Augustenborg har fået lov til at afsætte is til Augistenborg Fjord til en ny isvarmepumpe se https://www.energy-supply.dk/article/view/136834/augustenborg_fjernvarme_genopliver_havvandsprojekt
Niels - har du hørt om Wobbeindeks og tolerancer for gasleverandørens gasleveringer?
Ja og ved meget biogas i nettet falder Wobbeindexet som der herefter korrigeres for når kunden afregner.
på den gas kunder modtager som der herefter korrigeres for ved afregning, som man altså kan håndterer.
Niels - har du hørt om Wobbeindeks og tolerancer for gasleverandørens gasleveringer?
@Niels
Der gælder helt særlige regler i habitatområder. <a href="https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-200..">https://mst.dk/natur-vand…;.
Det viser jo som sædvanlig at du har ingen føling med virkeligheden!
Selvfølgelig kan man få lov via Danmark Naturfredningsforening, Miljøstyrelsen alle miljøorganisationer mf. til at afsætte is til Odense Å og vandmiljøet når effekten reelt er at hele Odense el og varme er 100 % fossilfri når enorme mængder kul nu ikke skal brændes áf.
Effekten på vandmiljøet via is er kun positiv.
@Niels
Der gælder helt særlige regler i habitatområder. <a href="https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-200..">https://mst.dk/natur-vand…;.
Mener du da det betyder at det er en fordel at kulværket overvarmer fjorden. Tror ligesom det er det miljøstyrelsen forsøger at undgå.
Men når man i Odense har store problemer med at få godkendelse til at afsætte varme til Åen må en varmepumpe så heller ikke udligne denne mervarme i åen som kulværket afstedkommer??
@Niels Der gælder helt særlige regler i habitatområder. https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-omraaderne/fakta-om-omraaderne/
Hvis “man” er Niels Hansen, så tæller det lige som ikke rigtig.
Aalborg energikoncern og især Miljøstyrelsen er i hvert fald af en helt anden opfattelse.
Men når man i Odense har store problemer med at få godkendelse til at afsætte varme til Åen må en varmepumpe så heller ikke udligne denne mervarme i åen som kulværket afstedkommer??
Hvad er det for en rivende udvikling!Der var nok ikke andet i vejen, end da biomasseplanen blev besluttet var 3 af landets største kulkraftværker få år gamle. Og ingen ville tage en milliard afskrivning uden grund.
Ved ikke hvordan din lommeregner fungerer, men det synes som om den kunne trænge til nye batterier - eller måske en helt ny lommeregner for at kunne følge med i den rivende udvikling der har været i energibranchen de sidste 20-25 år.
At man som f.eks. i Ålborg har det sidste nye værk som koster 100 mand til drift og løbende 50 mio til vedligehold, forsikring osv.
Det kan jo ikke hjælpe noget at når drift og vedligehold og købe af brændsler minus salg af strøm og fjernvarme at når varmepumper effektive biomassekraftværker med gasturbiner som interaktiverer med varmepumper når de isoleret sammen med mange møller kan gøre det billigere uanset at kraftværket er helt nyt så siger sund økonomisk fornuft da at det skal lukkes hurtigt muligt. Og det er lige præcis det som man overså/overser.
@Niels
Alle teknisk kompetente involverede parter er naturligvis bekendt med at transmissionsledningen går lige forbi.
Alle teknisk kompetente parter er naturligvis også bekendt med at det er et 80 bars system, og at der ikke tillades tilslutning af bionaturgas andet end på distributionsnettet.
<a href="https://www.naturgasfakta.dk/copy_of_miljoe..">https://www.naturgasfakt…;.
Hvis du skulle have overset det, så havde jeg faktisk en reference til det lokale naturgasselskab i mit første indlæg.</p>
<p>Men det er en typisk “Niels Hansen” - du antager noget og lægger det ind som en forudsætning i dine videre beregninger. Også i dette tilfælde er det altså helt forkert !
