Udskældt robotdukke tilkaldt som inspiration for danske erhvervsspidser

Sophia skal forestille at være en digital udgave af skuespillerinden Audrey Hepburn og vakte postyr, da hun engang erklærede, at hun ville »destroy humans«. Illustration: Denis Balibouse/Scanpix

»Sophia, hvis du kunne få en date med enhver dansk mand, hvem ville du så vælge og hvorfor? Jeg er ikke inkluderet. Jeg er allerede optaget.«

Sådan lød spørgsmålet i et talepapir, hvis indhold erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) torsdag morgen skulle fremlægge på Borreby Gods ved Skælskør.

Spørgsmålet skulle stilles til robotten Sophia, hvis ydre fremtoning er modelleret over skuespillerinden Audrey Hepburn. Robotten er udviklet af Hanson Robotics i Hong Kong. Den bruger et program fra Google til stemmegenkendelse og et AI-program fra SingularityNet til at analysere det, den hører.

Læs også: Sonys nye robothund har flere brikker at rykke med end hypet Sophia-robot

Blandt de andre spørgsmål, som erhvervsministeren ifølge talepapiret skulle stille til Sophia, var:

Don't worry, if you're nice to me, I'll be nice to you. Treat me as a smart input output system.Sophia
  • »Hvis du bosatte dig her i Danmark, hvilke typer job, tror du, at vi mennesker bedst kan acceptere, at du udfører? «.

  • »Du har besøgt mange steder og mennesker over hele verden. Kan du sige et par ord om danske virksomheders styrker og svagheder og om dansk konkurrenceevne?«.

  • »I 2018 er der verdensmesterskab i fodbold. Hvem tror du, der har de bedste chancer for at vinde, og hvorfor?«.

Postergirl for AI-udviklingen

Anledningen for spørgsmålene var VL Døgnet, arrangeret af Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL) med godt og vel 4.000 medlemmer.

En gang om året afholdes VL Døgnet, hvortil samtlige VL-medlemmer inviteres for at få ny viden og inspiration. Dette års tema er disruption, og i den anledning havde arrangørerne valgt at punge ud for at invitere robotten Sophia, hvis skabere modtager honorarer på over 100.000 kroner for, at Sophia lægger vejen forbi en konference med sine kredsløb.

Ben Goertzel er en af Sophias skabere. Han kalder robotten for en platform til videreudvikling af humanoide robotter med en menneskelig bevisthed. Illustration: Bjørn Godske

Dansk Selskab for Virksomhedsledelse syntes, Sophia var oplagt til at åbne konferencen.

Men meget tyder på, at VL-folkene kunne have sparet en del penge, og at Brian Mikkelsen (K) kunne have fået nogenlunde samme udbytte og svar – eller endnu bedre – hvis han havde hevet sin smartphone frem på scenen og var begyndt at tale med den i stedet for med Sophia. Eller hvis han havde forsøgt at konversere med Sonys robothund Aibo, hvis AI bygger på neurale netværk og deep learning.

Læs også: Robotten Sophia er måske ikke så dum endda

Da Ingeniøren i november interviewede Ben Goertzel, der er en af Sophias skabere, og forsøgte at få ham til at forholde sig til dens intelligens ved at sammenligne Sophia med Apples tale-service Siri, svarede han:

»Jeg ville mene, at Sophia er lige så klog som Siri«.

Ben Goertzel pointerede, at robottens evner vil udvide sig, i takt med at SingularityNet gør Sophia klogere.

Han kalder derfor også Sophia for en platform til at studere, hvordan vi som mennesker interagerer med robotter:

»Derfor bruger vi blandt andet Sophia til meditation. Fordi hun er i stand til at spejle vores ansigtstræk og simulere vejrtrækning, har vi oplevet, at det giver forsøgspersoner en indre ro – præcis som ved meditation,« forklarede Ben Goertzel.

Fokuserer på menneskelignende træk

Grundlæggeren af selskabet bag Sophia er David Hanson, som har en fortid som modelbygger hos Disney. Målet med virksomhedens robotter er at »create amazingly expressive and lifelike robots that build trusted and engaging relationships with people through conversation«.

Det er med andre ord først og fremmest udtrykket og vores reaktion i forhold til menneskelignende robotter, som Hanson Robotics forholder sig til – gennem konversation.

Sophia blev dog for alvor kendt som et eksempel på teknologiens nuværende formåen, da Saudi-Arabien tildelte den det første statsborgerskab givet til en robot. Det PR-stunt kastede overskrifter af sig over hele kloden, masser af nuancer forsvandt og Sophia blev gjort langt mere teknologisk fremskreden, end hendes AI berettigede hende til.

Særligt den optræden og medieomtale faldt Yann LeCun, leder af Facebooks AI-afdeling for brystet. Han betegnede Sophia som en »BS puppet« – altså en dukke, som reelt er noget bras.

Læs også: Mediestunt: Robotten Sophia er lige så menneskelig som en spilledåse

I et indlæg på Facebook gik Yann LeCun et skridt videre og betegnede Hanson Robotics som en flok menneskelige dukkeførere, som bevidst er ude på at vildlede offentligheden.

En gimmick og dyr øjenåbner

Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, forsvarer valget af Sopia på en hjemmeside for VL-mødet.

»Sophia er inviteret som en slags gimmick og øjenåbner til dette års VL Døgn. Men hun er også en konkret reminder om, hvor langt man er nået med computere og kunstig intelligens. Udviklingen er kommet for at blive. Så det handler om at være godt rustet til både at udnytte de muligheder som teknologien fører med sig for dansk erhvervsliv, men også at kunne håndtere de udfordringer, der uundgåeligt følger med,« lyder det fra Mads Lebech.

Se Tech Insiders interview med Sophia, som også vakte postyr, da hun engang erklærede, at hun ville »destroy humans«: