Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Udskældt fjernbetjent klapbro lukker i seks uger for renovering

PLUS.
Her ses Kronprins Frederiks Bro, der til foråret skal renoveres. Illustration: Nils Jepsen/Wikimedia Commons

Bilister og busser på Kronprins Frederiks Bro i Nordsjælland skal til foråret forberede sig på en omvej, når broen er lukker i seks uger.

Klapbroen skal renoveres, og bilister og busruter bliver omlagt til Kronprinsesse Marys bro, som ligger knap seks kilometer længere sydpå over Roskilde Fjord.

Inden for de seneste tre år har Vejdirektoratet udskiftet klapbroens gamle mekaniske relæbaserede styringssystem fra 70’erne med et nyt PLC-system, som gør det muligt for brovagten at fjernbetjene broen fra en vagtcentral i Aalborg.

Ingeniøren har tidligere skrevet om Kronprins Frederiks Bro ved Frederikssund, da det viste sig, at en brovagt fra Aalborg både kunne åbne for broens bomme og klap, hvilket resulterede i en pludselig åbning, mens trafikanter var på vej over broen.

Renoveringen af broen er næste skridt i et større renoveringsprojekt af i alt fire klapbroer, som er ved at blive automatiseret med henblik på samlet fjernbetjening fra Aalborg.

»Kronprins Frederiks Bro har efterhånden mere end 87 år på bagen, og så mange år slider på de tusindvis af dele, sådan en klapbro har. Faktisk ville vi gerne have været i gang med renovering af maskineriet langt tidligere, men vi valgte at vente til den nye bro – Kronprinsesse Marys Bro – stod klar for godt tre år siden,« siger Vejdirektoratets leder på projektet, Jens Præst Nielsen, i en pressemeddelelse.

Hadsundbroen er en de i alt fire broer, der er under automatisering. Broen forbinder landevejen mellem Randers og Aalborg over Mariager Fjord. Den eneste af broerne, som har hydralikpumper til at åbne broklapperne. Illustration: Vejdirektoratet

»Vi har en forventning om, at vi med dette projekt samt en efterfølgende fuld udskiftning af brobelægning kan forlænge broens samlede levetid med i hvert fald 30 til 35 år,« siger projektlederen.

Broens lås renoveres og søkabler fjernes

I denne omgang skal blandt andet broklappens komponenter udskiftes og opgraderes.

Der er specifik tale om rigler, der skal renoveres, mens rigle-lejerne skal skiftes ud.

Riglerne er dem, som sidder på midten af broen og holder de to broklapper sammen, fortæller Jens Præst Nielsen til Ingeniøren.

Selvom broen er lukket for biler og busser, så er der stadig mulighed for at cykle eller gå over.

Aggersundbroen over Limfjorden ved Løgstør er en anden af de broer, Vejdirektoratet automatiserer. Denne bro mangler at blive koblet op til fjernbetjeningscentralen. Illustration: Vejdirektoratet

Udskiftning af rigle-lejerne skiftes på den måde, at under hele processen vil broen altid have riglerne fastlåst, dog ikke alle sammen på én gang.

Det er nok til, at cyklister og gående kan være på broen, vurderer projektlederen.

Han fortæller, at det gamle maskineri i broen også skal have en overhaling senere på året.

»Maskineriet i bropillerne skal også renoveres samt delvis udskiftes med et mere moderne system,« siger Jens Præst Nielsen.

Kronprins Frederiks Bro har siden 2020 været fjernbetjent fra Aalborg, men blev indstillet i september efter klapbroens styringssystem skulle igennem en uvildig tredjepartskontrol og en undersøgelse af hændelsesforløbet efter den utilsigtede broåbning i august.

Den fjerde og sidste klapbro, der udgør Vejdirektoratets automatiseringsprojekt, er Vilsundbroen, der forbinder Mors og Thy. I forhold til de andre broer har denne kun en klap, der skal åbnes. Illustration: Vejdirektoratet

Fjernbetjening er først blevet genoptaget i sidste måned, efter de to rapporters resultat kom tilbage.

Men nu skal klapbroen igen lokalbetjenes, mens broen renoveres til foråret, skriver Vejdirektoratet i sin pressemeddelelse.