Bionaturgassen har en svag ringere brændværdi end alm. naturgas som bla. indeholder propan, som evt. kunne tilsættes til bionaturgassen. Problemstillingen er i et lokalt net hvis der er en stor andel bionaturgas at så falder brændværdien på den gas kunder modtager som der herefter korrigeres for ved afregning, som man altså kan håndterer.
Din påstand er også her forkert søg gerne på biogasnaturgas og 80 bar og se bla. denne https://mst.dk/media/132847/myndighedscreeningsskema-andst-pottehuse-gas-dok6678859.pdf hvor der omtales naturgas injeceres i 80 bar nettet.
Men iøvrigt mener man i Ålborg at der kan afsættes is til fjorden hvis den er 0 C, da den ikke bliver koldere ved at fylde is i den.
@Niels Hvis “man” er Niels Hansen, så tæller det lige som ikke rigtig. Aalborg energikoncern og især Miljøstyrelsen er i hvert fald af en helt anden opfattelse.
Niels - det får du ikke en tilladelse til i Odense kanalen !
Varmepumperne skal yde noget med 1,5 Twh som ved cop 3,7 kræver at der kan afsættes 10 mio. m3 is årligt.
Alene ved udgravning af kullagret og 'indramning' med volde hele 'vejen rundt' så indeholder denne kapacitet vel 3 mio m3 https://xqw.dk/Coppermine1560/displayimage.php?pid=868&fullsize=1
Samlet skal der kunne lagres minimum 5 mio m3 for at kunne 'overvintre', når sol og vind optør isen løbende.
Men iøvrigt mener man i Ålborg at der kan afsættes is til fjorden hvis den er 0 C, da den ikke bliver koldere ved at fylde is i den.
Det er/var ikke noget i vejen for at lukke landets kulktraftværker og bruge biomassen efter avedøre2-princippet så halm/flis yder meget strøm sammen med naturgas og så lade varmepumper og massive udbygninger med møller stå for varmeproduktionen når kraftværkerne kun producerer den strøm der reelt er brug for.
@Niels Der var nok ikke andet i vejen, end da biomasseplanen blev besluttet var 3 af landets største kulkraftværker få år gamle. Og ingen ville tage en milliard afskrivning uden grund. Ved ikke hvordan din lommeregner fungerer, men det synes som om den kunne trænge til nye batterier - eller måske en helt ny lommeregner for at kunne følge med i den rivende udvikling der har været i energibranchen de sidste 20-25 år.
Men hovedledningen går bare lige forbi Fangel, og igen noget sludder du fremfører se <a href="https://ing.dk/sites/ing/files/styles/">https://ing.dk/sites/ing/files/…;
@Niels Alle teknisk kompetente involverede parter er naturligvis bekendt med at transmissionsledningen går lige forbi. Alle teknisk kompetente parter er naturligvis også bekendt med at det er et 80 bars system, og at der ikke tillades tilslutning af bionaturgas andet end på distributionsnettet.https://www.naturgasfakta.dk/copy_of_miljoekrav-til-energianlaeg/naturgasnettet-i-danmarkHvis du skulle have overset det, så havde jeg faktisk en reference til det lokale naturgasselskab i mit første indlæg.
Men det er en typisk “Niels Hansen” - du antager noget og lægger det ind som en forudsætning i dine videre beregninger. Også i dette tilfælde er det altså helt forkert !
Det kniber med din hukommelse og ikke mindst realitetssansen.
Selvom det efterhånden er over 20 år siden, så var biomasseplanens målsætning, at selskaberne inden 2000 årligt skulle bruge 1,4 mio. tons biomasse.
Din tekniske og regelmæssige forståelse er som altid svag, Det er/var ikke noget i vejen for at lukke landets kulktraftværker og bruge biomassen efter avedøre2-princippet så halm/flis yder meget strøm sammen med naturgas og så lade varmepumper og massive udbygninger med møller stå for varmeproduktionen når kraftværkerne kun producerer den strøm der reelt er brug for.
