Udskældt MRSA-plan vedtaget, uden at der blev ændret et komma

17. april 2015 kl. 12:3928
Udskældt MRSA-plan vedtaget, uden at der blev ændret et komma
Fødevareminister Dan Jørgensen fotograferet, før MRSA satte en stopper for udefrakommendes besøg i de danske svinestalde. Illustration: Fødevareministeriet.
Et bredt politisk flertal har sagt god for en plan, der skal bremse resistent svinebakteries fremmarch, men som ikke nedbringer smitten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Samtlige politiske partier undtaget Liberal Alliance sagde torsdag god for den handlingsplan til at bremse smitten med den resistente MRSA-bakterier, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlagde i marts.

Planen indebærer blandt andet, at antibiotikaforbruget skal sænkes med 15 procent. Derudover sætter den ind med yderligere hygiejne-tiltag i staldene.

Læs også: Minister skærer igennem: Danske svin skal have 15 pct. mindre antibiotika

Planen kom ud i et veritabelt stormvejr, da den blev fremlagt. Landbrugsorganisationerne kritiserede, at der ikke er nogen dokumentation for, hvorfor antibiotikaforbruget skal sænkes med netop 15 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fagforeningerne var sure over, at planen intet gør for at nedbringe smitten i medarbejderne, som er den mest udsatte gruppe.

Læs også: Ny plan lader medarbejdere smittet med resistente bakterier i stikken

Men vigtigst var kritikken fra de professorer, som bekæmper resistente bakterier i sundhedsvæsnet. De påpegede, at planen intet gør for at kortlægge smitten i staldene, og at det derfor er så godt som umuligt at bekæmpe den.

Læs også: Professor: 25-40 procent dør, når først svine-MRSA er kommet i blodet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

Planen har intet mål om at sænke smitten markant. Den skal bremse væksten, så der i 2018 ikke er inficere grise i flere end 68 pct. af besætningerne, som er ramt i dag. Det var medvirkende til, at venstrefløjen var stærkt kritisk og krævede stramninger.

Læs også: »Vi skal ikke foregøgle nogen, at den handlingsplan fjerner spredning af MRSA«

Alligevel er både Enhedslisten og SF med i forliget. De to partiers ordførere var torsdag, da forhandlingerne stod på, aktive med at markere deres synspunkter på Twitter.

Enhedslisten fødevareordfører, Per Clausen, skrev således, at han foreslog, at smågrise skal blive længere hos soen. En meget stor del af antibiotikaforbruget skyldes, at smågrisene får diarré, når de bliver taget fra soen efter gennemsnitligt fire uger. Det var der dog ikke flertal for.

Remote video URL

SF krævede ifølge fødevareordfører Lisbeth Bech Poulsen antibiotikaforbruget nedsat til halvdelen af niveauet i 2009, hvor fødevareministerens plan opererer med 30 pct., men det blev der heller ikke noget af.

Remote video URL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren selv er glad for aftalen:

»Smittespredningen fra dyr til mennesker er et meget alvorligt problem. Derfor er jeg også rigtig glad for, at partierne efter et konstruktivt forhandlingsforløb er enige om at iværksætte en ambitiøs handlingsplan, der skal reducere husdyr-MRSA frem mod 2018,« siger Dan Jørgensen i en kort meddelelse på ministeriets hjemmeside.

Liberal Alliance er derimod langt fra imponeret over reduktionen på de 15 pct.

»Der findes ikke forskningsmæssigt belæg for, at den markante reduktion vil mindske smitten. Til gengæld ved vi, at det vil påvirke dyrevelfærden negativt. Aftalen bygger derfor på følelser og urealistiske forventninger, men nu har Folketinget vist handlekraft, og det er i en valgtid åbenbart vigtige end tage sig tid til at træffe kloge beslutninger. Det er ren signalpolitik, som landmændene igen skal betale for,« siger partiets fødevareordfører, Mette Bock, i en pressemeddelelse.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
20. april 2015 kl. 16:19

Tamsvinet er et domesticeret husdyr

Det er en beroligende tanke at have når der er svin på menuen, men de er ikke mere domesticeret end hvis de sættes fri har de alle nødvendige færdigheder til at leve og overleve i naturen.

