Udskældt MRSA-plan vedtaget, uden at der blev ændret et komma
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Udskældt MRSA-plan vedtaget, uden at der blev ændret et komma

Fødevareminister Dan Jørgensen fotograferet, før MRSA satte en stopper for udefrakommendes besøg i de danske svinestalde. Illustration: Fødevareministeriet

Samtlige politiske partier undtaget Liberal Alliance sagde torsdag god for den handlingsplan til at bremse smitten med den resistente MRSA-bakterier, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlagde i marts.

Planen indebærer blandt andet, at antibiotikaforbruget skal sænkes med 15 procent. Derudover sætter den ind med yderligere hygiejne-tiltag i staldene.

Læs også: Minister skærer igennem: Danske svin skal have 15 pct. mindre antibiotika

Planen kom ud i et veritabelt stormvejr, da den blev fremlagt. Landbrugsorganisationerne kritiserede, at der ikke er nogen dokumentation for, hvorfor antibiotikaforbruget skal sænkes med netop 15 procent.

Fagforeningerne var sure over, at planen intet gør for at nedbringe smitten i medarbejderne, som er den mest udsatte gruppe.

Læs også: Ny plan lader medarbejdere smittet med resistente bakterier i stikken

Men vigtigst var kritikken fra de professorer, som bekæmper resistente bakterier i sundhedsvæsnet. De påpegede, at planen intet gør for at kortlægge smitten i staldene, og at det derfor er så godt som umuligt at bekæmpe den.

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

Planen har intet mål om at sænke smitten markant. Den skal bremse væksten, så der i 2018 ikke er inficere grise i flere end 68 pct. af besætningerne, som er ramt i dag. Det var medvirkende til, at venstrefløjen var stærkt kritisk og krævede stramninger.

Læs også: »Vi skal ikke foregøgle nogen, at den handlingsplan fjerner spredning af MRSA«

Alligevel er både Enhedslisten og SF med i forliget. De to partiers ordførere var torsdag, da forhandlingerne stod på, aktive med at markere deres synspunkter på Twitter.

Enhedslisten fødevareordfører, Per Clausen, skrev således, at han foreslog, at smågrise skal blive længere hos soen. En meget stor del af antibiotikaforbruget skyldes, at smågrisene får diarré, når de bliver taget fra soen efter gennemsnitligt fire uger. Det var der dog ikke flertal for.

SF krævede ifølge fødevareordfører Lisbeth Bech Poulsen antibiotikaforbruget nedsat til halvdelen af niveauet i 2009, hvor fødevareministerens plan opererer med 30 pct., men det blev der heller ikke noget af.

Fødevareministeren selv er glad for aftalen:

»Smittespredningen fra dyr til mennesker er et meget alvorligt problem. Derfor er jeg også rigtig glad for, at partierne efter et konstruktivt forhandlingsforløb er enige om at iværksætte en ambitiøs handlingsplan, der skal reducere husdyr-MRSA frem mod 2018,« siger Dan Jørgensen i en kort meddelelse på ministeriets hjemmeside.

Liberal Alliance er derimod langt fra imponeret over reduktionen på de 15 pct.

»Der findes ikke forskningsmæssigt belæg for, at den markante reduktion vil mindske smitten. Til gengæld ved vi, at det vil påvirke dyrevelfærden negativt. Aftalen bygger derfor på følelser og urealistiske forventninger, men nu har Folketinget vist handlekraft, og det er i en valgtid åbenbart vigtige end tage sig tid til at træffe kloge beslutninger. Det er ren signalpolitik, som landmændene igen skal betale for,« siger partiets fødevareordfører, Mette Bock, i en pressemeddelelse.

-- und wenig Wolle.

Det er jo, hvad man får, når man prøver på at klippe en gris.

Hvorfor kom jeg mon lige til at tæmke på denne gamle talemåde nu ?

  • 6
  • 0

På stemmesedlen bør der indføres et afkrydsningsfelt nederst, hvor der står: "Ingen af de ovenstående".

Så kan man kan få en idé om, hvor mange der bare bliver væk, skriver "Fedtmule" eller bare ikke kan finde ud af det. Det bliver lige nu altsammen talt sammen som 'ugyldige stemmer' eller manglende valgdeltagelse.

Altså en mulighed for, at man helt reelt får et overblik over politikerleden på selve valgdagen.

  • 16
  • 1