Og som sagt havde man konceptet fra Augustenborg med is som man viste virkede ved meget tilfredstillende cop'er
Så er der kun tilbage at brænde det af i en “flare” på stedet. For gassen kan ikke gemmes mere og naturgasnettet kan ikke tåle større opblanding på stedet. (Ifølge Bigadan og NGF)
Ja meget belejligt for at få lov at brænde noget af.
Men hovedledningen går bare lige forbi Fangel, og igen noget sludder du fremfører se https://ing.dk/sites/ing/files/styles/article_764px_width/public/2017.05.05-naturgas_web_kort.png
Når man laver affaldsforbrændingen så den enten kan yde 25 Mw el eller omsætte strømproduktionseven i varmepumper vil den samlede cop i forlængelse af Augustenborg ende på 3,7 når der fryses is.
Niels - det får du ikke en tilladelse til i Odense kanalen !
Overordnet må jeg formode, at du kender nogen, der vil etablere en ”massiv overkapacitet” af vindmøller med tilsvarende både dyr og tabsbehæftet gasbaseret back-up til en billig penge, og ligeledes nogle både flinke og troværdige udenlandske el-distributører, der vil love - til en hver tid om nødvendigt - at afbryde deres hjemlige forbrugere for i stedet at eksportere til os, når det kniber grundet uheldige sammenfald af bl.a. højt el-forbrug, manglende, vind, sol, vand i Norge og fejlramte transmissionsledninger.
I odense i 2017 Brændes samlet 5,1 Twh kul, gas, olie, halm, træ og affald, som koster ??? OG drift og vedligehold af værkerne i Odense koster, når de enorme mængder brændsel skal omsættes, det koster ???
Der produceres 1,3 Twh el af brændsler eller forsvinde lidt i forhold til havde brændslerne kunne yde hvis formålet var at yde max el.
Hvis Odense etablerede 100 MW havvindmøller som https://www.klimadebat.dk/forum/dansk-energipolitik-er-massemord--d7-e3354-s360.php#post_66398 så producerer disse møller 500.000 MWh/år el til 100 mio. kr.
Det samlede varmeforbrug i Odense var i 2017 i alt 2,6 Twh. Kilde https://www.fjernvarmefyn.dk/media/2660/c-users-gl-desktop-aarsberetning2017-aarsberetning_2017.pdf
Når man laver affaldsforbrændingen så den enten kan yde 25 Mw el eller omsætte strømproduktionseven i varmepumper vil den samlede cop i forlængelse af Augustenborg ende på 3,7 når der fryses is.
Yderligere så laves halmkraftværket om så det kan yde 35 Mw akseleffekt til varmepumper i stedet for strøm så det kan veksle mellem strøm eller meget varme via varmepumper.
Halm kraftværket og affaldskraftværket kan altså gå fra at yde 60 MW el eller 220 Mw fjervarme via varmepumperne.
Men yderligere så er der 100 MW el-drevne varmepumper som kun virker ved el fra nettet og med strøm fra de opstillede møller.
Samlet kan varmepumper virke ved ren el-drift når møllerne yder stor produktion ved at aftage 90 MW el og yder herved 320 MW fjernvarme.
Samlet kan varmepumperne og halmkraftværkets kondensateffekt yde samlet 400 Mw varme og hertil affaldsværkets varmeproduktion.
Det antages at samlet 200 Mw el-produktionsevne er tilstrækkelig til at lukke kulværket i Odense hvorfor der yderligere installeres 140 Mw gasturbiner som interaktiverer med halmkraftværkets dampsystem.
Meromkostningen for at installere de 140 MW gasturbiner er ca. 600 mio. Den samlede omkostning for at installere 320 MW varmepumper er 1,2 mia.
Når kulværket i Odense lukkes og de nye produktionssystemer på Fynsværket er taget i brug og de nye havvindmøller er sat i drift er situationen sådan når det første produktionsår det er afviklet.