Det er bemærkelsesværdigt ift. hvor mange generationer de har tilbragt i fangenskab, og endnu en god grund til at at indføre højere etiske standarder end de minimumkrav industrien har tilkæmpet sig.

Undertegnede er ikke så naiv at tro mindstekravene til svineproduktion er udarbejdet af Etisk råd.

Enhver der måtte ønske at nedsætte forbruget af svineprodukter kan anbefales at sætte sig ind i hvor intelligente og sociale svin kan være, hvis de får lov.

Advarsel! Hvis indtag af animalske fødevare nærmer sig 5% kan det medføre øget livslængde, færre sygdomme og øget reproduktions evne.

24
20. april 2015 kl. 14:12

Hvem siger at svin skal gå i en svinestald?

Tamsvinet er et domesticeret husdyr, der ikke skal forveksles med vildsvin. Selv frilandsgrise har båse, de kaldes hytter. Staldsystemer inkluderer løsdrift.

Den lovgivning der findes, er gennemført med etisk råds forslag i fællesskab med landbruget. Noget er også indført administrativt, hvor ministeren sætter sig "gummistempel".

26
21. april 2015 kl. 07:59

@Jan C Damgaard. Nu er det kun i de sidste ca. 50 år at størsteparten af danske slagtesvin har tilbragt hele deres liv i en svinestald. Før den tid kom de fleste svin ud og rode i noget jord eller gik på en stykke mark.

23
20. april 2015 kl. 14:03

@Jan C Damgaard. Hvem siger at svin skal gå i en svinestald? Så sammenligningen med frilandssvin er vist i orden.

Valgkamp - nej. Dette har intet med valgkamp at gøre udover at partier som Venstre sikkert vil give svineproducenter endnu en årrække med uacceptable forhold for danske svin.

Halekuperinger er forbudt - fraset at landmanden godt må gøre dette, såfremt grisene stadig bider halerne. Men der er bare det lille men. Landmanden skal hele tiden forsøge at ændre produktionsformen / forholdene for grisene, for at finde en måde, så halebid ikke sker. Her er så bare den lille hale - de fleste danske svineproducenter laver ikke længere deres egne smågrise og dem som de modtager er halekuperet - så det med at finde en produktionsform hvor halebid undgås - ja det er vist en by i Rusland.

Svin stablet tæt sammen. Var der tale om mennesker som blev "indespærret" som danske svin - ja så var forholdene i mange KZ-lejre vist ikke værre end det som vi udsætter de fleste danske svin for. Men prøv selv at tilbringe din næste ferie på 3 uger udelukkende i en dansk gennemsnitlig svinestald (24/7) uden adgang til anden adspredelse end at få mad 3 x om dagen!

Tilsyneladende kan mange af de problemer vi slås med, undgås / minimeres i lande som England og Sverige. Ikke dermed sagt at forholdene er perfekte - men klart bedre end det vi formår i DK. Tankevækkende!

22
20. april 2015 kl. 09:25

Normer for de danske staldsystemer viser sig at være minimumkrav.

Det imponere ikke det har været nødvendigt at pålægge en branche der erklære sig selv som verdens førende så detaljeret lovgivning at der endda er regler for hvor længe de permanent indespærrede dyr har ret til lys, eller at de ret til at kunne ligge ned.

Det er vedvarende en velunderbygget påstand at: Grisene er ikke syge, produktionsmetoden. er syg!

At det også er et faktum er op til enhver at beslutte.

Læs eventuelt: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=1571&exp=1

19
19. april 2015 kl. 16:49

Den produktionsform hvor grisene går ude og har masser af plads er ikke ramt i samme grad af problemer (MRSA / Diarre etc.), som det er tilfældet i en normalt dansk svineproduktion.

Det er vist en generell misforståelse. Frilandsgrise har udfordringer, herunder sygdom og smågrisedødelighed. Men det er jo normen for "udegrise". Skal der være lidt retfærdighed, så sammenlign med andre staldssystemer. De danske normer herfor er frit tilgængelig.

Husdyrhold har kontinueligt ændret sig de sidste 150 år, så forhold dem til hvordan det er idag og ikke lytte til rygter der har vandret de sidste 30 år. Mangt er blot myter krydret til lejligheden.