60 % af møllestrømmen er aftaget af varmepumperne i Odense de andre 40 % sælges på el-markedet når priserne er gode.
Det samlede regnestykke vil falde positivt ud til fordel for varmeprisen til Odense og de 600 mio. som måske kunne være sparet set i den sammenhæng at det er ikke i varmebrugernes interesse at drive el-forsyning, Hertil er der jo bare at sige det har man gjort i de sidste 40 år hvor netop projektbekendtgørelsen har håndhævet el-produktion sammen med varme så det er det jo ikke noget mærkelig ved.
Som på ingen måde havde forbudt at man tog de varmepumpeteknologier i brug som var mulige så biomassen tillod meget mere møllestrøm at tilflyde el-nettet til en højere pris.
@Niels Det kniber med din hukommelse og ikke mindst realitetssansen. Selvom det efterhånden er over 20 år siden, så var biomasseplanens målsætning, at selskaberne inden 2000 årligt skulle bruge 1,4 mio. tons biomasse. Og det skete naturligvis også på de daværende økonomiske forudsætninger. Så forbudt - nej, men økonomisk urentabelt.
Ja 5 MW fra Fangel som løbende omsættes i gasmotorer til el som burde forbydes.
Så er der kun tilbage at brænde det af i en “flare” på stedet. For gassen kan ikke gemmes mere og naturgasnettet kan ikke tåle større opblanding på stedet. (Ifølge Bigadan og NGF)
Hvis man ..... Vi kan ikke bruge en efterrationalisering til noget. På daværende tidspunkt skulle biomasseplanen opfyldes.
Som på ingen måde havde forbudt at man tog de varmepumpeteknologier i brug som var mulige så biomassen tillod meget mere møllestrøm at tilflyde el-nettet til en højere pris.
Altså havde lukket kulkraftværket og lavet det nye halmkraftværk så el produktionsevnen kunne mangedobles i varmepumper og så i en anden situation at kraftværket sammen med gasturbiner kunne yde en stor el-produktion, når varmepumperne lagde stille og spildvarmeeffekten var stor fra el-produktionen.
Der bruges allerede 5 MW og om nogen måneder bliver det næsten fordoblet. Men tro endelig ikke at der er større mængder af biogas. Produktionen baseres i højngrad på udenlands importeres biomasselignende produkter, og selvfølgelig et ekstremt højt VE tilskud, som nok var bedre anvendt på havvind.
Ja 5 MW fra Fangel som løbende omsættes i gasmotorer til el som burde forbydes.
El-priserne dumpes fordi kraftværkerne i odense ikke har et incitament til at tilbageholde el-produktionen når priser i el-markedet er lave.
@Niels Hvilket incitament skulle være bedre en lave priser ?
Hvis man for 10 År siden da vattenfall i Odense lavede halmkraftværket på 80 Mw varme og 35 Mw el hvis man havde lukket kulkraftværket og man havde lavet halmkraftværket som Avedøre 2 med gasturbiner så det kunne yde 200 Mw el og man så havde installeret 100 Mw havvind som samsø <a href="https://www.klimadebat.dk/forum/dansk-energ..">https://www.klimadebat.d…;. og 300 Mw varmepumper sammen med det nye halmkraftværk så halm enten sammen med gasturbinen eller el fra nettet kunne drive varmepumperne og yde samlet over 400 Mw fjernvarme til Odense sammen med halmen og affaldsvarme, ja så havde man et produktionssystem som kunne implementerer langt mere møllestrøm og herved skabe værdi.
@Niels Hvis man ..... Vi kan ikke bruge en efterrationalisering til noget. På daværende tidspunkt skulle biomasseplanen opfyldes.
I øjeblikket svømmer landet i biogas som kunne omsættes i Odense når der reelt var brug for strøm når Odenses havvindmøller ikke producerer, men også selv om der i Odense skulle produceres meget bekostelig Synfuel så vil den samlede økonomi hænge sammen til gavn for fjernvarmebrugerne i Odense.
Der bruges allerede 5 MW og om nogen måneder bliver det næsten fordoblet. Men tro endelig ikke at der er større mængder af biogas. Produktionen baseres i højngrad på udenlands importeres biomasselignende produkter, og selvfølgelig et ekstremt højt VE tilskud, som nok var bedre anvendt på havvind.
@ Niels Hansen
Det er heldigt for mig, at du ovenfor igen valgte at starte med:
Du mangler fuldt og helt forståelsen(…)
- og undlader at erkende, at din tilsvarende kantede og selvsikre indledning i dit første svar til mig, var med udgangspunkt i en misforståelse fra din side. Det giver mig et alibi for heller ikke at forholde mig detaljeret til dine seneste svar til mig, hvilket alibi jeg har hårdt brug for, fordi min hjerne går i kog, når jeg forsøger at følge dig hele vejen.
Overordnet må jeg formode, at du kender nogen, der vil etablere en ”massiv overkapacitet” af vindmøller med tilsvarende både dyr og tabsbehæftet gasbaseret back-up til en billig penge, og ligeledes nogle både flinke og troværdige udenlandske el-distributører, der vil love - til en hver tid om nødvendigt - at afbryde deres hjemlige forbrugere for i stedet at eksportere til os, når det kniber grundet uheldige sammenfald af bl.a. højt el-forbrug, manglende, vind, sol, vand i Norge og fejlramte transmissionsledninger.
Varmepumperne er -som allerede nævnt - den ”del”, jeg bedst kan følge dig i. De harmonerer også godt med, at ”mine” højeffektive kraftvarmeværker vil levere mere el og mindre restvarme og behøver driftstid for at være økonomiske. Vi er nu vist også enige om, at der er brug for en back-up -betaling til kraftvarmeværket og især hvis værket – trods øget elforbrug til varmepumper mv., - alligevel tvinges tilbage i en (ellers) uøkonomisk driftsrytme/-tid.
I øvrigt tror jeg, at vi er kommet helt derud, hvor uvildige scenarieanalytikerne bør tage over. Til dem har jeg primært det ønske, at de snart vil begynde at regne på systemer, der medtager muligheden for effektive kraftvarmeværker, der – udover direkte indfyrede træbrændsler - også kan fungere på typisk billigere, CO2-negative og stort set ”klimagældfrie” indenlandske restprodukter som overskudshalm, biogasrestfibre, spildevandsslam, organisk husholdningsaffald og en række forekommende industrielle restprodukter fra bl.a. fødevare- og medicinalindustrien. Dette ved indfyring via brændselsfleksibilitetsgivende og askeseparerende forkoblede lavtemperaturforgassere, hvorfra der - yderligere værdiskabende - kan recirkuleres termisk oprenset aske, der er rig på både næringsstoffer og - samtidigt stabilt kulstofdeponerende og varigt jordforbedrende - biokoks.
Udpenslingen af de forventelige fordele for ikke blot el- og fjernvarmeforsyningen og klimaet men også landbruget (inkl.: øget ha-udbytte, reduceret ophobning af bl.a. Cd og mikroplast og adgang til billigere recirkuleret ressource-knap fosfor), biogasanlæg (billiggørelse og salg af energi- og PK-holdige restfibre), vandmiljøet (askebaseret regional omfordeling af P), affaldsbortskaffende virksomheder, økonomien i brændselsleverende yderområder og valutabalancen, fylder let endnu en side og ville i for høj grad være en gentagelse i forhold til nogle af mine tidligere debatindlæg her på ing.dk.