Det ændrer ikke ved at MRSA-planen er et politisk misfoster, der ikke løser noget andet end at fodre en valgkampstrategi. Valgkampen er i fuld gang, den er blot ikke udskrevet endnu.

18
19. april 2015 kl. 13:01

Jan C Damgaard. Den produktionsform hvor grisene går ude og har masser af plads er ikke ramt i samme grad af problemer (MRSA / Diarre etc.), som det er tilfældet i en normalt dansk svineproduktion.

Så når halerne kuperes, pattegrisen får diarre, de lidt større svin nemt inficeres med MRSA - ja så skyldes det selvfølgelig slet ikke produktionsformen! (Ironi kan forekomme!),

16
19. april 2015 kl. 11:30

Hvor mennesker stuves sammen i utilstrækkelig bolig med højt stress niveau, uden meningsfuld beskæftigelse og med ringe føde, stiger sygdom og smitterisiko dramatisk.

Måske kan det, trods forskelle, sammenlignes med produktion af svin under lignende forhold.

Uanset hvem der betaler forskning i at mindske sygdom og smitte under disse forhold vil det i bedste fald kun medføre ubetydelige forbedringer så længe grundvilkår forbliver uændret.

Det er grunden til stadig flere påstår: Grisene er ikke syge, men den anvendte produktionsmetode er syg!

15
19. april 2015 kl. 10:31

Ja, smitte fra gris til gris i samme sti kan ske naturligt, men landmanden går gennem alle stier og alle stalde.

For at løse et problem er man nødt til at forstå det.

14
19. april 2015 kl. 09:54

Skal vi koncentrere os lidt mere om hvad der bliver sagt. 'Stavefejlen' er et "i" til "u" - de sidder ved siden af hinanden på almindelige QWERTY tastaturer!

13
19. april 2015 kl. 09:50

Man kan formode at landmanden har observeret at grise i samme sti rører hinanden en del i løbet af dagen så overførsel af bakterier fra hud til hud allerede er sket.

12
19. april 2015 kl. 09:01

Skal det forstås sådan at der først skal indsamles penge, metoder og forskningsresultater til at bekæmpe alle MRSA typer og først derefter påbegyndes bekæmpelse?

@Erik Bresler: Som det burde være dem bekendt, så har der løbende været forsket, endda med en høj grad egenfinansiering. Selv omkring resistensproblemet er vi nået længere herhjemme igennem de sidste 10-20 år. At der nu skal lægges beslag på forskningsmidler til at finansiere en gaveregn fra ministeriet til administration og dubiøse projekter er vel dobbeltmoralsk. Men sådant er denne regering jo ekspert i.

11
18. april 2015 kl. 10:46

@Jan C Damgaard Skal det forstås sådan at der først skal indsamles penge, metoder og forskningsresultater til at bekæmpe alle MRSA typer og først derefter påbegyndes bekæmpelse?

Det galder vel i så tilfælde hele kloden eller ville danske svinefabrikker være udsat for ulig konkurrence.

Hvad mere kan vi finde på for at fortsætte 30 år til med at gøre ingenting?

10
18. april 2015 kl. 09:29

Fed verden i har skabt, fordi i vil spare lidt ekstra kroner på at købe medicinfyldt svinekød.

Det syn på MRSA, er nok noget forsimplet. Der er flere former MRSA, blandt andre resistente organismer. At fokusere på én fødevareproduktion, og tro at så er det problem løst, er temmeligt naivt. Der er bare gået politik i det og overskuelige mål (i en valgperiode) er ikke fagligt konstruktivt.

At der ikke skal foregå forskning i landbruget er fødevareministeren enerådende for, ved at rage promilleafgiftsfonden til sig.

9
18. april 2015 kl. 05:43

@ Søren Nissen - dyrlæge. Når du har lært at stave korrekt til MRSA kan du begynde at udtale dig om det (slå det evt. op og find fejlen). Dernæst skal du tilbage på skolebænken og lære noget om udvikling af resistens mod lægemidler. Jeg undskylder på forhånd min uforsonlige tone, men emnet er simpelthen alt alt for vigtigt til at dyrlæger kan komme med sådanne fejlbehæftede udtalelser.