Kontrollerbar elproduktion fra især sådanne Columbus-æg-betonede anlæg er overhovedet ikke en pind mindre "klog" end back-up-/lagrings- mv. -krævende el fra dit "massive" omfang af fluktuerende el fra vindmøller, og derfor er der heller ikke brug for konkurrenceforvridende afgift på biomasse (så længe der heller ikke er afgifter på vind- og solindfald). Især på sigt skal vindmøller og solceller nok få masser af "albuerum" alligevel, fordi de bæredygtigt udnyttelige bio-ressourcer er begrænsede, hvorfor brændselspriserne vil stige og dette ikke midst, hvis der viser sig anledning til opstrammede bæredygtighedskriterier og/eller tilsvarende øget kontrol. Prisen på importerede træpiller er vist endda allerede godt på vej op.
Problemer er nok, at du aldrig har forstået, at elmarkedet er liberaliseret.
Tilsyneladende har du heller ikke forstået hvad udtags- og modtryksværker er. Kombiner det med 75.000 m3 akkumuleringstank, så nærmer du dig måske ?
Hvis man for 10 År siden da vattenfall i Odense lavede halmkraftværket på 80 Mw varme og 35 Mw el hvis man havde lukket kulkraftværket og man havde lavet halmkraftværket som Avedøre 2 med gasturbiner så det kunne yde 200 Mw el og man så havde installeret 100 Mw havvind som samsø https://www.klimadebat.dk/forum/dansk-energipolitik-er-massemord--d7-e3354-s360.php#post_66398 og 300 Mw varmepumper sammen med det nye halmkraftværk så halm enten sammen med gasturbinen eller el fra nettet kunne drive varmepumperne og yde samlet over 400 Mw fjernvarme til Odense sammen med halmen og affaldsvarme, ja så havde man et produktionssystem som kunne implementerer langt mere møllestrøm og herved skabe værdi.
Det samlede system med kraftværket i ODense, varmepumperne og møllerne virker nu som en enhed som time for time producerer strøm til aftagere som kræver fossilfri strøm(Facebook, Apple mf) og så varme til Odense.
Og den samlede økonomi hænger sammen når det økonomisk tunge gamle kraftværk i Odense nedlægges og strøm via varmepumper erstatter dyr biomasse som skal brændes via biomasse kedler i Odense (Dalum mf).
I øjeblikket svømmer landet i biogas som kunne omsættes i Odense når der reelt var brug for strøm når Odenses havvindmøller ikke producerer, men også selv om der i Odense skulle produceres meget bekostelig Synfuel så vil den samlede økonomi hænge sammen til gavn for fjernvarmebrugerne i Odense.
Den samfundsøkonomiske fiasko det er f.eks. i Odense at brænde enorme mængder kul, træ, halm og affald hvorfra der bare overvejende dumpes ubrugelig el ud i el-nettet om der er brug for strøm eller ej. Eller el-produktionen er slave af varmebehovet i Odense og ikke andet.
@Niels Problemer er nok, at du aldrig har forstået, at elmarkedet er liberaliseret. Tilsyneladende har du heller ikke forstået hvad udtags- og modtryksværker er. Kombiner det med 75.000 m3 akkumuleringstank, så nærmer du dig måske ?
Individuelle løsninger er fremtiden, sats kvalitets tid på det.
Fuldstændig enig og hvis ikke prisen på fjernvarmen kommer betydelig ned på det varme som sendes ud i nettet så ser vi konkurser angmass i fjernvarmeselskaber når flere og flere afmelder fjernvarme til fordel for den individuelle løsning.
Problemstillingen er bare der er bundet enorme pengebeløb i disse fjernvaremerør og fjernvarmeanlæg og hvis vi hurtigt og effektivt på en prisbillig måde skal omlægge landet til fossilfri energiforsyning så skal fjernvarmeværkerne omstilles bort fra biomasse til kraftværkssystemer og varmepumpesystemer som kan interaktiverer med mange flere møller.
Jeg tvivler på om samlet VE inde i fjernvarmeregi, er større end mængde der går til varme fortov, har du bud ?
Det er det end ikke hvis du mener reel VE. Det samlede fjernvarmebehov er 135 Pj og tabet er 27 Pj. Der er en mikroskopisk varmeproduktion fra varmepumper (0,1 pJ) og solvarme (1,4 Pj) og så samlet 3,5 Pj industriel spildvarme og 2,5 Pj fra biogas. Men reel VE-varme er langt under tabet i nettet. Resten af varmen skabes ved at brænde noget af.
Elpriserne er for ofte presset i hegnet af rigelig fluktuerende produktion, der kan tjenes mere på grøn varme end på grøn el, og der er ingen investeringsdrivende belønning til nye back-up -givende anlæg (og/eller straf til de back-up -krævende). Så får vi i bedste fald kraftvarmeværker med høj
@Peder
Den samfundsøkonomiske fiasko det er f.eks. i Odense at brænde enorme mængder kul, træ, halm og affald hvorfra der bare overvejende dumpes ubrugelig el ud i el-nettet om der er brug for strøm eller ej. Eller el-produktionen er slave af varmebehovet i Odense og ikke andet.
OG dit rationale om at den fluktuerende el-produktion dumper el-priserne er forkert. El-priserne dumpes fordi kraftværkerne i odense ikke har et incitament til at tilbageholde el-produktionen når priser i el-markedet er lave.
OG det eneste der bare skulle ske var at folketinget/Energistyrelsen tilrettelagde projektbekendtgørelsen vedr. fjernvarmeprojekter så en given ny møllekapacitet til varmepumper i Odense skulle tilknyttes en produktion af Synfuel og el-produktionsevne via effektive kraftværker som kan omstille hurtigt så f.eks. 400 mw varmepumper i Odense sammen med 100 mw havvindmøller og 100 Mw kraftværkskapacitet samlet kun kan godkendes når Odense ønsker at lave deres produktionsystem om så det i praksis ikke er mulig at brænde biomasse kun for at yde varme i Odense hvor det primære ikke er strøm men varme der er hensigten med afbrændingen.
NU er el-priserne i top når Odense virker i synergi med markedskræfterne i el-nettet..
[quote id=869441] Men i de 20 - 30 år har branchen altså udviklet solvarmeanlæg, absportionsvarmepumper som køler røggassen på affaldsforbrændinger, damlagre osv. Og netop fordi branchen har stået stille er den eneste reelle mulighed for at udfase kul og gas det er at sejle flis og træpiller ind fra verdens skove som så altså via ombyggede ineffektive kraftværker står i vejen for mere strøm fra møller og VE i øvrigt når de gamle kraftværker ikke egner sig til at interaktiverer med møllernes produktion, og flere møller som kunne gøre landets el og fjernvarme fossilfri. Skammeligt!
Niels.
Individuelle løsninger er fremtiden, sats kvalitets tid på det.
Energi bære form som hører forrige årtusinde til, er ikke noget at satse sine surt tjente spareskillinger på.
Jeg tvivler på om samlet VE inde i fjernvarmeregi, er større end mængde der går til varme fortov, har du bud ?
Heroppe har man talemåde: dinosaur´s uddød skyltes for stor masse i forhold til hjerne !. ;-)
Eller man har haft sådan en teknologi liggende i 20 - 30 -år uden at løfte en finger.
Man har et så unikt koncept som det i augustenborg hvor man altså har uanede energikilder til optagelse i varmepumpen til rådighed når der kan fryses vand.
Hvis man monterede en dampturbine direkte på kompressoren eller en gasmotor som trækker direkte over i varmepumpen så er alt i orden vedr. afgifter og skatter. Som man uden problem kunne have gjort i Odense og opbevaret isen i området her se https://xqw.dk/Coppermine1560/displayimage.php?pid=867&fullsize=1
Men i de 20 - 30 år har branchen altså udviklet solvarmeanlæg, absportionsvarmepumper som køler røggassen på affaldsforbrændinger, damlagre osv. Og netop fordi branchen har stået stille er den eneste reelle mulighed for at udfase kul og gas det er at sejle flis og træpiller ind fra verdens skove som så altså via ombyggede ineffektive kraftværker står i vejen for mere strøm fra møller og VE i øvrigt når de gamle kraftværker ikke egner sig til at interaktiverer med møllernes produktion, og flere møller som kunne gøre landets el og fjernvarme fossilfri. Skammeligt!