Det er virkelig et eklatant eksempel på at der (i mine øjne) bør være en langt strammere kontrol med dyrelægernes måder at udskrive antibiotika til landbruget på. Som det er i dag, svarer det lidt til, at der kommer en læge ned i en børnehave og giver pædagogen en stor spand fyldt med antibiotika. Dernæst kan pædagogen gå og hælde antibiotika på alle børnene - raske som syge. Selvfølgelig vil der udvikles resistens, og det kan godt være at der på nuværende tidspunkt findes sjældne lægemidler som i nogle tilfælde kan fjerne MRSA bakterien, men hvad så når de ikke længere virker?

I min tid som FADL-vagt på forskellige sygehuse har jeg passet talrige patienter med kroniske MRSA infektioner, og uanset hvilke lægemidler man prøvede at behandle bakterien med var behandlingen udsigtsløs. Forestil dig at bakterien får rigtig godt fat på de respektive afdelinger på sygehusene, og du bliver smittet når du bliver indlagt. Dernæst spreder den sig til samfundet - wupti: nu har vi intet forsvar mod simple bakterielleinfektioner. Fed verden i har skabt, fordi i vil spare lidt ekstra kroner på at købe medicinfyldt svinekød.

8
17. april 2015 kl. 22:12

Der har lige været et indslag i TV-avisen, hvor en landmand giver en syg pattegris et skud antibiotika. Derefter roder han videre blandt andre pattegrise, altså uden at desinficere hænder. Hvis det er måden, man arbejder på, så er det letforståeligt at problemerne spreder sig.

6
17. april 2015 kl. 18:24

Al ære og respekt for jeres produkt - problemet er at det ikke er afprøvet i større omfang i praksis. Så om det reelt kan bruges og løse problemerne er fortsat uvist. Men til dato har INTET præparat vist sig brugbart på den lange bane - antibiotika eller ej. Så indtil videre har dr. Kolmos og ligesindede altså en god pointe. Og landbruget (svineproducenterne) er beklagevis de store syndere - selvom de ikke kan lide at få det at vide.

5
17. april 2015 kl. 15:17

@Søren Nielsen,

Det er glædeligt, at de sygdomme, mennesker påføres fra landbruget har heldbredelsesmuligheder ... hvis man kan få dispensation og tilladelse til at anvende speciel medicin. Men hvorfor ikke bare stoppe sygdommen ved kilden?

Det plejer da at være den metode, man anvender ved smitsomme sygdomme?

4
17. april 2015 kl. 14:17

Hysteriet fra Hr. Kolmos og medløbere må da få en ende. Man har åbenbart endnu ikke kunnet acceptere, at sygdomme forårsaget af antibiotikaresistente mikroorganismer, herunder også MethucillinResistente Stafylokokkus Aureus MRSA, kan helbredes ved at bruge såkaldte non-antibiotika som resistensblokke som f.eks. Thioridazin eller det nyudviklede JEK 47. Sundhedsstyrelsen kan ansøges om dispensation og man kan så få tilladelse til at anvende disse stoffer til denne indikation. Thioridazin kan købes på et internationalt apotek og importeres fuldt lovligt. Søren Nielsen, dyrlæge, Tåsinge

3
17. april 2015 kl. 13:41

På stemmesedlen bør der indføres et afkrydsningsfelt nederst, hvor der står: "Ingen af de ovenstående".

Så kan man kan få en idé om, hvor mange der bare bliver væk, skriver "Fedtmule" eller bare ikke kan finde ud af det. Det bliver lige nu altsammen talt sammen som 'ugyldige stemmer' eller manglende valgdeltagelse.

Altså en mulighed for, at man helt reelt får et overblik over politikerleden på selve valgdagen.

2
17. april 2015 kl. 13:22

-- und wenig Wolle.

Det er jo, hvad man får, når man prøver på at klippe en gris.

Hvorfor kom jeg mon lige til at tæmke på denne gamle talemåde nu ?

1
17. april 2015 kl. 13:11

Ja, jeg ved ikke med alle jer andre. Men jeg er i hvert fald ikke repræsenteret i den herskende statsmagt. Så jeg tager ud og fisker, ved næste valg...