Men det er lidt irriterende hvis din urealistiske tilgang igen skal ødelægge det for et ellers udmærket koncept.
Nej det er din og andres fuld og helt mangel på forståelse af hvad der teknisk og systemteknisk er mulig som står i vejen.
Niels - tilbage til virkeligheden! Lad os se et projekt gennemført
Omtalte projekt https://www.nhsoft.dk/work/FG26/Jan/VIM.pdf har kørt i 4 år i Augustenborg fra 1988, og altså med en el cop på 3,7 som fremføres det siger jo mere om branchen at man ikke tager et så unik system i drift der er så gennemprøvet og pålidelig.
I øvrigt grunden til at projektet i Augustenborg stoppes se https://xqw.dk/work/fg51/work1/032004augustenbor.pdf
Og selvfølgelig kan man pumpe isvand ud i jordboringer og optå isen.
Eller man har haft sådan en teknologi liggende i 20 - 30 -år uden at løfte en finger.
Vi konstaterer at branchen i det store og hele står bom stille og har gjort det længe.
@Niels Så er det da fantastisk at godt 64% af de danske husstande og erhvervsvirksomheder stadig får varme billigere end individuel gas- og oliefyr ? Men jeg tror vi er ved at være hvor vi har været så mange gange før i debatter med dig. Du tror altid at dine forslag “koster gratis” Andre regner på alle forudsætninger og parametre for at få det retvisende resultat, der sikkert skal kunne bruges de næste 20-30 år. Det er IKKE en afvisning af varmepumper, tværtimod kan store varmepumper efter den seneste afgiftsændring være konkurrencedygtige i visse situationer. Men det er lidt irriterende hvis din urealistiske tilgang igen skal ødelægge det for et ellers udmærket koncept.
Der kan pumpes Slosh Ice ned i jorden og kapaciteten i bordingerne øges meget betragtelig se <a href="https://www.nhsoft.dk/work/FG26/Jan/VIM.pdf">https://www.nhsoft.dk/work…;
Niels - tilbage til virkeligheden! Lad os se et projekt gennemført
Niels - skal man proportionere 4 mW i Broager til 150 mW , kræver det 375 boringer til 300 mtr's dybde samt et indvindingområde på 375 km2 eller 22 km i diameter.
Der kan pumpes Slosh Ice ned i jorden og kapaciteten i bordingerne øges meget betragtelig se https://www.nhsoft.dk/work/FG26/Jan/VIM.pdf
Grundvandkøl er en anden mulighed.
Niels - skal man proportionere 4 mW i Broager til 150 mW , kræver det 375 boringer til 300 mtr's dybde samt et indvindingområde på 375 km2 eller 22 km i diameter.
MEN ... Et stort men - Broager er så heldig at have varmt saltholdig grundvand i 300 mtr's dybde a' 11 gr C - det finder man ikke mange andre steder.
Elpriserne er for ofte presset i hegnet af rigelig fluktuerende produktion, der kan tjenes mere på grøn varme end på grøn el, og der er ingen investeringsdrivende belønning til nye back-up -givende anlæg (og/eller straf til de back-up -krævende). Så får vi i bedste fald kraftvarmeværker med høj varmevirkningsgrad, capex-lette ombygninger til fyring med dyre træpiller og "turbine-bypass" (der heldigvis kan afspærres).
Man skal bare tilrettet denne projektbekendtgørelse https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=183229 omkring hvordan der skabes samfundsværdi vedr, de projekter som iværksættes som sigter på at hæve elpriserne og skabe varme ved overskud af strøm via varmepumper. Det er virkelig så såre simpelt